ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%

Нужен е по-голям скок на цената от юли, смятат от компанията
19 апр 2011 22:31,
107
ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%
Снимка: Булфото

ЧЕЗ обяви, че ще трябва да свие инвестициите си в електроразпределителната мрежа, ако токът поскъпне с до 1% от юли, както обяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме амбициозна инвестиционна програма за 2011 г., но ако повишението на цената на електроенергията е само с до 1% ще трябва да я преразгледаме и няма да можем да осъществим плановете си“, заяви днес регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

По думите му компанията се нуждае от 152 млн. лева инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България, или двойно спрямо одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за 2010 г.

Още по темата

Поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената е средно с 13,12 на сто.

Петър Докладал бе категоричен, че предложението на ЧЕЗ е направено въз основа на реалната цена на тока.

Само средногодишната инфлация по данни на НСИ за 2010 г. е 4,5%, изтъкна регионалният мениджър. Той обяви, че около 30 млн. лв. или увеличение на цената на тока с между 2 и 3 на сто ще е необходимо за присъединяване на централите от с възобновяеми енергийни източници.

От дружеството планират да подменят и кабели, защото повечето от тях са на възраст над 30 години, колкото е експлоатационният им срок. Планират се и инвестиции в монтиране на нови трансформатори и подмяна на електромери, както и присъединяване на обекти, изградени от ЧЕЗ и изкупуване на съоръжения.

„Ако не се правят поетапно инвестиции в мрежата, то тя може изведнъж да рухне и да се
наложи да се инвестират наведнъж много по-вече средства, което да предизвика скок на цената на тока“, коментираха от дружеството пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
5
 
! Отговори
.. преди 13 години
Увеличенията на цените на тока се разпределят от ДКЕВР по веригата производител (НЕК)-разпределителни дружества (ЕОН,ЕВН, ЧЕЗ). В увеличенията по-голямата част от повишението отива в НЕК, която доскоро ги влагаше в Белене и в Цанков Камък а не в мрежата високо напрежение, както е по закон. Затова и миналата година далекопровода на морето сдаде багажа. Но наказани в НЕК нямаше.В частна фирма за некомпетентност уволняват и съдят за загуби, а в НЕК са безнаказани. В държавен монопол е най-сладко.
63
2
 
15
 
! Отговори
оффффффффф преди 13 години
абе тия накрая и душите ни ли ще искат да вземат ? Не ги даваме . Но как е възможно нашите управници така да ни продадоха . Явно партията на парите няма ни цвят , ни окраска
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали знаете приказката за разделяй и владей, *** май нея знаете, но "комунистите" са я научили наизуст
61
2
 
6
 
! Отговори
луддддддддддддддд преди 13 години
не забравяй и таксите с който стига 40-50 стотинки
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
60-ти, че те НДСВ и Бойко да не би да са сложени от мен бе, сложени са от комунистите, комунистите още управляват тази нещастна държава.
59
2
 
14
 
! Отговори
59 преди 13 години
какви комунисти ,пич?ти май забрави кой извика ЧЕЗ и ЕВН. Ще ти припомня - това беше НДСВ.А тогава бате ти Бойко беше точно депутат в НДСВ, *** на крадливия цар.Фирма Ипон охраняваше далекопроводите и така Бойко посъбра парици за нова партия.
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тея пълнят касичката на комунистите, изчезвайте
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков му изтърва края, случва се немислимото: верижна инфлация. Горивата вдигат тока,тока вдига горивата и така до безкрай. Наричат го още хиперинфлация и се случва само в полудели икономики.Тотално му изтърваха края,правителството е некадърно и неспособно да се пребори.Дори нямат желание. Бойко вместо да решава кризата, отишъл да рита топка.
56
1
 
10
 
! Отговори
Нещо реактивно преди 13 години
P=U.I.cos(fi) Това твърдят,че се отчита от битовите абонати,а да ли е така?А реактивната? И е добре cos(fi) да е приблизително 1
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тея купуват тока 7 стотинки, продават за 20 стоинки.Печелят повече от АЕЦ-а. Какво искат?В Канада им наритаха канчето,ние защо ги търпим ?
54
3
 
24
 
! Отговори
аре марш преди 13 години
Аре работещите в ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН да не пишат, щото те заплатите са им от нас, абонатите им!
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както вече мога без ''Швепс"",така мога и без ''ЧЕЗ''!!!!
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам си тока директно от АЕЦ!Не ми трябват ЧЕЗ МЕЗ и други трибукврни изрази включително и тези дето завършват на ''Р''!!!!Вън посредниците между държавата и абонатите!!!!!!
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A на мен не ми е нужен ЧЕЗ!!!
50
2
 
17
 
! Отговори
Бат Васко преди 13 години
И на мен ми е нужен голям скок на заплатата...
49
1
 
5
 
! Отговори
от 44 преди 13 години
Добре, мерси за пояснението :))
48
6
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 13 години
Аз съм ел.техник.Не се притеснявай ако пуснеш 500 волта през ноща докато спиш и нищо не работи освен хладилника,на уредите няма да им стане лошо.Само електромера ще го заболи главата,и твоята също като платиш сметката.
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Попрочетох туй-онуй и се питам има ли тук човек, който да разбира поне малко от електротехника. Като не са ви ясни нещата, поне не пишете глупости да се излагате публично.
46
1
 
14
 
! Отговори
Искат 1 % преди 13 години
Защото *** им съсипаха мрежата през последната година и това без да включваме откраднатя ток
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
43 - Супер умна си - въобще не се учудвам, че българите си избраха Тиква за премиер.На *** народ - *** премиер.И само бой, това второто и сръбска музика.