Търсят се приемни родители за изоставени деца

Националната кампания за помощ на деца в нужда стартира в Пловдив
Обновена: 4 апр 2011 22:35 | 4 апр 2011 21:50,
77
Търсят се приемни родители за изоставени деца
Снимка: Фондация За Нашите Деца

Националната кампания за набиране на приемни родители за деца в нужда стартира в Пловдив. Тя е организирана от фондация „За Нашите Деца” и ще продължи до месец септември. 

С посланието „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство” фондацията призовава обществото към реални действия.

"Изминаха повече от 11 години, откакто приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове. За това време имаме малко над 600 приемни родители и близо 7000 деца в домовете, което е показателно за нуждата от допълнителни усилия на всеки един от нас, за да осигурим семейства на изоставените деца на България”, отбеляза Елка Налбантова, която ръководи проектите за приемна грижа на фондацията.

"Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете”, добави още тя.

В старта на кампанията бе представена и позицията на организацията и приемни родители за нужните промени в нормативната уредба, за да се осигури наистина качествена приемна грижа за повече деца.

В момента, ако някой иска да стане приемен родител, трябва да отиде в отделите за закрила на детето по местоживеене, които го пренасочват в определен етап към организации, доставчици на социалната услуга. Това затруднява процеса, а и ограничава правата на желаещите.

Увеличаване на издръжката на приемните деца също бе една от дискутираните теми.

„Държавата дава над 7000 лева на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство на година се дават максимум 3000 лева. Това прави по около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитие”, заяви Мария Благоева, която е професионален приемен родител на тийнейджър.

Преди две години, когато става приемен родител, е принудена да напусне високоплатената си работа като инженер, тъй като социалните служби изискват от професионалните приемни родители да са на основен трудов договор при тях. Сега Мария разполага със заплатата си от 240 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Ана - до 31 преди 13 години
Да, жената има право дали да роди дете, или не. Има толкова различни съдби, че не бива да се слагат хората под общ знаменател. Номер 31, мислиш в клишета. Най-свещеното право на човек е да има право на избор. Номер 30, ти колко деца направи? Ако не си - хвърли се през 15-я етаж, защото си "*** безполезен".
35
5
 
0
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Мнението на преобладаващата част от народонаселението е да си бие камшика, щото тук видите ли нямало условия!!Ее на тъпия братчед постъпи точно така, заради жена си и сега мизарства там....Та мнението на болшинството не струва и 1 стотинка!
34
5
 
0
 
! Отговори
Марк до 32 преди 13 години
Ами просто съм много умен!Понякога сам се чудя как може да съм толкова умен!!!Не си ли съгласна?
33
6
 
0
 
! Отговори
Марк до М преди 13 години
30Поредната тъпня!Много хора имали проблем да изхранят себе си!Ами да , тези, които разчитат на държ. цицка естествено!Бааси трябва да се организират курсове - "Що е държава?", "как да си оправяме живота?" и т. н. Прав е ББ адски кофти човешки материал им в БГ!Няма оправия!А бе дреме ми!Скоро ще си изключа интернета да не се ядосвам с ***!
32
0
 
4
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Марк, често споменаваш Бог, а изказванията ти издават гордост! Горделивостта е голям грях! Укроти се, човече, и разбери, че освен ти и други хора имат свое мнение. Много гордост и надменност у тебе!
31
12
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Чак сега прочетох, че дали да родиш дете било право на личен избор!!!И това го казва жена!!!Ами ако жената се чуди дали да ражжда , то тя не е жена , а нещо друго!Във всеки случай някакъв *** безполезен, който е най-добре да се метне от 15-я етааж!
30
0
 
6
 
! Отговори
М. преди 13 години
Предлагам да присъдим на Марк званието "Баща герой"! Не го казвам на шега, а сериозно! В последните 20 години за много хора беше проблем да изхранят себе си, а той е успял да отгледа три деца!Поздравления! Аз не срещнах такъв храбрец, но що е живот - напред е. Може пък там някъде да ми е късметът...
29
2
 
