КНСБ поиска нов Закон за стачките

Трудова полиция да се бори със забавяните възнаграждения
Обновена: 9 май 2011 12:31 | 9 май 2011 12:30,
15
КНСБ поиска нов Закон за стачките
Снимка: Архив Булфото

КНСБ поиска да се уреди ясно въпросът за неизплатените възнаграждения в Гражданскопроцесуалния кодекс. Предложението им е: когато заплатата може да се докаже с извлечения от ведомости, да се даде възможност, вместо работниците да водят дело в съда, съдия-изпълнител да им издава изпълнителен лист, срещу който да си получат дължимите им пари.

Това стана ясно в Деня на Европа на специален форум в централата на КНСБ, където синдикатът представи концепция за гарантиране на социалните и трудови права на българските работници, която изисква спешни законодателни инициативи.

Председателят на парламента Цецка Цачева и министрите на правосъдието и на труда и социалната политика Маргарита Попова и Тотю Младенов, които присъстваха на форума, подкрепиха предложението на КНСБ.

Правосъдният министър обяви, че в момента работна група в министерството разработва нов наказателен кодекс. В него са отразени три фундаментални престъпления срещу трудовите права – даване на неверни сведения, когато се пречи на друг да постъпи на работа, като се предизвиква неговото уволнение, препятстване правото на труд и неизпълнение на съдебното решение.

Дали заради липса на капацитет, дали поради друго, нивото на контрол у нас е слабо, а до нивото на превантивното действие на законите в Южна Европа не може и да се говори, смятат от КНСБ.

„В много случаи контролните органи мълчат при нарушаване на трудовите права на работниците, особено в малки предприятия“, заяви Пламен Димитров.

Решението на проблема от синдиката виждат в създаването на трудова полиция.

Промени има нужда и по отношение на колективните преговори и правото на стачка, затова от КНСБ искат ясни гаранции за защита на правото на синдикално сдружаване.

„У нас няма прояви срещу сдружаване в политически партии, но не така стои въпросът с правото на синдикално сдружаване. Има нужда и от закон за правото на стачка“, смята Димитров.

Според Пламен Димитров, времето на Закона за уреждане на колективните трудови спорове е изтекло, затова е необходимо приемането на нов, с който да се уреди правото на стачка като основно в конституцията.

„За разлика от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), конституцията отнася правото на стачка със защита на колективни икономически и социални интереси на работниците и служителите. В този смисъл правото на стачка служи като гаранция за реалното им осъществяване. По особен начин ЗУКТС се изправя срещу конституцията”, заяви Димитров.

Още по темата

Според КНСБ в България има нужда и от по-ясно уреждане на правото на колективни преговори и колективен договор на държавните служители – да бъдат направени промени в закона за държавния служител. Трябва да се акцентира и върху отрасловото и браншовото договаряне.

Димитров обяви началото на кампания за защита на правата на работниците. Част от нея е предложението да се въведе нов предмет в училище, който може и да е свободноизбираем. По време на тези часове учениците ще се образоват за правата си като бъдещи работници.

“За всички наши искания трябва политическа воля”, категоричен беше Пламен Димитров.

„Смятаме, че точно преди изборите би трябвало да отправим това към законодателя и всички политици”, каза той.

Пакетът от предложения за гарантиране на социалните и трудови права КНСБ връчиха на председателя на парламента Цецка Цачева и министрите на труда и социалната политика – Тотю Младенов, и на правосъдието – Маргарита Попова, които присъстваха на форума в централата на синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
разгеле към 11 преди 12 години
Да, има места, страни, синдикати,к оито защитават служителите, от злоупотреби на работодателите? Но има и случеи не им и пука. А има случаи се обявяват срещу работниците дори. Затова те са полезно нещо, ако защитават интересите и на работодателите и на работниците, така че да е справедливо възнаграждението според конкретните условия на труд и доходи? Добре са замислени, но има сред тях и склонни към компромиси, с предназначението си и с това се нареждат към термина "мафия". Всякакви има.
12
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
а тук чорбаджиите изедници не им пука от синдикатите..изобщо не ги отразяват
11
0
 
3
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
В Италия едно време шефа ми като чу за синдикатите и се хвана за главата и то беше от горе на всичко адвокат/синдикат. Искаше да ме уволни, обаче искаше да ме накара аз да подпиша че напускам и след един телефонен разговор с моя адвокат/синдикат, шефа стана агънце. В последствие напуснах след 4 години работа и измежду тая цялата история, синдиката след като ми прегледа договора и всичко, установи, че тоя *** ми дължи пари. Та след споразумениe с шефа в джоба имах 10.000 евро.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България имало ли е някога синдикати?Защитавали ли са интересите на работниците?Къде бяха като се разграбваше България?
9
0
 
7
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Да поискат Закон срещу продажниците,самонарекли се "синдикати".Дето 20 години обслужват крадливите червени и техните мутри.Те са челния отряд на комунистите и *** в България.
8
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
тези синдикати щто несе махнат,ами ядат народни пари без никакви заслуги.
7
2
 
3
 
! Отговори
KAZAH LICEMERI преди 12 години
DECATA NA BSP ISKAT TE SAMO ISKAT I ZA ROBITE NE MISLIAT HVASTAITE SE ZA RAKA S MAIKA SI BSP I VARVETE V ISTORIATA
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да дадат акъл и как да се борим с безчинствата на НОИ. Има една госпожа Ина Тодорова която си прави каквото иска и ощетява хората пишейки разни измислени Разпореждания без спазване на никакви срокове, без никаква информация за лицето. Как човек да се оправи с такива самозабравили се служители. Те не могат с държавните служители да се оправят, а какво остава за частника.
5
2
 
19
 
! Отговори
Голям Праз преди 12 години
Синдикати = Мафия!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е зле това, защото т.нар. "работодатели" много се разпищолиха напоследък. Трябва да бъдат тормозени, иначе нищо хубаво не ни чака. Нали ги видяхте миналата седмица-искаха те да определяли официалните празници, а не да ги определя Държавата!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Бай Танас преди 12 години
Са па и трудова полиция!?!?! Колко хрантутника още ше измислите?Да не станем като италия със 1834729847 полиций - затва са цъфнали и вързалиНакарайте всички държавни *** да си вършат работата а не да ми редят пасианси по цял ден!Няма - тряа се бяга на СЕВЕР при тваДа не говорим,че тук няма синдикати!
2
1
 
15
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Има си НОИ и НАП за тази работа!!!Още хранитутници ли на държавна хранилка?Ако предните 2 не могат да се справят: уволнения и оптимизиране на състава до пълно постигане функционалността на събиранията и дължимите вноски!!!Много *** в тая държава!!Какво има да мислите уважаеми синдикати!!?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КНСБ и ПОДКРЕПА са мошенници. Това не са никакви синдикати.