Дават близо 2,5 милиона за компенсации покрай шапа

На стопаните ще бъдат осигурени и средства за закупуване на фураж
Обновена: 1 апр 2011 14:45 | 1 апр 2011 14:45,
7
Дават близо 2,5 милиона за компенсации покрай шапа
Снимка: Булфото

Близо 2 млн. и 400 хил. лева ще бъдат дадени за компенсация на фермерите от Бургаския регион, чиито животни са били умъртвени заради шапа. Изплащането на сумите ще започне до 15 дни, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

По думите му вече е готова схемата, по която ще се подпомагат животновъдите, а за целта няма да е нужно собствениците на добитък да подават документи.

Обезщетенията ще бъдат разделени на три нива. Най-много средства ще получат стопаните в селищата, засегнати от шапа.

Второто ниво е за собствениците на добитък, попадащи в 10-километровата контролна зона, в която е забранена свободната паша на животните.

В третото ниво са включени животновъдите, които търпят загуби, тъй като не могат да продават свободно мляко, месо и местни продукти.

На стопаните ще бъдат осигурени и средства за закупуване на фураж.

На този етап се изготвят списъци за това колко и какви животни е притежавал всеки един стопанин и колко от тях са били умъртвени. Разчетите се правят от Държавен фонд “Земеделие”.

Компенсациите за убития добитък ще дойдат от Агенцията по безопасност на храните, а обезщетенията за пропуснати ползи ще бъдат осигурени от фонд “Земеделие”.

Цветан Димитров обясни, че във вторник ще започнат преговори с Европейската комисия относно компенсацията на продукцията, главно за агнешкото месо.

“Има няколко варианта, по които водим преговорите. Надявам се това да се случи преди Великден, защото тогава е пикът на търговската дейност в този сектор”, каза зам.-министърът.

Той поясни, че се калкулират и загубите, които животновъдите са понесли от невъзможността да продават мляко.

Изчисленията показват, че общо за компенсиране на животновъдите от Бургаския регион ще бъдат нужни между шест и десет милиона лева.

Относно възможността животните да бъдат ваксинирани, вместо убивани, Цветан Димитров поясни, че подобна опция е невъзможна, тъй като достъпът на български продукти до европейския пазар автоматично ще бъде спрян.

Въпреки забраната за свободна паша, в Странджа все още има животни, които са пуснати. Дадено е нареждане те да бъдат унищожени по хуманен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: шап
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
.). преди 13 години
Айдеее *** пак ще си натръшкат животните, да получват пари. ИМа една разпраа имам едно кокошка , 5 кон висчки вика туш ги направих ..помислих , че и те мъка ще берат :D , naj най-тъжното място е България скъпи германци , ама има и смех ...
6
1
 
2
 
! Отговори
kalin преди 13 години
до # 5Като не ти харесват новините, защо ги четеш, бе човек. Пусни си някой търски сериал и се успокой. Или създай по-интересни.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e bahti 6ibanite *** prostotii i ni6to drugo
4
3
 
2
 
! Отговори
Овчаря преди 13 години
Да дават по-бързо. С предишните си купихме апартаменти и станахме граждани.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ги обезщетят- бъдеще време, мн. ч.А не беще ли по-евтинко да възстановят оградите по границата.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те се сетиха. Вместо да възстановят кльона още при първия случай на шап, те се правеха на ударени, сега ще обещетяват хората. С какво ще ги обещетят, като им унищожиха целия поминък.
1
2
 
3
 
! Отговори
boza преди 13 години
Kak puk izvednazh vzeha da im gi razdavat na 1 april ,ai stiga be !