3
 
! Отговори
Марк до Ана преди 13 години
Защо бе !?!?дай да стане малко джънк тука!аааа що не се намеси още някоя?Значи не харесваш бг мъжете, а?Е има и разни западни мъжлета!даа , всъщност това е голяма тема!ние сме спасението на Юрапь!Изт. Европа е п-мъдрата и по-изстрадала част и ще спаси цяла Християнска Европа!Даа на Джулай Морнинг на Камен бряг се срещам със западняци /от Австрия/ и те мислят като мен!Дааа ще направим Общоевропейска партия за борба с чиновниците в Брюксел!дадада!
28
0
 
3
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Без коментар.
27
3
 
5
 
! Отговори
Марк до 24 преди 13 години
Не се наложи!Осигурих и необходимите кинти!Оообаче, гледам, чуе и сина ми /големия/ за радост върви по моя път!Бог затова ни е дал инструмента и е казал - "Плодете се!"
26
2
 
1
 
! Отговори
Марк до Ана преди 13 години
Ако имаш някакви специфични потребности, дай координати!Ще уредим въпроса!
25
1
 
3
 
! Отговори
Ана преди 13 години
В процес съм да осиновя едно, Марк! А ти кога ще го направиш?
24
2
 
2
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Марк, ти твоята жена с камшик ли я дресира и накара да ти роди 3 деца?"Маа му! Ядосах се!" - цитирам класика от форума. Това ли са българските мъже! Пфууу!
23
3
 
2
 
! Отговори
Марк до 21 преди 13 години
Я си гледай работата !само глупаости дрънкате и нищо не правите!А впрочем само се оплаквате от държавата, която не ви осигурявала мамбото!Ще си правя гаргарата тук колкото си искам!Такива хленчещи мекотели,не заслужават друго отношение!
22
3
 
2
 
! Отговори
Марк до Ана преди 13 години
3 /три/ деца - 2 /две/ момчета и 1 /едно момиче/ имам аз и жена ми!Големият ми син има 2 /две / деца т.е. имам и двама внуци!как ще пиша си е моя работа!Аз казвам ли ти ти как да пишеш?А между другото - ти колко деца имаш?
21
2
 
4
 
! Отговори
Ана преди 13 години
О, изивнявай, Марк, видхя, че си написал, че имаш 3 деца и 2 внучета. Чакаме да ни съобщиш, че си станал приемен родител в най-скоро време! Успех! И да го споделиш тук, да дадеш пример, а не само да се перчиш по форумите.
20
2
 
3
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Марк, ти колко деца отглеждаш или си отгледал, че размахваш пръст на всеки във форума?Това дали да родиш дете, дали да отгледаш дете е право на личен избор и не си ти този, който ще казва на хората какво да правят! Съветвам те да не бъдеш краен в позициите си, защото нещата никога не са само черно-бели!
19
2
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Ъхъ Нитцше, "Тъй рече Заратустра"!Апология на свръхчовека!Философията му е използувана в някаква степен от националсоциалистите на Хитлер!
18
1
 
5
 
! Отговори
Сас преди 13 години
Ницше
17
4
 
5
 
! Отговори
Марк до 16 преди 13 години
Добре!А бе що не пишете някакво име!?!?Като лудите в луднциата 16!Да ви се не види!Аз имам 3 деца и 2-*** внуци! и пак мога да взема да гледам дете, нищо че съм на 55 г.!Бг трътките като Елица /на Стунджи/ и по едно не могат / и не искат / да родят!А после - намалявали сме!Ама са виновни бг мухльовците, дето вместо да свият сърмите на жените си и да им направят по 3-4 деца само се жалват тука!?!?Маа му!Ядосах се!Отиваш при жена? Камшика не забравяй! /Нитцше/