50 млн. за желаещите да санират сградите, в които живеят

Консултанти ще помагат безплатно за усвояване на евросредства
Обновена: 11 май 2011 18:38 | 11 май 2011 18:11,
52
50 млн. за желаещите да санират сградите, в които живеят
Снимка: Архив Булфото

Частните компании ще консултират безплатно гражданите, желаещи да санират апартаментите си с евросредства. Приоритетите в жилищната политика на България представи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на конференция за инвестиции и пазара на недвижимите имоти.

Консултантите ще работят с експерти от регионалното министерство по оперативната програма "Регионално развитие".

По план по нея ще бъдат отделени 63 млн. лева за саниране на жилищни сгради, като 50 на сто от стойността на санирането на жилището остава за сметка на собствениците.

Ако гражданите могат сами да кандидатстват по проекта, няма да е задължително да ползват новото звено „консултанти“.

„Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест проджектмениджъри, които да имат представители – поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит“, обясни Захариева.

След като е готова документацията, обаче идва втората стъпка – изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, консултантите ще подпомагат и при осигуряването на собственото (а не отпусканото от държавата) съфинансиране на останалите 50% от стойността на санирането.

“Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществената поръчка”, каза Захариева.

Сумата за целия проект ще бъде разделена на две. 50 млн. лв. ще отидат за безвъзмездното финансиране на проекта. 13 млн. лв. ще са за осигуряване на нисколихвено кредитиране и за гаранционен фонд, с който да се мотивират банките при отпускането на кредити за саниране.

“Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити – колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците, които да участват солидарно при формирането на гаранционната част от заема”, обясни Захариева.

Според сегашното законодателство е необходимо съгласие на 67 на сто от жителите на многофамилни сгради за обновяване на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
тук някакъв ме полага известни усилия да ме имитира, но както се знае .. аз съм неподражаем :) Относно цветовете .. ЦВЯТНОТО ПРИВЛИЧА, ТО Е ПРИЯТНО И ПРЕВЛИЧА.. ПОГЛЕДИТЕ .. А ПРОПАДНАЛИТЕ ПАНЕЛКИ .. ВМИРАСАНИ И ОВЛАЖНЕНИ ИМАТ НУЖДА ОТ НОВ ОБЛИК.. ОСТАНАЛОТО СА ГЛУПОСТИ НА КОМПЛЕКСИРАНИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ... НЕУДАЧНИЦИ ОБИЧАЩИ СИ БАРДАКА НА СИВОТАТА!
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички оплакващи се от безпаричие! А за сметките за парно и ток имате ли пари!!!При 50% съфинансиране цената на изолацията се изплаща за 3-4 години от по ниските сметки!
7
8
 
21
 
! Отговори
Goshko Маникена преди 12 години
Това българите са най-оплакващия се народ. Държавата поема 50% от плащането, а те пак конспирации гонят. Ами айде нищо да не правиме тогава. Българина има инициативата само да се заяжда, да покаже колко знае и колко може, а реално нищо не върши. Заслужаваме си да умрем в мизерия!!!
6
1
 
1
 
! Отговори
voodoo преди 12 години
на кого да вярваме-70 милиона евро ще бъдат отпуснати на България за саниране на жилищни блокове за периода до 2013 г. по оперативна програма "Регионално развитие", като за средствата могат да кандидатстват всички регистрирани етажни собствености, съобщи зам.-кметът на София Ирина Савина.От 2007 г. по програма на министерството на регионалното развитие и благоустройството са били санирани общо 7 жилищни блока в кварталите "Младост", "Изток" и Оборище, уточни тя. Предстои да се обновят още пет сгради до края на годината.Безвъзмездно отпуснатите средства са 20 процента от общата стойност за санирането, а 80% са от гражданите. Интересът от желаещи не е много голям, тъй като са необходими много финансови средства, а и е нужно стопроцентовото съгласие от живущите в съответния блок, уточни Савина. Затова е била осигурена и възможност за безлихвен или нисколихвен заем.
5
2
 
27
 
! Отговори
трудно преди 12 години
1. По 500 лв. за технич. паспорт.Аз не мога да ги дам, не ми е удобно да искам от децата. Те и така ми помагат.Та аз не мога да си купя едно лекарство за 25 лв. за ставите-Артростоп или за паметта- Гинко плюс. Кашкавал май си купих за Коледа 200г.За зъбите пари искам от децата.2. Това е при старите хора. Но като гледам и младите, и те едва свързват двата края. Какви 500 лв., какви технич. прегледи! Те ако имат, ще си купят по-хубава храна ( и достатъчна), ще отидат на Екопарк с децата...
4
6
 
14
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Това добре, но защо не обърнат малко внимание на цветовете, в които просотията си боядисва панелки и ЕПК-та. Цяла Европа ни се смее на разноцветните блокове... Това го няма никъде, освен в *** страни. Изобщо, чудя се колко *** трябва да си, че да си сложиш оранжева мазилка само на твоя апартамент на сив блок, например...
3
1
 
34
 
! Отговори
toti преди 12 години
В началото пише, че консултантите ще конултират безплатно( нема такова животно), а накрая , че ще вземат процент от общия обем работи.И как ще съдействат за набиране на 50% от сумата.Те по входовете немогат да се разберат да си заключват входната врата, то камо ли да вземат колективен кредит от банка??? Загубена работа.И ако "бай Иван" реши един ден да не плаща, аз да му изплащам заема???Ако продаде апартамента на друг -???
2
5
 
28
 
! Отговори
*** преди 12 години
Вие луди ли сте, бе? Поредната схема за усвояване на едни европейски пари от нашите фирми и за обиране на спестяванията на наивния българин.
1
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дано! Много по евтино е да се санират всички сгради в България вместо да строим нови Атомни бомби, като АЕЦ Белене!Най-евтината енергия е неизползваната енергия!