Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба

Най-евтината нова струва 90 лева, а най-скъпата – 220 лв.
30 сеп 2010 11:15,
72
Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба
Снимка: Булфото

"Масово хората предпочитат да слагат на колите си гуми втора употреба, отколкото да купуват нови", сподели Елена Пашева, която е майстор в пловдивска гумаджийница вече повече от 20 години.

Независимо от атмосферните условия, Елена всеки ден е на работа и се занимава с "обувките на колите", както тя нарича гумите.

Най-голяма работа гумаджийниците имат преди зимния сезон, когато хората сменят летните гуми със зимни.

Този сезон се наблюдава скок при цените на новите зимни гуми, което допълнително натоварва семейните бюджети.

"С 15-20% са по-скъпи гумите от новата доставка, затова хората предпочитат да купуват втора ръка", призна майсторката пред Dnes.bg. 

В момента най-евтината нова зимна гума за лек автомобил струва 90 лева, а най-скъпата – 220. Цените на гумите втора ръка са с 50% по-ниски.

При избора им майсторите съветват да се гледа годината на производство и дебелината на грайфера, който не трябва да е под 4 милиметра. По този начин няма опасност потребителят да бъде измамен.

Зимните гуми се поставят, когато температурите паднат под 10 градуса.

"Ако пътната настилка е мокра, има опасност автомобилът да занесе на една страна, което е предпоставка за пътен инцидент", предупреждават от КАТ.

Данните сочат, че при мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20%.

Данните на КАТ сочат, че всеки пети акт е заради неизправни гуми. Глобата за такова нарушение е между 50 и 150 лева.

Вижте актуалния тест на ADAC за зимни гуми

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КАТвтора употреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 13 години
Хората направиха в Германия 100 теста за да докажат че дори при 0градуса целзии и мокро време е по-добре да си с лятна гума, тя нашата ни предупреждаава да си слагаме зимните гуми октомври месец!Иначе превантивно ноември ОК разбирам, ама да се пишат глупости!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги съм карал през зимата с летни гуми. При това ежедневно и не съм имал никакви проблеми. Не можете ли да разберете, че това е в интерес на производителите!? Можеш ли и ти да караш със 150 км./ч. на сняг без да се завъртиш, както изглежда в рекламата? P.S. М.г. сложих зимни, само за да ме глобят, но това ми струва излишни пари. Както и т.нар. "Гражданска отговорност", която поскъпва безпричинно ежегодно. А вие викайте ура!
68
0
 
1
 
! Отговори
тъпо преди 13 години
Уж са загрижени за сигурността ни - затова зимата трябва да сме със специални гуми, нищо че са 2-ра употреба, и това ги прави леко опасни, в сравнение с новите летни, дори през зимата.
67
0
 
2
 
! Отговори
ЛСД преди 13 години
За товарни автомобили гумите наистина са 2 вида,но не зимни и летни както си написал ти.
66
1
 
4
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Има си хас алчния български търговец да не вдига сезонно цените - захар,олио и.т.н.А пък ни обясняваха колко хубаво е при капитализма и конкуренцията - колкото по-вече се търси една стока,толкова оборота и печалбите са по-големи и цените падат. Да ама не ! Тук нито е капитализъм,нито е пазарна икономика. Тук е дивия *** с търговци и бизнесмени БКП/ ДС произход.
65
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Стига вече с тоя измислен спор зимни -летни гуми Има си всесезонни гуми България е в климатичен пояс за всесезонни гуми Ние да не сме Норвегия с 6 месеца сняг Едно време карахме само всесезонни гуми За товарните и автобусите също
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и какво да дам минимум 400 лв за зимни гуми и на 2-та седмица да ми оставят колата на трупчета-все пак не забравяйте къде живеем.затова си карам със гуми 2 ръка но гледам освен грайфера и година на производство тъй като има стареене на каучука.тази зима ще ми е 3-та с гуми 2-употреба които купих за 130 лв 4-те.и аз искам да взема чисто нови но ако живеех в нормална държава с нормални хора и нормална заплата
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В момента най-евтината нова зимна гума за лек автомобил струва 90 лева, а най-скъпата 220." , dobre de, kakuv *** *** trqbva da si za da napishesh podobna prostotiq, aide da mi nameri novi zimni gumi 17ki 18ki 19ki za 220 lw parcheto....
62
0
 
7
 
! Отговори
safa преди 13 години
Не се учудвм защо стават тежки катастрофи,българина пести от всичко и резултатът е реален.Не ме убеждавайте,че няма никакво значение дали гумата е лятна или зимна.Огромно е значението.Зимната може да не мръдне, ако я караш лятото,но за зимата вече не става.Каучука се е опекъл и носи.Забелязах доста автомобили това лято със зимни гуми,сигурно ще ги карат и зимата.Тази зима ще трябва да се пазя и от спестовници.Само,че как да ги позная?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чистят дръжки зимно време в София. Миналата зима нямаше минаване от никъде, с изключение на 5-те булеварда, понякога....
60
0
 
1
 
! Отговори
bay ui преди 13 години
живея в сащ. вчера в един сайт гледах точно зимни гуми, че миналата година и нас ни изненада зимата. компмект Дънлоп+алуминиеви джанти /205/60/16/ струваше само 760$ без доставката. това като се обърне в левове излиза около 1200лв. доставят ти гумите до врата - балансирани и напомпани само да се нагазиш пред блока да си ги смениш ако не те мързи или да се бръкнеш още 50-60 кинта за смяна в първия сервиз. това в България си е кожодерство. винаги когато започне сезона за цените скачат
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите по принцип са лоши шофьори, така че и с гуми и без - все тая.
58
0
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Напълно съгласна съм за тези случаи. Но е факт, че има хора, които купуват по-скъп автомобил, а после се чудят как да го поддържат.
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някои от спестовниците имат доста по-добри шофьорски умения и могат да си позволят да карат и със всесезонни гуми. Има хора, които не излизат от София, за какво им са нови зимни гуми за 1500 лева, като улиците се чистят. На мене за цялата зима ми се случват 3-4 дни когато наистина трябват зимни гуми, спокойно мога да отида на работа и с такси.
56
0
 
4
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Ами, не знам, но аз шофирам от 3 години, а нито веднъж не ми се е случвало в дъжда и мъглата да си забравя светлините, каквито случаи съм виждала много, защото доста карам извънградско. При това съм жена!! :))
55
0
 
2
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Според мен никой не го прави за да пести. Най честия случай са млади шофьори които не се усещат. Да са живи и здрави новите коли, че и за това имат Ауто :)
54
0
 
2
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Ти да нямаш генератор на променив ток в колата?той с кво работи с прав ток ли?
53
0
 
4
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Да, именно, че е изключително малко. Но по пътищата има бая такива "спестовници".
52
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 13 години
???
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за генератор на променлив ток чувал ли си? :)