Местните скочиха в защита на имама в Лъжница

Акцията на ДАНС срещу радикалния ислям предизвика смут в региона
Обновена: 6 окт 2010 20:07 | 6 окт 2010 20:07,
218
Местните скочиха в защита на имама в Лъжница
Снимка: Булфото

Специализираната акция на ДАНС и МВР срещу дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ислями“ предизвика напрежение в село Лъжница, Гоцеделчевско, където органите на реда обискираха изненадващо дома на имама Мухаммед Камбер.

Хората от селото не пускаха в продължение на четири часа служителите на ДАНС да излязат от къщата с мотива, че може да се подмени иззетата литература.

Те не можеха да повярват и отричаха, че техният духовен водач по някакъв начин е нарушил законите на страната.

От дома на местния имам Мохамед Камбер са иззети 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър.

Служителите на ДАНС и МВР бяха изведени от дома след продължили с часове уговорки, в които най-активно се включиха кметът на селото Байрам Разманов, районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин.

В момента, в който излязоха от къщата, полицейските служители бяха посрещнати от жителите на селото с мощно освиркване.

Хората освободиха и двата полицейски автомобила с литературата, иззета от дома на имама.

Камбер е ходжа на село Лъжница от три години. Преди това в продължение на 7 години учил за имам в Мека, откъдето донесъл и въпросните книги.

"Има анонимен сигнал, че учим хората на радикален ислям – ей тия всички хора ги учим на радикален ислям. Провериха хората, взеха каквото има и хареса по цвят, щото те така интересни книгите и не разбират арабски. Взеха компютъра, дискове, касети, Коран, такива лекции. Ако има нещо, да дойдат като хора, щото ние сме тук, ние няма да избягаме. Обаче фактът, че влизат сутринта и децата спят – това показва сплашване на хората – ето имамът ви е терорист, бягайте от него или от тая гледна точка или де да знам", коментира пред медиите Камбер.

Още по темата

Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама и в сатовчанското село Кочан, проверка е направена в село Аврамово, както и в други села в Благоевградско.

Относно акцията в Смолянско кметът на областния град Николай Бояджиев коментира, че действията на ДАНС потвърждавали опасенията му за това, което се случва в региона. 

"Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна", коментира още Николай Бояджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 13 години
А можеше просто да се изсипят 2 автобуса ченгета и да им набият шушоните от бой възпрепятстване на органи на реда, както става в цивилизованите държави за... но нали са "малцинство" нека да са по-велики от останалите ... българийка .. живейте си там като животни мамка му и нищо не правите по въпроса ... повръща ми се от вас!
131
0
 
3
 
! Отговори
turcin преди 13 години
eyvala
130
1
 
22
 
! Отговори
помак преди 13 години
Обичам всички хора, народи и религии!Деля хората на добри и лоши, но повечето тук са заслепени от омраза породена от лъжи.Има приятели християни, турци, помаци, арменци, *** и т.н.За никой до ден днешен това не е било проблем, че съм ***, защото хората мислещи могат да разберат, че не етноса или религията прави човека, а сърцето му.Много жалко, че има още такива заблудени хора като "ринго", на който сигурно помаците му са виновни, че не може да си намери работа и тн.Жалко за него!!!
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 132 - Да така е ! Помаците говорят български, но като ги питаш какви са отговарят доста объркано - ами... турци. Аз също питам- знаеш ли турски език - някои мълчат, а други разказват за езикови недоразумения и бариери, те не знаят турски език както в Турция но се турчеят и потурчват.
128
1
 
3
 
! Отговори
turcin преди 13 години
do pomak;obicam pomatsite ne me interesuva dali sa bilgari ili turtsi vajno e ce izpoviadva isliama ne everno ce gi mrazim te sa si nasi bratia
127
0
 
2
 
! Отговори
за 131 преди 13 години
На простака ще отговоря с мълчание!
126
0
 
4
 
! Отговори
istina преди 13 години
bravo na pomak! Vsichki drugi drankate prosto kolkoto da ne zaspite i rasite prazni prikazki i ste s promiti mozazi. Ne smiatam dori che ste procheli i komentara mu. Haide sas zdrave i po-malko emozii. Ot tova samo ima polza politicheskata ni varhushka deto veche ne znae kak da krade.
125
1
 
6
 
! Отговори
Там преди 13 години
Това, че са намерени плочи на които пише нещо на арабски, не означава абсолютно нищо! Най-вероятно са докарани от турците... Аз мога да ви кажа, че познавам помаци, не един или двама и те не харесват турците, не знаят грам турски. Поне тези които познавам аз. :)
124
1
 
10
 
! Отговори
абв преди 13 години
Омразата към исляма и гадните фанатици ,които го проповядват ще изчезне, когато изчезнат и те ! Факт! Няма ислям- няма проблем!
123
1
 
7
 
! Отговори
Аре преди 13 години
Чшшшшш аре по-леко а... ти май не си прочел какво е написал "***" !!! Много сте ми смешни тия дето само говорите, ти сигурно никога не си ходил в родопско село и не познаваш хора от там!
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Помаците говорят на български, но като ги питаш какви са - повечето отговарят - турци. На въпроса - знаете ли турски - мълчат. Може в скоро време и да го научат, даже и арабския ще знаят, само това, че са българи - ще забравят. А иначе това са най-милите хора, които съществуват, и ме е яд, че позволихме така да се подиграят с тях.
121
6
 
7
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Господин *** поскоро помък от помъчен това сте вие измъчваните и потурчени българи от размирните планини ама сега душите ви са *** щом след толкова години още не сте се осъзнали къде ви е мястото и сте като муджахидините *** и упорити и май като турците трябва да ви сложим на дръвника ако не целунете кръста .Явно няма управия с вас и кирливия ви ислям дето и от турците се правите по набожни бе помаци - *** .Резил сте вие а не наши братя и наша кръв!
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имаш право, само дето вие помаците не си го признавате че сте българи , а се мислите за турци , ама и те не ви искат даже мразят ви
119
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
По междодругото по тези земи е имало много воини но те са ..........между християнси народи или между такива и НЕмисулмани'та така до много късен етап от историята ни.И това отговаря мисля на въпроса за арабското.
118
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
До ***-да наистина си прав на 99%,аз обичам нашата история и които поне малко се интересува ще знае че е така.
117
0
 
7
 
! Отговори
jan /от Варна/ преди 13 години
А ти nesi си ***. Бягал си от часовете по история, и понятие си нямаш от бълг. история. В голямата си част помаците са насилствено похамеданчени българи и то по- точно славяни.
116
0
 
6
 
! Отговори
за 122 преди 13 години
За надгробните плочи съм съгласен, но ти ми кажи в коя арабска държава има руси араби със сини или зелени очи?
115
1
 
8
 
! Отговори
jan преди 13 години
до *** 120: Прав си на 99%, но има и една друга истина, фундаментализмът не е измислица, и той се разпространява. Искаш ли да станем като Северна Ирландия -протестанти срещу католици, и локви кръв. Аз не - категорично, и затова всякакви мисионери, емисари - там от където са дошли.
114
3
 
3
 
! Отговори
anti turchin преди 13 години
abe tiq islqmski natrapnici nqma li nai nakraq da si zaminavat?bahti gadnite rezaci!VUN OT BG!
113
2
 
9
 
! Отговори
tulski преди 13 години
***, ***, ама пише на български. Не използва маймунски език.