Застреляха мечка, избягала от зоопарка в Айтос

150-килограмовото животно е било опасно за хората
Обновена: 2 юли 2011 22:47 | 2 юли 2011 18:29, Елка Василева
226
Застреляха мечка, избягала от зоопарка в Айтос
Снимка: Архив Булфото

150-килограмова мечка, избягала от зоопарка в Айтос, е била отстреляна днес, след като са били изчерпани всички възможности животното да бъде хванато живо, съобщиха от община Айтос.

Мечката е избягала от клетката си на 1 юли около 19 часа. Създаден е бил кризисен щаб за залавянето й, в който участваха кметът на община Айтос и началниците на РПУ Айтос и Зоопарк – Айтос.

В 11,30 часа на 2 юли 2011 г. мечката беше отстреляна след като бяха изчерпани всички възможности да бъде заловена жива. В създадената ситуация това беше единственото възможно решение, заявиха от общината.

От общината съобщиха още, че на 1 юли вечерта, в ресторант „Шатра” се е провеждало празненство на бургаска фирма, на 2 юли – сватба в същия ресторант с участието на над 100 души. Паркът се посещава ежедневно от над 1500 души. В момента в близост до парка се провежда и черешобер, в който участват над 100 работници, а около язовира в парка има десетки рибари.

Кризисният щаб е предприел всички необходими действия, за да бъде уловена мечката жива. Безуспешни обаче са се оказали опитите животното да бъде упоено. Предвид опасността районът е бил отцепен, подстъпите към парка са били затворени. В акцията са участвали служители на РУП - Айтос, гражданската защита и екип на гранична полиция, който повече от шест часа издирва животното със специални уреди за нощно виждане. За съжаление животното не е било открито. В акцията за залавянето на мечката са участвали и служители на зоопарка и доброволци.

След повече от 15-часово издирване мечката е започнала да става агресивна в резултат на глада. На няколко места е била поставена храна за примамка, също без резултат. След като са били изчерпани всички възможности за спасяване на живота на мечката, тя е била отстреляна, защото 150-килограмовото животно е представлявало реална опасност за живота за хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: мечкаАйтос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Преди 2 години на кмета му се размина,че изсече парка най-безогледно.Сега дава нелепи интервюта за убитата мечка.Няма ли кой да го постави на място?Намазаните ще си правят сафари!Що за *** постановки?Няма как да избяга мечката освен ако не й оставят вратата отворена.Къде са сега природозащитниците?За кучетата в Бродилово вдигнаха олелия до Бога,а там никога не е имало жертви!Кмете,отстреляй и гражданите защото те ще те отстрелят!Некадърници!
202
12
 
5
 
! Отговори
до 198 ми !!! преди 12 години
Очевидния *** ,*** и *** СИ ТИ ,като не ЗНАЕШ НЕ ДРЪНКАЙ ...!!!МЕЧКАТА ВСЕКИ МОМЕНТ Е МОГЛА ДА НАПАДНЕ НЯКОЙ -ЖАЛКО ,ЧЕ ТИ НЕ СИ БИЛ ТАМ,,,ЗА ДА ТИ ЗАТВОРИ ПРИРОДОЗАЩИТНАТА УСТА !!!Всеки ден убиват МИЛИОНИ -АГНЕТА, ТЕЛЕТА,КРАВИ ,ОВЦЕ и т,н, и т,н ,КОИТО И ТИ МРЪСНИКО ЯДЕШ...,,,ЛИЦЕМЕРИ ДОЛНИ С ЛИЦЕМЕРИТЕ !!!
201
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по БТВ даваха за мечката ,как нямало друг изход ,а бе как има по другите страни ,където съм гледал как свалят мечка от дърво ,как песледват тигър,ама никъде няма отстрел ,само нашите *** го правят,щото е най-лесно!миналата година така отстреляха една "стръвница" в Родопите,БТВ всеки ден даваше репортажи за "свирепата" мечка докато не я застреляха,така че телевизията стана поръчител на това убийство!
200
1
 
1
 
! Отговори
Неделя преди 12 години
Клетката е дълбоко вкопана в земята , скалите са високи, недостъпво е до мрежите.Преди доста години един пиян се беше вмъкнал пак при айтоска мечка и тя не му прости.Там има и малки мечета. Струва ми се нереално да излезе сама.Там преди няколко години имаше и пантера, могат и нея да изтърват.Съвсем на близо имаше и старчиски дом.На пишештите тук "природолюбители" задавам въпрос - какво животно отглеждат в къщи и какво е отношението им по ефтаназията на бездомните кучета, а не на хората!
199
3
 
