Търсят се приемни родители за изоставени деца

Националната кампания за помощ на деца в нужда стартира в Пловдив
Обновена: 4 апр 2011 22:35 | 4 апр 2011 21:50,
77
Търсят се приемни родители за изоставени деца
Снимка: Фондация За Нашите Деца

Националната кампания за набиране на приемни родители за деца в нужда стартира в Пловдив. Тя е организирана от фондация „За Нашите Деца” и ще продължи до месец септември. 

С посланието „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство” фондацията призовава обществото към реални действия.

"Изминаха повече от 11 години, откакто приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове. За това време имаме малко над 600 приемни родители и близо 7000 деца в домовете, което е показателно за нуждата от допълнителни усилия на всеки един от нас, за да осигурим семейства на изоставените деца на България”, отбеляза Елка Налбантова, която ръководи проектите за приемна грижа на фондацията.

"Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете”, добави още тя.

В старта на кампанията бе представена и позицията на организацията и приемни родители за нужните промени в нормативната уредба, за да се осигури наистина качествена приемна грижа за повече деца.

В момента, ако някой иска да стане приемен родител, трябва да отиде в отделите за закрила на детето по местоживеене, които го пренасочват в определен етап към организации, доставчици на социалната услуга. Това затруднява процеса, а и ограничава правата на желаещите.

Увеличаване на издръжката на приемните деца също бе една от дискутираните теми.

„Държавата дава над 7000 лева на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство на година се дават максимум 3000 лева. Това прави по около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитие”, заяви Мария Благоева, която е професионален приемен родител на тийнейджър.

Преди две години, когато става приемен родител, е принудена да напусне високоплатената си работа като инженер, тъй като социалните служби изискват от професионалните приемни родители да са на основен трудов договор при тях. Сега Мария разполага със заплатата си от 240 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
10
 
! Отговори
До Марк преди 13 години
Ами дай пример. Вземи ти да отгледаш едно от тези "здрави, изоставени български деца".След три месеца ще ни съобщиш тук, в този сайт, как вървят нещата - тогава ще преценим дали и ние да не вземем по едно.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Властите да пришпорят Асан и Айшето - да работят и да си гледат детето, а не да го подхвърлят, та ние да плащаме издръжката му, независимо дали ще бъде отглеждано в социален дом или в приемно семейство!
14
14
 
10
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Чета коментарите и съм шокиран!Баси тъпите , инфантилни , ограничени ненормалници!!!Какви *** бе?!!?Домовете са пълни предимно със здрави , изоставени, български деца!А дори и да се ***, когато се отгледат в бг. семейство няма разлика!Мнооооого сте ***, ама мноооого!Нещастници, които не могат да си подредят и оправят живота, плебеи, които само искат от държавата да им бута кинти, та ги е страх, че дечицата ще им ги вземат!!Дъртите лежачи, да бъдат отбити от социални помощи!
13
3
 
24
 
! Отговори
Сибила преди 13 години
Стига с тия сърцераздирателни снимки на страдащи деца!Кой нормален човек ще си изостави детето да му го гледа държавата?Това са увредени деца , защото здравите веднага ги осиновяват.Никой не казва на приемните родители през какъв ад ще минат за мизерните 300 лева .Защо ли не вземат депутатите по две - три такива дечица да си ги гледкат? Защото не са бедни като нас и знаят за какво иде реч!
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как само ви облъчват ежедневно и използват чувствата ви, за да поемете тежеста на *** *** излюпила се под някой мост. Докато тези които ви агитират си гледат семействата в които децата са повече от 2-3. Докато вие се топите, а помеждудругото ако може и да поемете грижите за *** коленца които бащи са незнайни турски тираджии, още по добре. Абе луди ли сте ?!?!?! Те си правят каламбур с вашите чувства бе. За вашите деца кой мисли бе ? А?
11
2
 
10
 
! Отговори
tedi преди 13 години
ако имах възможност бих гледала българче
10
2
 
4
 
! Отговори
boza преди 13 години
To za moite ne stiga ,kamo li za chuzhdi ! Njama da me trognete s tezi snimki !Veche ne !
9
1
 
15
 
! Отговори
KL преди 13 години
А моята етърва често крещи да 1-годишното си дете: "Млъквай, че ще те шибна, ***!" И аз не знам как да го разбера... А не е от малцинствата ... Горко на децата, които растат в България с такива родители. Понякога живота с родителите е по-лош от жиовота в Дом.
8
4
 
5
 
! Отговори
BRAVO ! преди 13 години
BRAVO NA 7 , TAKA E !!!
7
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези които нямат деца и вземат *** *** да го отглеждат са ненормални, болни и луди. По добре е да помогнат на някой роднина примерно, брат, сестра, като допринесът за тяхно дете да му помагат и отдават енергията си а не да се раздават за *** само за да си мислят че ето на колко сме добри и по този начин да успокоят съвестта си и болката че нямат деца.
6
0
 
16
 
! Отговори
аноним преди 13 години
2 това с депутатите е много умно,но две деца ще са им малко.На заплатите,които вземат бива поне за по 3,4 деца да се грижат.
5
1
 
18
 
! Отговори
:-( преди 13 години
Днес докато се разхождах из центара срещу мен един доста добре облечен мъж каза на детето си (около 2 годишно) "млъкни бе пумиар"! Още не зна как да го разбера това, но не ми излиза от главата...
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е какво да гледам тази снимка като тя няма нищо общо с реалността с изоставените деца по домовете. На снимката детето е бяло а по домовете е пълно с *** с асиметрични физиономии родени от *** *** и подобни...
3
0
 
16
 
! Отговори
Милена преди 13 години
С толкова малко пари,които отпускат как да станеш приемен родител,дори и нужното желание да има човек.
2
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 13 години
ами депутатите да дадат пример.могат и по две деца да вземат.Обикновенния българин плаща на депутатите заплатите и техните екстри,а те не вършат никаква работа.плащаме на *** тока,водата,помощите,ами да вземем и децата им да гледаме....
1
10
 
27
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Шегувате ли се? Че то в България останаха само ***, африканци, кюрди, албанци и какви ли не други, но почти не останаха българи? Да не би да искате да им гледам и копелетата? Не стига че им дадохте нашите работа, заплати, пари, социални, вместо да ни вдигнете заплатите на по 3000 лева, вие ги изпокрадохте и раздадохте на ***, че сега и искате да им гледам копелетата? По-скоро отрова ще изпия, по-скоро с бензин ще се запаля, отколкото да се унижавам още повече пред нтия навлеци.