Делегация от "Лукойл" вече е у нас

Ще обсъждат с Дянков график за монтажа на измервателните уреди
Обновена: 28 юли 2011 07:07 | 28 юли 2011 07:00,
109
Делегация от "Лукойл" вече е у нас
Рафинерия "Лукойл Нефтохим", Бургас. Снимка: Архив Булфото

На среща между вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и представители на "Лукойл" днес ще обсъдят график, по който в рафинерията трябва да се монтират измервателните уреди, свързващи я с Агенция "Митници" и НАП, съобщи БНТ.

По информация на телевизията производството в „Лукойл Нефтохим“ постепенно спира. Снощи митничарите са върнали четири цистерни с гориво излизащи от рафинерията. В нефтопристанището има един танкер, който продължава да разтоварва суров петрол, но няма да товари гориво.

Вчера пък бившият български посланик в Русия Илиян Василев съобщи пред БНР, че делегация на ръководството на "Лукойл" спешно е пристигнала в София за преговори след отнетия лиценз на "Лукойл Нефтохим".

Той отказа да обяви имена, въпреки че ги знае, защото „дискретни са тези преговори, тъй като има много политически прилагателни".

Василев обясни отнетия лиценз на „Лукойл Нефтохим“ и породилото се напрежение с недобра комуникация и заяви, че след предстоящите преговори казусът ще се реши.

Още по темата

Пред БНР бившият посланик не изключи да има връзка между атаката срещу рафинериите и преговорите за АЕЦ "Белене".

"Би могло да се организират някакви такива политически демарши с оглед на това да се постигнат свързани изгоди. В руската дипломация има една склонност в някои среди да правят т.нар. свързани обвръзки", разясни той.

В края на миналата седмица имаше информация, че компанията е получила нова отсрочка за монтиране на уредите. В петък на сайта на "Лукойл Нефтохим" е качено съобщение, че на проведена пресконференция в рафинерията председателят на управителния й съвет Сергей Андронов е обявил, че е "договорено с Агенция "Митници" до края на годината дружеството да монтира необходимите измервателни уреди за контрол над количествата горива".

Пред РИА Новости говорителят на "Лукойл" Дмитрий Долгов е заявил, че на дружеството е отпуснат кредит за над 11 млн. долара за изготвяне на проекта, доставка на оборудването и монтаж на нови съоръженията за свързване на отчетните уреди с приходната агенция.

В същото време "Новый регион" писа, че "Лукойл" е повишил цените на горивата в отговор на заплахите за лиценза.

Отново миналата седмица руската компания "Атомтсройекспорт" заведе дело срещу България за 58 млн. евро в арбитражния съд в Париж, заради забавено плащане за извършени дейности по АЕЦ "Белене".

От българска страна пък стана ясно, че ще бъде заведен контраиск от Националната електрическа компания за 61 млн. евро.

В крайна сметка, последната официална позиция на държавата по казуса „Лукойл Нефтохим“ от вчера беше, че когато изпълни всички изисквания на закона, компанията може да кандидатства отново за лиценз.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков успокои, че без значение дали рафиерията работи, криза с горивата в страната няма да има.

Колко гориво има в държавния резерв - изведнъж се превърна във въпрос от изключителна важност.

Над 85 дни България може да издържи без горивата на "Нефтохим" и теоретично без внос.

За толкова време са запасите на различните видове горива в Държавния резерв и в петролните търговци (общо 553 709 хил. тона), отговаря в. "24 часа" като публикува данни на Държавния резерв към 31 май 2011 г.

Запасите от автомобилни и авиационни бензини в резерва са 117 387 хиляди тона, което при нормално среднодневно потребление в страната би стигнало за 92 дни.

Керосинът е 13 673 хил. тона, което е запас за 68 дни според изчисленията за страната.

Дизеловото гориво и промишленият газьол – 376 031 хил. тона, което е резерв за 80 дни, а мазутът 46 618 хил. тона - или запас за 14 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, не пищя срещу Лукойл.Искам българите да не бъдем такива политикани.Имаме право на избор.И това е деня на изборите.След това остава да се сърдим само на себе си.Искам да бъдем по-разумни и достойни хора.Не да се люшкаме от едната крайност до другата.А това да плеснем с ръце и да се прегърнем е прекрасно,но няма как да се случи.Много омраза витае между нас.
63
3
 