19
 
! Отговори
Иван петров преди 12 години
Защо не са упоили мечока, ами са го застреляли? Отстрела е престъпление! Мечокът е държан насилствено в клетка, за да му се любуват хора, а той е избягал без вина "затворник", за да върне свободата си. Извършилите отстрела са извършили престъпление. Да им бъде повдигнато обвинение!
198
3
 
12
 
! Отговори
до 199 преди 12 години
Далекобойността на упойващата стреличка е 10-20 метра. Ако е бил изплашена - няма как да я приближиш! Горе над зоопарка има езеро където има заведение има и доста рибари, събота и неделя половината Айтос отива там. Може би ако я бяха оставили да огладнее щеше да се прибере сама. но просто там е доста оживено и не е приятно да те срещне сърдита и уплашена мецана! Ходил съм зоопарка, тая мецана правеше голямо шоу, само като и покажеш ябълка започваше да играе хоро, имаше и 3 мечета. Жал ми е за мечката, но не бих простил туткането ако беше наранила човек или дете.... А все още не ми е "цветно" как е успяла да избяга?
197
4
 
10
 
! Отговори
jj преди 12 години
И откъде знаеш, че не е имало друг изход... Логиката е елементарна - след като мечката е била застреляна, това, с което е можело да се застреля е упойваща доза.И не - няма го по филмите. Така се прави в реалността, когато имаш избягало животно!
196
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питайте айтозлии дали не е трябвало да бъде отстреляна мечката ...!!!Това със стреличките го има по филмите -ТУК в крайна ситуация е НЯМАЛО ДРУГ ИЗХОД,,, !!!
195
6
 
2
 
! Отговори
Руса кифла преди 12 години
От къде мога да си купя меча кожа за камината на вилата? Ще кажа на моя мечо, дано да намери някакви връзки за тая.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
niamaha li upoiki za streliane? tova go imat i v afrika i uspe6no gi upoivat i premestvat po rezervatite izbiagali zivotni. eiiiiiiiiiiiiiiii mnogo zagubena darzava.
193
3
 
11
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
193, *** бавно и мъчително
192
14
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
хаха, жалко за мечката, но не мога да не се кефя когато им е гадно на природозащитниците :)
191
3
 
15
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
В САЩ за некви костенурки си дигнаха *** да тичат пред пистата на самолета, тез наще... абе скапана държава
190
1
 
6
 
! Отговори
Svetla преди 12 години
Ujas,tova e ido6tina,samo tuk v BG moje da stane taka.Tazi me4ka mai dva pati biaga ot tozi park,stranno ,za6to ne sa bili predprieti merki o6te pri parvoto biagstvo,za da ne se stigne do ubivaneto na me4kata.Tova sa prostaci,kakvi upravnici,dnes me4kite utre i nas.Nemam dumi,za men si e podsadimo tova deianie
189
3
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Позор!Нещастници и кръжочници, както всички останали, управляващи ни в момента.Ако можеха и нас да "отстрелят", щеше да е най-добре за мафиотската им банда.
188
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи "не е намерена". След като са я убили, значи са я намерили. Да не би тя да се е самозастреляла?
187
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко чер Боце беше извън БГ.Веднага щеше да дойде и да я накара да седне и да даде *** и да близне Цецо по ухото-язък!!!Исус, Папата и Бойко Борисов са в една лодка. Изведнъж Исус излиза от лодката и ходейки по водата излиза на брега. Бойко Борисов небрежно го последвал. Папата и той опитал, но потънал още на първата крачка и се удавил.На брега Исус казва на Бойко: -"Не мислиш ли, че трябваше да му кажем за камъните?"Бойко Борисов отговаря: -"К'ви камъни?!
186
10
 
20
 
! Отговори
Убийци мръсни! преди 12 години
Убийци мръсни!Мила мецанке,така ми е мъчно за теб!А убийците ти-дано бял ден да не видят и твоите болки и страдания ще им се върнат скоро-и на тях,и на децата им!!!!
185
2
 
29
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Първо ги хващаме,държим ги в плен,после ги убиваме,защото са потърсили свободата,която им се полага!!!Питам сега кой е по-голямо животно?Дано стане някой катаклизъм скоро,да ни покоси една болест,че да се отърве от нас природата!!
184
6
 
30
 
! Отговори
tapaci преди 12 години
Значи, могат да я застрелят, а не могат да я упоят..... това е все едно да кажеш, че не можеш да пиеш вода, защото не можеш да си уцелиш устата, и след малко да ядеш..... тъпо, не мислите ли? Както са я целнали с куршума, така можеха и с упояваща стреличка.....