Търсят се приемни родители за изоставени деца

Националната кампания за помощ на деца в нужда стартира в Пловдив
Обновена: 4 апр 2011 22:35 | 4 апр 2011 21:50,
77
Търсят се приемни родители за изоставени деца
Снимка: Фондация За Нашите Деца

Националната кампания за набиране на приемни родители за деца в нужда стартира в Пловдив. Тя е организирана от фондация „За Нашите Деца” и ще продължи до месец септември. 

С посланието „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство” фондацията призовава обществото към реални действия.

"Изминаха повече от 11 години, откакто приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове. За това време имаме малко над 600 приемни родители и близо 7000 деца в домовете, което е показателно за нуждата от допълнителни усилия на всеки един от нас, за да осигурим семейства на изоставените деца на България”, отбеляза Елка Налбантова, която ръководи проектите за приемна грижа на фондацията.

"Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете”, добави още тя.

В старта на кампанията бе представена и позицията на организацията и приемни родители за нужните промени в нормативната уредба, за да се осигури наистина качествена приемна грижа за повече деца.

В момента, ако някой иска да стане приемен родител, трябва да отиде в отделите за закрила на детето по местоживеене, които го пренасочват в определен етап към организации, доставчици на социалната услуга. Това затруднява процеса, а и ограничава правата на желаещите.

Увеличаване на издръжката на приемните деца също бе една от дискутираните теми.

„Държавата дава над 7000 лева на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство на година се дават максимум 3000 лева. Това прави по около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитие”, заяви Мария Благоева, която е професионален приемен родител на тийнейджър.

Преди две години, когато става приемен родител, е принудена да напусне високоплатената си работа като инженер, тъй като социалните служби изискват от професионалните приемни родители да са на основен трудов договор при тях. Сега Мария разполага със заплатата си от 240 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
Да ми е тъжно ли като гледам тва разплакано хлапе - на някой да му е тъжно че живея в мизерия без отопление и ям *** - айде холан през оная работа ми е като се е шибала майката не е ли и било тъжно и тя като гледа не е ли и тъжно за нейното дете
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova e svetoven problem! na "bezotgovornite" kato rodiat po 1-2 deza aide iai4nizite da se prekasvat i niama da ima ne6tastni, izostaveni deza i individi, koito sa fabrika za deza.
54
2
 
21
 
! Отговори
има начин преди 13 години
Като не можеш да гледаш деца не ги раждай - прави си кефа само - а ако се случи абортирай го - Никой не е длъжен да гледа чужди деца в тази мизерия - а ако има такива нека вземат цял отбора лапета да гледат - стига с тези слъзливи молби към и без тва едва кретащите ни пенсионери и почти изчезващите млади хора от БГ - е от тези деца ли ще попълвате населението на БГ - да си ги гледа държавата тогава - до 52 - прав си но поне майката се знае коя е
53
1
 
31
 
! Отговори
БЕЗ ЦИГАНЕТА преди 13 години
Достатъчно осигуряваме ***,паразитират на наш гръб,че сега да им гледаме и захвърлените ***.Те генетично са мързеливи,асоциални и крадливи.Приятелка беше взела *** за Коледа у дома, а то на втория ден/докато се къпела/ обрало портокалите и бананите и 20лв./дори не дочакало подаръка си/ и духнало обратно към дома към *** си приятелчета.Съсипа си празника от тревога и разочарование.Приемно семейство само за БЪЛГАРЧЕТА.Другите са непоправима ***.
52
16
 
12
 
! Отговори
моля, бъде разумни преди 13 години
има доста хора които пишат пълни глупости, без да мислят! Винаги е имало извънбрачни деца, има и ... ще има!аз съм осиновил дете, и се радвам с това свое действие; не го крия, нито от моя син, нито имам намарение един ден да му забраня да ходи при своите биологични родители .Имам чувството, че медиите в България са заинтересовани да има тласкане в посока "***-българи" ..Драги бащи, а кой Ви дава правото да смятате, че Вашето отроче което тича из Вашият дом е от ...Вас? Около 22% от децата
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такава сума е смешна и не стига за издръжка на дете. Обаче си разсъждавам ,че ако беше към 500 лева например ,много недобросъвестни хора щяха да взимат дете заради парите и да НЕ го гледат. Освен това сумата според мен не трябва да е твърда ,защото взетото дете може да е с някакво тежко заболяване и тогава? Колкото и да се води работа и да е с трудов договор , тук се намесват и чувства и нещата стават сложни.
50
0
 
23
 
! Отговори
gtf преди 13 години
".. около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитиеА на колко от българските семейства се пада такъв доход ? До кога това анти-българско правителство ще продължава да налага своята политика граничеща с геноцид (не само над българите а и над останалите малцинствени групи)
49
3
 
21
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Ами то *** хора ли са? Това за двуноги говорящи асоциални животни, еволюирали до степен за разплод и частична доста трудна дресировка
48
4
 
6
 
! Отговори
до Gomez преди 13 години
Ти пък къде видя хора? Това са *** в действие - най-опасният вид, мразят първо себе си и след това ВСИЧКО, обвиняват за неволите си всеки друг, но не и себе си.
47
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНКто им е повредено на тия дяца още докато *** ги е правил !
46
4
 
6
 
! Отговори
Gomez преди 13 години
Samo iskam da popitam:-imate li sarca,be xoraaaaaaaaaaaaa.
45
3
 
13
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
На деца или на ***?
44
5
 
1
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Чао!
43
4
 
1
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Всъщност за сведение аз съм и в сайта Елмаз!Така че ако искаш.......
42
6
 
1
 
! Отговори
Марк до Ана преди 13 години
Ето тъпотия , след тъпотия!Казваш и дай да оформим свалка!Тя ти вика - Разводняваш темата!!хахахах Боже , Боже!Виж какво, трябваше да кажаш:"Марк това да не ти е сайт за запознанства бе! Я се стегни!"Ама може би има желание за сварка, ама не може така изведнъж...
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ана, аз казвам, че тепърва ще се омъжвам, ти ме питаш колко деца имам! Не всяка ражда без брак.
40
0
 
3
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Разводняваш темата, Марк! До скор във форума.
39
1
 
0
 
! Отговори
Умен преди 13 години
Умен съм и красив извън всякакво съмнение!!
38
7
 
0
 
! Отговори
Марк до Ана преди 13 години
Ти не се ли именуваше Кака преди?Аз си поркам уиски Ballantines и въпреки че е много чисто, ме хвана малко и отивам да се пльосна до жеината и да спя!Айъде кажи нещо свежа за последно!Стига с тия клишета!Ходиш ли на Джулая?А от къде си А?Дай да направим една свалка а?
37
0
 
6
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Марк, дали си умен няма никакво значени. Едва ли интересува някого. Важното е дали си добър, а по писанията ти личи, че май не си.