Царя зове: Повече граждански контрол

Общинско или държавно не трябва да означава винаги по-лошо качество
27 юни 2011 16:45,
111
Царя зове: Повече граждански контрол
Симеон Сакскобургготски. Снимка: Булфото

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски призова за по-голям контрол върху местната власт със статия, озаглавена „Повече граждански контрол – повече демокрация“.

Според Царя сме свикнали, “че общинските услуги са малко на брой и лоши като качество. На тях гледаме по-скоро като на социална услуга, отколкото като на начин за подобряване на условията за живот в селото или в града”.

“А всъщност така пише и в закона, качествените публични услуги са право на гражданите и задължение на общината. Избирателите плащат за тази услуги чрез данъците си. И имат право да ги изискват. Имат право да изискват дори приветливо и възпитано отношение от общинските чиновници“.

Публикацията продължава с изброяване на публичните услуги, които са право на гражданите на една община: транспортни услуги, създаването на достъпна среда за хората с увреждания, на центрове за възрастни хора, на градинки и детски площадки, поддържане на чистотата, организиране на курсове за преквалификация, улесняване на достъпа до публични архиви, както и добре работеща администрация.

“В повечето европейски страни общинските съоръжения и инсталации, предоставящи различни услуги, са по-достъпни и евтини за хората и с не по-лошо качество от частните. Какво ни пречи да използваме този опит?”

Сакскобургготски отново призовава “Да си сменим чипа”, защото гражданите „имат правото и задължението да са взискателни към бъдещите кандидати за местно управление, от което в голяма степен зависи как ще се развиват тяхната улица, квартал, село или град – техният живот в следващите четири години“.

“Гражданите имат пълното право да контролират как се използват парите от техните данъци. До стотинката. Това е лесно – свършеното и постигнатото от един кмет се вижда от всички. Както се вижда и несвършеното”, продължава той.

“Дали тогава няма да се окаже, че парите ще стигнат за много повече и по-качествени публични услуги?”, завършва Царя.

Цялата статия можете да намерите на интернет страницата на Симеон Сакскобургготски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грозен и крадлив ***!Що не си отидеш в Испания и оттам да управляваш имотите си в България, ами даваш акъл на тези, които измами по най-долния начин?!
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този крадлив комарджия вместо да дава непоискане съвети, да върне окраднатите български земи, и парите които е получил от незаконната сеч на български гори!!!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че кой да му дири сметка..., та нали ако не беше този нямаше да го има и днешния. Кой щеше да бъде чучал за ББ. Тотално БЕЗИЗВЕСТЕН.
107
0
 
5
 
! Отговори
цезар преди 12 години
И този се беше покрил, и той като Иван Костов изпълзя от дупката си.Видяха че в тази държава никой на никого не дири сметка
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Крадлив дедо" се разчувствал нещо...
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Царю честити, нали именно по твое време дойдоха ЕРП-тата? Кво приказваш сега да се намираш на работа? Аре беж у Мадрид и това е...
104
1
 
0
 
! Отговори
belkov преди 12 години
pomjri li djavkat,ili primati ramjat?
103
0
 
5
 
! Отговори
оллле преди 12 години
Мадридския крадец пак е на сцената - очаквам да изчезне я дворец, я горичка от фонда на България, а в замяна крадеца харизва градина като тая в центъра на Русе, защото обича всички да му пляскат като краде... Излъга народа, а 700 дни и идва рая, затова те избраха, но всичко беше трик, за да крадеш до край... сега НАРОДА ще те рита по канчето секи път като се покажеш от миризливата си дупка мадридски крадецо. Съд, затвор, но най-добре разстрел(и не само за него)....
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДЪРТ ПРЪЧ!
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадецо мадридски, пожелавам ти да лежите в една килия заедно с тая Тиква, дето Доган ти я довлече, а ти я направи главсек на МВР. Че накрая и за премиер я пробутахте, ДС агенти нещастни!
100
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 12 години
абе бягай бе, само монархия ни липсва, кога ще си отворите очите че само Революция ни устойва в това положение, по всичко сме най-зле в Европа, нямаме много за губене...
99
10
 
1
 
! Отговори
паж преди 12 години
кога ша станем конституционна монархия,искам царя да се възкачи на трона
98
1
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Мадридският *** пак се размърда; ей, аман от тая нагла и алчна ***!
97
2
 
11
 
! Отговори
Джулиан Мантъл преди 12 години
Тоя престъпник още ли не са го обесили?
96
2
 
15
 
! Отговори
гоце преди 12 години
Аман,от тоя ***
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв контрол каква демокрация бе АЛЧНИК такъв.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ ,ХОРА-КАКВО ГО ЦАРОСВАТЕ ТОЗИ ДЪРТ МУШЕННИК ИПРЕДАТЕЛ.ЦАР-ТАЦАР, И НА КОГО Е ЦАР И КОЕ МУ Е ЦАРСТВОТО? ЧЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ЛИЖИТЕ ДЪРТИЯТ И СПАРУЖЕН *** .НИТО Е БЪЛГАРИН,НИТО ИМА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ.УЖ НИЩО НЕ ЩЕШЕ ЕДНО ВРЕМЕ -А СЕТНЕ И ГОРИ И ДВОРЦИ ЧЕ И ВЪРХОВЕ .И ТЯХ И НАС ЩЕ ПРОФУКА НА КОМАР.СТИГА СТЕ ГО ЦАРОСВАЛИ А, СОПАТА ПРЕЗ *** И ПРИ ХАСАНЧО ДА ВЪРВИ.ЕХ БЪЛГАРИНО-МАЛКО ЛИ СЪЛЗИ И ЧЕРНИ ЗАБРАДКИ ДОКАРА ДЯДО МУ? ЧЕ СЕГА ЦАРО ТА ЦАРО. НЕ ЦАРО А МУШО .ВЪН ТОЗИ АЛЧЕН ДЯДКА ОТ ТУК ХОРА.
93
2
 
11
 
! Отговори
X10 преди 12 години
този плъх от коя дупка излезе
92
3
 
17
 
! Отговори
saki преди 12 години
Този е ***. 1.Продукт е на кръвосмешение от роднини. 2.Краде дърва. 3.Внука му се казва Хасан.4.Не може да говори правилен български.5.Многодетен е като истински ром. 6.Никога не е работил, а е чакал на помощи. 7.Комарджия е и продаде металните ордени на деди си. Е не е ли истински *** ?
91
3
 
11
 
! Отговори
Бай Хасан преди 12 години
Къв е тоя дърт *** на снимката ве?*** миндила...