Танковете тръгват не към София, а към Ямбол

Немските "Панцер 4 – Майбах" стават музейни експонати
Обновена: 19 яну 2011 13:30 | 19 яну 2011 13:30,
48
Танковете тръгват не към София, а към Ямбол
Снимка: Булфото

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов националният исторически музей в София ще придобие уникалните танкове „Панцер 4 – Майбах“, изровени преди две години от българо-турската граница.

Заедно с тях като музейни експонати се предоставят и артилерийските установки от бившата отбранителна линия с южната ни съседка Турция.

Изравянето на военната техника започна, след като бяха задържани двама германци и един български военослужещ при опит да откраднат втори танк от бившата отбранителна линия с Турция.

Според оценките на специалисти отмъкнатият „Панцер 4“ е на стойност 1 милион евро.

Експонатите в момента се съхраняват в Ямбол, където вероятно и ще останат като част от бъдещия първи в страната музей на бойната слава.

Още по темата

Община Ямбол има договорка с Националния военноисторически музей уникалните оръжейни системи да останат в града.

Предвижда се на площ от 5 дка на територията на бившите Пионерни казарми в Ямбол да бъдат разположени 9 майбаха, една самоходна артилерийска установка, щурмови оръдия, бронирана машина от Първата световна война и купол от танк Т-34.

Идеята е в музея на бойната слава да бъдат показани още макет или монумент на уникалния цепелин Л 59, с полета му до Хартум, уникалната за страната медицинска сбирка, възстановка на граничната полоса и интерактивна зала за мултимедийни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: музейтанк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
18
 
! Отговори
бг преди 13 години
върнете ги по местата им по граничните зони.и тия дето ги искараха на съд.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** панцера!Този още може да стреля!
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един приятел ми разказа,че като бил войник им наредили да преместят немски камиони и след 40 и кусур години машините заработили без проблеми.
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да има такъв музей на бойната слава. За да се помни. Изобщо трябва да се приветства всяка инициатива за укрепване на българщината. Защото много хора са забравили. А още повече искат да се забрави.