50 млн. за желаещите да санират сградите, в които живеят

Консултанти ще помагат безплатно за усвояване на евросредства
Обновена: 11 май 2011 18:38 | 11 май 2011 18:11,
52
50 млн. за желаещите да санират сградите, в които живеят
Снимка: Архив Булфото

Частните компании ще консултират безплатно гражданите, желаещи да санират апартаментите си с евросредства. Приоритетите в жилищната политика на България представи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на конференция за инвестиции и пазара на недвижимите имоти.

Консултантите ще работят с експерти от регионалното министерство по оперативната програма "Регионално развитие".

По план по нея ще бъдат отделени 63 млн. лева за саниране на жилищни сгради, като 50 на сто от стойността на санирането на жилището остава за сметка на собствениците.

Ако гражданите могат сами да кандидатстват по проекта, няма да е задължително да ползват новото звено „консултанти“.

„Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест проджектмениджъри, които да имат представители – поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит“, обясни Захариева.

След като е готова документацията, обаче идва втората стъпка – изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, консултантите ще подпомагат и при осигуряването на собственото (а не отпусканото от държавата) съфинансиране на останалите 50% от стойността на санирането.

“Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществената поръчка”, каза Захариева.

Сумата за целия проект ще бъде разделена на две. 50 млн. лв. ще отидат за безвъзмездното финансиране на проекта. 13 млн. лв. ще са за осигуряване на нисколихвено кредитиране и за гаранционен фонд, с който да се мотивират банките при отпускането на кредити за саниране.

“Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити – колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците, които да участват солидарно при формирането на гаранционната част от заема”, обясни Захариева.

Според сегашното законодателство е необходимо съгласие на 67 на сто от жителите на многофамилни сгради за обновяване на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
жоро преди 12 години
може в тези 66лв да влизат и прозорци и врати?
28
4
 
21
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не се връзвайте на поредната пирамида за източване парите на хората. Регистрирането юридически на етажната собственост води след себе си толкова проблеми, че т.нар. саниране ще излезе златно. По-добре нормален заем и всеки да си го направи.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Санирането на апартамента ми тристаен и изцяло външен ,излезе всичко ,заедно с перваза защото съм последен етаж 800 лева с "Фибран" 8 мм. дебел. С фирмата имам договор и ганация 10 години за работата и 30 год. за материала. Не е малко ,но това уж с подпомагане от еврофондовете ще излезе два пъти по скъпо.
26
0
 
23
 
! Отговори
outsider преди 12 години
За саниране се говори отдавна, но условията, които се поставят за съфинансиране преди от държавата а сега от европейски програми са такива, че по-добре е всеки да си го прави сам. Когато се направи такава програма, на която първата и задача да е не да даде възможност се нагушат и консултантите и чиновниците от министерството, тогава може нещо да се промени.
25
1
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Със сигурност не само ти се казваш Калин, а още по-сигурно е, 4е НЕ си разбрал какво е казал човекът... Има се предвид, че е смешно и *** всеки етаж да е с различен цвят. Един сив, друг- оранжев. Иначе, разбира се, че е по-красиво сивите панелки да се преобразят- НО един блок да е в ЕДИН цвят или поне симетрично боядисан, а не както всеки си реши- розово, оранжево, сиво, бяло и прочее...
24
5
 
14
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ПОВЕЧЕТО ХОРА слагат знак за равенство между "саниране" и топлоизолация. Думата саниране е с латински корен "sanita" т.е. оздравяване, здраве. Казано с други думи "санирането" е процес, който включва оздравяване, заздравяване, укрепване, ремонтиране, обновявоне и топлоизолиране на обекта /в случая -сградата/.
23
0
 
28
 
! Отговори
Бобо преди 12 години
По новините на БТВ казаха,че санирането на 75 кв. излиза 5 бона или около 66 лв. на квадрат. Направих бърза аритметика на материялите и труда излиза около 35лв. и то закупени от магазин а не от склад.Вие си направете сметка дали санирането е финансирано 50 % от пари на ЕС и каде отиват парите от Еврофонда който ще получим.
22
6
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Ти луд ли си :))) 50 блока ... искаш да кажеш ,че за саниране трябва да се отделят по 1 милион за блок !? :))))) Ама и тука някои си пишат пълни простотии
21
0
 
25
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 12 години
Не се ловете на тази измама,ще влезете в Лихварска история от Банките.
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой го въведе това саниране на онези панелки, които са на полуразпад. Това е нещо като да окичиш насрания си *** със рози. И да ги санират те си остават опасни, поради остарялата си конструкция.
19
6
 
17
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Бойко ни будалка ама и ние ще го избудалкаме по хубаво!
18
0
 
22
 
! Отговори
пешо преди 12 години
най хубаво е да има разбирателство във входа да се санира заедно на хубави парички а не 20 процента уж отстъпка и плащане на тройна цена на некви лицензирани под масата хрантутници!
17
0
 
28
 
! Отговори
МАФИЯ преди 12 години
Това е пълна измама -15000лв. за една керлива санировка на 2-стаен.Някой пак се опитва ни будалка.По добре да си купя нов апартамент!
16
0
 
20
 
! Отговори
пешо преди 12 години
аз се итересувах от кредит енергийна ефективност за да санирам мой апартаметнт обясниха ми една сложна процедура проект одобрение на проекта от банката следва саниране след това пак одобрение от банката и накрая плащане служителя беше така любезен да ми пошушне на уше че ще си скъсам нервичките изтеглих си един нормален кредит свърших си работа и забравих за случая
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бутане на всички панелки те и без туй са полупразни и хората да се настаняват в празните ап. ново строителство като държавата да плати,нали са Евросолидарни с Европата.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с 50 млн лв ще санират точно 50 блоказа кой по-напред?
13
0
 
23
 
! Отговори
пешо преди 12 години
като идея не е лошо но като изпълнение това ще бъде поредния обир на и без това бедното население 20процента не е лошо но тази дейност ще бъде извършена от лицензирани фирми които ще надуят цената плюс лапачи консултанти плюс банки кръвопийки общо взето рекет и шашмания уж за усвояване на евро парички!
12
0
 
11
 
! Отговори
Стас преди 12 години
Искам тази Екатерина Стоянова да ми обясни точно какви са стъпките по един такъв процес, защото днес аз лично звънях в МРРБ, за да се поинтересувам какво трябва да направим и от там троснато ми отговориха да съм се обърнела към местната си община......
11
2
 
26
 
! Отговори
... преди 12 години
ДАЙТЕ ПАРИ ДА ИМИГРИРАМЕ !!!
10
1
 
17
 
! Отговори
*** преди 12 години
Не си доразбрал, Гошко. Държавата поема 50 %-тното завишение на плащането и го разпределя по джобовете на своите люде. За тази цел такива като теб трябва да се бръкнат в джоба или да си вземат "нисколихвен" кредит и да гарантират същия на съседите си. Схвана ли сега?