Падат посредниците при доставките в градините

Качествената храна нямало да вдигне таксата според Найденов
Обновена: 28 юни 2011 10:42 | 28 юни 2011 10:41,
20
Падат посредниците при доставките в градините
Снимка: Архив Булфото

„В момента няма нарушение по отношение на хигиената, на съхранението, на произхода на продуктите в детските заведения – всичко е ясно и точно. Не е ясно обаче с какво се изпълняват рецептурниците. Затова искаме нещо просто и ясно – продуктите, които влизат в тези рецептурници, да са качествени – сиренето да е от мляко, колбасът да е от месо“, заяви министър Мирослав Найденов пред bTV.

Това са изводите от проверките на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в кухните на детските градини.

Експертите са изчислили и колко струва един храноден в градините в различните градове, като са избрали произволно пет детски градини в България и сравнили цените на продуктите, които използват.

“Цената на храноден във врачанската детска градина например е 1,80 лева. Ако се използват качествени продукти, имаме 15 стотинки оскъпяване”, обясни министърът.

По настояване на неправителствените организации експерти от МЗХ ще подготвят наредба за специфични изисквания по отношение на храните.

Тя ще бъде готова до един месец и от новата учебна година ще започне да действа, обяви Найденов.

Средно между 7 и 10% ще бъде повишението на един храноден, ако продуктите, включени в детското меню, са качествени, показват разчетите на министерството.

Министърът заяви, че новите изисквания няма да повишат таксите за детските градини, защото ще се оптимизират доставките, като се изключи посредникът от веригата.

В момента доставките на храни към детските градини минават през търговец на едро, който работи с надценка от близо 10%.

„Ако се разреши доставка по лотове – всички продукти да се доставят от производител, цената ще падне и разликата от 7-10%, която ще се получи при използването на качествени продукти за приготвянето на детската храна, ще бъде компенсирана. От звеното трябва да се махне доставчикът“, обясни Найденов.

В момента се обявяват конкурси за производители и който даде най-евтината цена, го печели, заяви Цвета Бресничка от Асоциация „Родители“.

Търговецът, спечелил търга, ще продава на детските заведения, допълни председателят на Национален алианс "Усмихни се с мен” Теодора Пиралкова.

Така и контролът върху качеството на храната в детските градини ще бъде по-лесен, защото производителят ще е ясен, поясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Да така ще спрат да крадат и домакинките и готва4ките от храната на децата.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17 Производител на лютеница от Първомай печели конкурс за доставка на лютеница. Как ще докара стоката във Видин, не трябва ли да има склад на детските градини, склададжия пак към детските градини. Изводът е, че май трябва нова организация и всичко да се оскъпи допълнително.
17
1
 
1
 
! Отговори
inds преди 12 години
до: ПАК ГРЕДА значи,това че фирмите доставчици едва ли не работят за без пари в името на децата е пълна тъпотия.какви фирми биха били по уместно е да бъдат фондаций или да минат към червения кръст.За това че никой няма да се наеме да разнася по 10 млека също не е доудурдисано от коментатора,как са малките магазинчета,не са ли и те на този принцип.Да не говоря че дистрибуторите на дъвки обикалят със служебни автомобили по един човек и зареждат по няколко пакетчета в магазините.
16
3
 
2
 
! Отговори
търговец преди 12 години
за да спечели търга трябва да даде най-ниска цена ,а със най-ниската цена качествена ли е хрананта ???
15
0
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
В моята община по изборите станаха ясни интересни факти за посредника дето снабдява детските градини, и не бяха 10% надценка ами между 100 и 300%, естествено близка до кмета фирма - цени от сорта на Олио за 5 лв/л, сирене от палмово масло за 8лв/кг, заха за 3-4 лв, за горивата да не говорим. Затуй ако ги махнат, мисля че ще спрат страшни далавери.
14
2
 
6
 
! Отговори
skatelite преди 12 години
в таз държава само песимисти има май ... как пък едно хубаво нещо не видяхте бе .. излиза, че всъщност тиквите сте вие .. че и кратичък животец май ще имате с толкова черногледство, песимизъм и нерви ... и не казвайте че сте реалисти, защото и хабер си нямате от това, което коментирате или не толкова, колкото ви се иска ...
13
2
 
5
 
! Отговори
crus преди 12 години
вчера докато гледах новината по тв-то и се зачудих .... дали това не е жалък опит продуктите от "стандартите" на Найденов да се пласират някъде ... на сигурно .... щото по магазините не вървят продажбите ? Крайно ми е неприятен този министър .... земеделското министерство продължава да бъде адската корумпирана сбирщина от некадърни чиновници мислещи за собствените си джобчета ....
12
0
 
7
 
! Отговори
Леглохраноден преди 12 години
Грях е да се печели за сметка на децата.
11
4
 
7
 
! Отговори
Пак греда ! преди 12 години
Искат да махнат "посредника", но този посредник не взима пари за нищо. Купува, складира, разпределя, транспортира... За това се плаща за коли, работници, гориво и т.н. Дали някой производител ще се съгласи да зарежда 5 детски градини с по 20 кофички мляко???? Поредното малоумие опаковано в красиви обещания !!!
10
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Това на картината какво е? Портрет?
9
3
 
8
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Картината долугоре са я докарали децата. Само, че другия път по страшен поглед и никакви листа отгоре. Може да сложат отзад заи фон няколко картофа.
8
3
 
8
 
! Отговори
edin преди 12 години
Тези или са ненормални или се правят на такива...Тръгва бай Петко с 5 кила краставици да обикаля детските градини. След него - бай Иван - с 20 литра мляко, после хлебаря, после колбасаря, после плодове...И цената няма да се вдигне...Литър мляко - 60 ст., литър бензин - 2.50. И откъде този производител ще си избие горивата...От кухата министерска тиква едва ли ще излезе нещо...
7
5
 
14
 
! Отговори
Аман преди 12 години
До 3:Аман от заслепени ГЕРБ-ерчета ... ЗАЩО всеки, който проглежда какъв НАРЦИСТИЧЕН, ЕГОИСТИЧЕН, МРЪНКАЩ, ДОСАДЕН, МУТРИНСКИ БОДИГАРД с прякора "ТИКВА"ни управлява трябва непременно да е комунист, националист или "турчин"? Българинът много трае, но вече и за децата от снимката е ясно - ГЕРБ СИ ТРЪГВА!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми се вярва да се подобри качеството на храните в градините и яслите.
5
3
 
12
 
! Отговори
галактика преди 12 години
То и миналата година министърът обикаляше детските градини и уж предприе някакви мерки, дори яде супа от леща в една детска градина, която му хареса. Сега излиза със същите номера /почти/. Ако е качествена храната, то я ще бъде увеличена с 15 стотинки. А ако НЕ е качествена храната?! Защо изобщо се допуска такова понятие, още повече , когато става дума за деца?!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава новина!
3
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1:Много са прости нещата. Имаш огромен избор - гласувай за ДПС, царя, БСП, мангалаи още много възможности като Яне , Волен.....Изборът е само твой.
2
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 12 години
до 1:хахахахахахахаххахахахаха
1
5
 
25
 
! Отговори
Аман преди 12 години
Не минава новина и снимка без Бойко !!!