15
 
! Отговори
9К51 град преди 12 години
"Уравнението" "Лукойл" е трудно за решаване ... от една страна решението е правилно, всички трябва да спазват закона, от друга обаче рафинерията е огромна /по територия е колкото областен град/, трябва технологично време за монтаж. Фирмата внася 25% от постъпленията в бюджета, това са пари за заплати на даскали, докторя, фуражки и т.н. Що се отнася до цената на горивата - фирмата е частна, а всеки частник е алчен и гледа да "одере"потребителя, независимо дали е българин, руснак или американец!
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лукойл и рафинерията - българските Лемън Брадърс! "to big to fail"Знаете какво стана със САЩ и световните икономики след фалита на Лемън Брадърс! Дали не ни чака същото и след затварянето на рафинерията в Бургас и Лукойл? Лукойл е най-голямата българска компания! Лукойл внася 25% от данъците в бюджета! Представяте ли си 25%?!? Това е наистина брутално много! НОИ е толкова фалирала че вече 60% от пенсиите се изплащат от бюджета! Тоест не от пенсионните вноски а от приходите от ДДС и акцизи именно тези пари които идват от най-голямата българска компания! Не случайно американците след Лемън бардърс имат специален израз "to big to fail" твърде голям за да фалира/затвори даже в уикипедиа го има като израз en.wikipedia.org/wiki/Too_big_to_failНе случайно САЩ спасяваха всяка една голяма компания и банка само и само да не фалира и затвори! Лукойл е точно такава компания!
61
4
 
2
 
! Отговори
hitler do 61 преди 12 години
как да не оставят като е същия борисов.борисов и станишеф едни и същи
60
3
 
13
 
! Отговори
читател преди 12 години
Защо е толкова зор за два-три сензора и няколко абела?Защо ли? Чак дипломатически въпрос?Милите братушки не са свикнали да спазват никакви закони, освен тези които тепишат. Ако рафинерията беше в Тексас, или пък в Бавария, отдавна всичко щеше да си е на местото, иначе данъчния от местното село да ги е ликвидирал, а тук с тях се занимават министри, премиери, дипломати... много внимания на руската мафия, защо ли?
59
5
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
*** не оставят никакъв шанс за Борисов... - ако не беше предприел тия мерки пищяха, че защитава Валентин Златев, сега пък имало сценарий...
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
meto76.blog.bg/politika/2011/07/28/valentin-zlatev-arestuvan-povdignato-mu-e-obvinenie-za-nepla.791630Валентин Златев арестуван.Повдигнато му е обвинение за неплащане на данъци!
57
5
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
До 48Ами да плеснем с ръце и да се прегърнем, а?Като гледам, ти си номер 39, на когото отговорих. Пищиш срещу Лукойл. Защо? Защото бензинът не е 1.20. Пак за пари, нали? А обвиняваш мен в битовизъм...Да ти кажа, аз нямам кола. Боли ме косата за бензина. И за бога ме боли шпека...
56
7
 
5
 
! Отговори
Бг-мафия преди 12 години
Това е контра-атака на правителството заради спекулативното повишаване на цените от Лукойл.Хайде вдигайте сега цените ***
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от разбирачи. Целият ни народ е само от философи и разбирачи, затова сме на това положение. Ако вместо само да пишете глупости и да се въртите като фурнаджийски лопати свършите нещо полезно, нямаше да сме на дъното!
54
7
 
7
 
! Отговори
goce преди 12 години
Браво Бойко
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес бензина без пари ли е??!
52
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Русия ни задушава...
51
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 31 Истината: Така и така си започнал дай малко истина и за предишните премиери ! В цялата ти истина обаче прозира една злоба и слабост.Още една страница да напишеш към биографията само ще го направиш по велик.След като под сурдинка и най големите противници на Борисов казаха ИЗУМЕНИ СМЕ ОТ СМЕЛОСТТА - няма какво да кажем.Станишев не можеше един министър да смени без да свика пленум .Пожарникар,мутра,бандит - за разлика от лигльовците от знатни родове, деца на номенклатурата - Борисов е върха
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цените на бензина в България са по-високи от тези в целия Европейски съюз! Нашият стандарт на живот е по-нисък, а плащаме по-високи цени за петрол! Да се зарежат руснаците и да се купи бензин от там, откъдето купува целия Европейски съюз! Какъв е икономическият интерес, който следва правителството?
49
5
 
5
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
До 28: Пичага, народен съд имаше 44-та година :) Осъзнай се в кой век си :) Болшевишките прийоми дето народа съди на площада, а държавата национализира и конфискува вече не са на мода.Какъв е проблемът човек да е богат? Какъв е проблемът човек да е развивал бизнес и да е участвал в много фирми като съдружник? Дай сега да мразим всички, които са изкарали някой лев? Ако ние бяхме изкарали обаче, друга песен щяхме да пеем...
48
2
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Малко мисъл мили съграждани. От какъв зор най-големия и съответно набиващ се на очи не се е свързал с апаратите на НАП??? Забравили са? Не знаят как става? Мислели са че никой няма да забележи?Докато някой не да де смислен отговор (в което силно се съмнявам), всичко което се случва след това е също така подозрително.А ползата за имиджа на герб е значителна...
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
театър лукойл
46
8
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Когато животът ти е само горива и акцизи ,бог да ти е на помощ.Ние не живеем ,за да ядем,а ядем ,за да живеем.Освен да има от какво да живееш,трябва да има и за какво да живееш .Не е важно колко ще е бензинът след един месец,а какъв ще си ти след един месец.Животът е пълен с невероятности.Това,което сковава душата е битовизма."Живей живота си удивително,а не обяснително"
45
8
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Еееех, таварисшч Костав, виждаш ли какво ни навлече на главите... - и имаш наглостта да стоиш и говориш в Народното събрание...