600 бургаски фирми са спрели да работят през тази година

Новооткритите са повече, то това не е белег за съживяване
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 14:38,
10
600 бургаски фирми са спрели да работят през тази година
Снимка: Архив Булфото

Над 600 бургаски фирми са прекратили дейност заради кризата от началото на годината. В сравнение със същия период на миналата година броят им е по-голям, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Данните от съдебния регистър в Бургас показват, че на този етап новооткритите фирми са повече от тези, които са прекратили дейността си. Според експертите обаче това явление е характерно за месеците преди активния летен сезон и не е предпоставка за трайното съживяване на икономиката в региона.

Около 140 от закритите фирми са имали работници, което ги задължава да предадат документите си в НОИ, за да бъдат използвани за определяне на стаж и доход на служителите, останали без работа.

От началото на 2011 г. над 1200 са работниците от закрити фирми, които са поискали документи за стаж и доход. Повечето от заявленията са заради пенсиониране, но има и случаи за доказване на клас поради преминаване на друга работа или за регистрация в Бюрото по труда, съобщават от Осигурителния институт.

В бюрата по труда вече са се записали съкратени работници от доста големи предприятия -   „Бургаски захарни заводи“, „Океански риболов“, „Булес“, БТК.

Има и много малки фирми, които обаче не предават навреме документите си в НОИ, заради което бившите им служители не могат да съберат необходимия им стаж. Такъв е случаят с 61-годишния Хасан Сизуф, на който по документи не му достигат две години за пенсия.

На практика мъжът има нужните години стаж, но за последния му работодател няма никакви данни в НОИ. „Аз трябваше да се пенсионирам досега. Две години и шест месеца съм работил в тази фирма. Сега не мога да намеря никой от ръководството на предприятието и не мога да се пенсионирам“, разказва Сизуф.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Бургас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
бравус преди 12 години
абе чудна работа --от статията става (не)ясно че ако работиш 10 год. някъде и накрая фирмата затвори и шефа си дигне чуковете за чужбина ще останеш без стаж или как ?! ами че то това е раят за НОИ няма да плащат помощи за безработни няма и пенсии да плащат .супер
9
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Я не ме разсмивай!! Комунист власт не дава, от него я взимат.Взеха им я и им издърпаха паничката. Лошо Седларов, лошо!...
8
0
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Вижте ги амсалаците от НОИ, какви глупости говорят...:- Нямали данни за работещите и заплатите им... ХА-ХА-ХА...!!!НАЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ СА ОСИГУРЯВАНИ...!!!То бива мързел бива, бева, ама чак толкоз не бива...!!! - ЗА КАКВО В НОИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ...???
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само 600 фирми в Бургас а колко са за страната.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1.Единствената грешка на БСП е че се съгласи да участва в тройна коалиция.
5
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Бойчето ще съсипе икономиката, поддръжника му - Воленчо - ще ни изложи пред света!
4
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
tapaci
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА СА СЕЗОННИ ФИРМИ И ОТ ЮНИ ПАК ЩЕ ЗАРАБОТЯТ
2
9
 
25
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
"Над 600 бургаски фирми са прекратили дейност заради кризата от началото на годината."ДОЛНА ДЖУРНАЛИСТИЧЕСКА КЛЕВЕТА !!!*** НАЧАЛУТУ НА ГУДИНАТА СА ЗАПОЧНАЛИ ДЕЙНУСТ СТУТИЦИ ФИРМИ, ОРАТА СЕ БИЯТ ДА ПРАВЯТ ЧАСТЕН БИЗНЕС. ЗА 1 РАБОТНИК СЕ БОРЯТ 2,3,4 И ПОВИЧЕ РАБОТНИ МЕСТА. НАРОДА САДИ КАРТОФЕ И ЖИВЕЕ У ШЕНГЕНЯ, ПАРДОН У РАЯ...НЕВИЖДАН ПУДЕМ БЛАГУДАЕНИЕ НА ПАРТИЯТА МАЙКА - НАШТА КОМ.ПАРТИЯ ГЕРП.ХВАЛА НА МЕН - РАКУВУДИТЕЛЯ СЛАНЦЕ, ПАЛЕТИ СВЕШТИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАМ ОШТИ СТО ГУДИНИ...ДА ЖИВЕА АС
1
11
 
20
 
! Отговори
ами сега преди 12 години
БСП са виновни, защото дадоха на ГЕРБ власта