Преброител – ром – преброител... за ромите в Бургас

И местни придружители ще броят в гетата в областта
Обновена: 3 фев 2011 14:36 | 3 фев 2011 14:30,
74
Преброител – ром – преброител... за ромите в Бургас
Снимка: Булфото

Преброяването на ромското население в Бургаския регион ще става с помощта на придружители от малцинствените групи.

Към всеки двама преброители, които ще посещават домовете в гетата, ще бъде зачислен и един ромски помощник. Инициативата е на Областната управа в Бургас, като самите ромски лидери са предложили помощта си.

"По време на обученията преброителите изказаха притеснения, че с ромсктото население по-трудно ще се работи. Затова решихме, че ще е добре да има медиатори в тези квартали – хора, които познават общността, познават приятелския и роднинския кръг и ще помогнат при формулирането на въпросите така, че да се попълнят анкетните картите най-вярно", обясни зам. областният управител Златина Дукова.

На всеки ромски придружител ще се заплащат по 30 лв. на участък.

"За 18-те дни, в които ще тече преброяването, ако даден придружител върви с определен преброител, той ще вземе тези пари. За 32-та участъка в районите с концентрирано ромско население са осигурени 15 придружители, които ще вървят с по двама преброители", уточни Дукова.

Освен като придружители част от ромите в Бургас са преминали обучение и за преброители.

Самите те са съгласни, че с малцинствените групи се работи по-трудно и ще е добре ако по домовете ходят от „техните хора“.

"Реших да бъда преброител, защото живея там и мисля, че ще се справя с възложената ми задача. Хубаво е в тези квартали преброителите да са роми, или поне да са придружавани от такива представители, тъй като хората там живеят в затворен кръг, всички се познават и не винаги допускат външни лица.

Затова и за едните, и за другите ще е добре да има наш представител“, заяви Михаил Пехливанов, който е един от преброителите.

Днес в сградата на Областната управа бъдещите придружители получиха указания в какво ще се състои тяхната дейност и бяха запознати с процеса на преброяването.

В петък преброителите ще се запознаят със зачисления им придружител. Всеки от тях ще получи СИМ карта, с която да държат постоянна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До "Ченге 72".Целта на снимката е да покаже аспект от ромската душевност - как ромът реагира на всяка инициатива, която не е родена в главите на неговата общност.
68
1
 
5
 
! Отговори
ЧЕНГЕ преди 13 години
Каква е целта на снимката
67
1
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 13 години
В момента са 1,180,000 чавета!
66
1
 
12
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 13 години
Най-лесно ще се преброят "ромите" с малко зарин и после на спокойствие да ги броят по асфалта...
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо не назначат картечар вместо *** за придружител?
64
3
 
10
 
! Отговори
ина,т преди 13 години
Eгаси простащината,ква е таз даржава дето не може да се справи с 1 малцинство?Ок,сама жена, да разбирам да се притеснява,ми да пратят по яки мъже и ако и те се уплашат,е тогава да викат танковете на П. Младенов на помощ :) и проблема решен,кво толкова страх,паника и врява за едни ***.
63
7
 
12
 
! Отговори
това е дискриминация преди 13 години
Преброител-ром-преброител! Има доста ***,които вече знаят и да четат и да пишат,поне в нета го доказват!Не може ли двама преброители *** и двама българи?! Само българите искате да получавате заплати,а *** да са без работа!
62
2
 
5
 
! Отговори
Токай Ихто преди 13 години
До има едно нещоЩе ти трябват доста установки "ГРАД" Ама дай боже, дай боже
61
1
 
7
 
! Отговори
ИМА ЕДНО НЕЩО.... преди 13 години
Наречено "ГРАД" .... и повече няма да говоря ! Трябва да го знаете и да го познавате.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до МР42. Има има нужда да та пазя какааа,виж колко са отказаха щото ги страх *** кака,*** ти не съ утказвай аз ща пазя дааа,аии каква си ми киткаа{}{}
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Адолф ги броеше най добре.Немаше грешка.
58
2
 
15
 
! Отговори
Преброител преди 13 години
Има по лесен, безопасен и забавен начин. докарва се ловната дружинка от съответния регион. Махалата се подпалва от три страни и се стреля по наускащите. После просто се преброяват. Бързо, лесно и най вече безопасно за преброителите. Дори няма да е необходимо да се плаща на ром- придружител.
57
3
 
9
 
! Отговори
Миротворец преди 13 години
Нали били хрисими, добри и с богата душевност. Нали ужким били дискриминирани и т.н. Защо тогава се разхождат свободно по улиците и ни крадат и убиват а българин не може да припари в техните махали.Тоя *** на терасата защо ми се струва, че не държи маргаритки н ръка? при тях трябва да се отива с товарищ Калашников, с мистър *** и 150 мм. САУ Климент Ворошилов.
56
1
 
11
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 53 - нима виждаш в снимката клонче на мира? Не брадва? За каква етническа толерантност говориш? *** дои обществото ни, не го толерира! Естествено, че ще живее в затворена общност - ние сме ГАДЖО! / нещо като *** през турско/. "Роми" е фалшив термин без научна и историческа обосновка, но тия от БАН спят. Интересно ми е колко от тях ше се определят като българи, не като ***.
55
1
 
8
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
КАТО УМСТВЕН БАГАЖ....ТРЯБВА ДА ГИ БРОЯТ,,3 В 1''...
54
3
 
8
 
! Отговори
СНАЙПЕР преди 13 години
Този *** ще го цъкна точно в десетката...
53
1
 
15
 
! Отговори
нером преди 13 години
ИНТЕРЕСНОТО Е не това,че роми са преброители,а колко станаха ромите в бегето? Дали имат вече 2-3 милиона или след 5 години ще станат толкова?
52
3
 
20
 
! Отговори
Т 34 преди 13 години
Какво значи -и не винаги допускат външни лица? Законите за кого важат? Зган ***.И за *** не стават че много ще мирише.Само *** ще свърши работа...
51
17
 
4
 
! Отговори
Владо преди 13 години
В този форум нямаше ли ограничение за расистки коментари и подбуждане на етническа омраза?
50
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ, ЧЕ ПОРЕДНОТО УБИЙСТВО Е ИЗВЪРШЕНО ОТ *** МИ СЕ ГАДИ ОТ ТОЗИ ЕТНОС!!!!!!!!! ТАКОВАХА НИ ДЪРЖАВАТА ЕЙ!АМА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ НА НАШ ГРЪБ!ДА СИ *** Е ПРОФЕСИЯ!!!!! И КАТО НЕ ИМ ХАРЕСА УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ!