Летище Бургас остава без гориво още утре

С колко гориво разполагат останалите аеропорти у нас
Обновена: 29 юли 2011 17:53 | 29 юли 2011 17:53,
345
Летище Бургас остава без гориво още утре
Летище Бургас. Снимка: Архив Булфото

Летищата в страната са първата жертва на кризата с отнетите лицензи на "Лукойл Нефтохим". Въпреки че енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че ще извади самолетно гориво от държавния резерв, има опасност някои летища да не издържат, докато това стане.

Летища Бургас и Варна

Ситуацията с наличните количества авиационно гориво на летищата в Бургас и Варна е сериозна.

Независимо от предприетите спешни мерки за осигуряване на гориво за възможно най-дълъг период от време, очакванията са, че във Варна наличните количества ще бъдат изчерпани до няколко дни (в зависимост от трафика и зарежданите количества), а в Бургас по-бързо – вероятно до утре.

Това съобщава „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД – операторът на летищата в Бургас и Варна.

Компанията активно търси начин за решаване на създалата се ситуация, предвид снощното предупреждение на „Лукойл Авиейшън” за временно прекъсване на доставките с авиационно гориво.

За съжаление към момента спецификата на процеса по доставка до България, съхранение и правила за зареждане с гориво не позволява незабавно решение на проблема, каквото ни е необходимо, се посочва в съобщението.

Още по темата

Операторът на летищата е информирал за ситуацията Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Летище Пловдив

"Към момента нямаме проблеми с горивото за самолетите. Имаме запас, който ще стигне за три седмици“, заяви за Dnes.bg Дойчин Ангелов, директор на летище Пловдив.

„Досега сме зареждали само от "Лукойл" и нямаме никаква яснота какво ще правим. Засега е ясно, че няма да има проблеми в работата в следващите три седмици“, коментира още той.

Летище София

В случай на спиране на доставките от ,,Лукойл Авиейшън” летище София търси други доставчици във или извън ЕС, съобщават от аеропорта.

Нормалната консумация на авиационно гориво на летище София за едно денонощие е около 250 тона, като дневно около 100 самолета извършват зареждания.

Летище София като оператор поддържа минимален запас, с който трябва да се подсигурява зареждането на бедстващи самолети (кацнали аварийно), Правителствения отряд и чартърни самолети, нямащи договори с ,,Лукойл Авиейшън”.

,,Лукойл Авиейшън”, основен доставчик и титуляр на договорите за зареждане на авиокомпаниите с горива на летище София, е юридическо лице, различно от ,,Лукойл България” и ,,Лукойл Нефтохим”, уточняват оттам.

В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация.

По-рано енергийният министър обобщи, че летище София има запаси от гориво до началото на следващата седмица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По какво се различават комуноидните от нормалните българи. За комуноидните закона е врата в полето!
315
1
 
10
 
! Отговори
е той преди 12 години
шеф-атакаджията вчера ви каза в прав текст бе, кво ревете, ще стане малка кризичка за горива и накрая като се оцапа всичко, ше дойде бат'бойко в бялко и ше каже :"нека има бензин!", от него да мине и ше потече от лукпл пакми рейтинга нали се срива непрекъснато, кво по-добро от това, да се яви Спасителя на време
314
8
 
22
 
! Отговори
до 317 преди 12 години
Останалите фирми са малки играчи нямат пари и ресурс да внасят много.Бойко си го заби много яко с Лукойл до месец бензина е 3 лева ,а Бойко в оставка!@!!
313
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 12 години
Какво ми пука на мене!Нали на нас дават твърдо гориво за печките през зимата !Каруцата ми върви без гориво
312
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да внасяш трябва да имаш данъчен склад, вносители много, ама само ЛукОил и Петрол имат данъчни складове!
311
14
 
7
 
! Отговори
малко разбирач преди 12 години
Абе,да не би ЛукОЙЛ да е Господ,а?Има хиляди фирми които са готови да внасят горива,ко са правите на по големи католици от Папата?
310
27
 
8
 
! Отговори
цецко преди 12 години
Леле майко,само разбирачи в тоя форум.Човек,като ви чете анализите,може и да си помисли ,че всички разбирате от финанси и правене на пари.Но повечето,за съжаление,сте бедни като църковни мишки и целта ви е да плюете Бойко.Искате си тройната коалиция,или поне Костов.Няма как да стане,затова тръгвайте по-рано за Бузлуджа,да не свършат кебапчетата.
309
4
 
15
 
! Отговори
счети преди 12 години
Братята от Ромпетрол щели да ударят едно рамо, изгодно им било - а ние ще духаме, пардон, дишаме ... бензиновите пари..Яд ме е! Не ми е за "закона", защото тази т.нар."връзка" е бошлаф работа, някой по-надолу обясни нагледно защо; ако беше за български интереси, върви-дойди, но всъщност заради някакви кинти за изборите, /помним как стават тези неща/, се затриват работещи български семейства - поредните .. косвени жертви..
308
3
 
6
 
! Отговори
един Ахмак преди 12 години
вариант 1 отнемат лиценза от комунистите и го дават на новите ни братя хамериканците и някой си взема процентите . вариант 2 проценти се вземат от руснаците и всичко е ок. последствията за народа и евентуално някой ще последва Андрей Карлович Суджуков
307
8
 
24
 
! Отговори
ех преди 12 години
От тикви става биогориво но трябва да са всичките в едно !Кацат самолети но не излитат тате защо ???Тиквата прави гориво моето дете.
306
4
 
29
 
! Отговори
Трайчо трай бе преди 12 години
Абе тия от ГЕРБ след флашките с Мишо Бирата много взеха да спазват законите и уредбите. Не се ***)те с нас хора ше дойдат шефовета на ЛУКОЙЛ скоро и ше му упъват ушите на ТИКВАТА повервайте ми...Оня с женския глас дето прави кариера за народна сметка ше му замръзне бебешката усмивка скоро. Посрахте се малко вразумете се може и да оправите ***...
305
0
 
24
 
! Отговори
и пак 306 до 307 преди 12 години
да приемем че пълня 20 вагона бензин, имам измерител, НАП ги отчита и тръгвам за Сърбия. По пътя ги продавам, вагоните ги пълня с вода че да тежът, - на границата няма измерител да ги прелеят една в друга и да ги измерят, и така отиват в Сърбия. Там получателя като види че е вода - вика че е прекаран, вземат анализ - вода е - не дължи мита, аз вече съм си взел ДДС! Пита се какво помага в случая връзката с НАП? Питам те и защо това реално не става, въпреки че няма връзка с НАП?
304
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 307 Ами ако тоя които го е вкарвал в Сърбия и Гърция го е скатал от тамошните власти? освен това горивото като излезе от Нефтохим е продадено, и търговеца си отговаря за къде го кара, не производителя! Отделно че Танов разбира от митници, търговия и горива, колкото магаре разбира от космически науки!
303
2
 
16
 
! Отговори
питащ преди 12 години
От Тикви дали става биогориво? Или Тиквата освен за кратуна за друго не става
302
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубавичко ви го сложи бате ви Бойко , даже си помогна с голямата обувалка , да може да вкара и м...е !
301
3
 
6
 
! Отговори
306 преди 12 години
Ти четеш ли какво съм написал или си говориш наизуст? От БГ е отчетен износ за Гърция и Сърбия, но насрещните страни твърдят, че на тяхна територия такива количества не са влизали. Самият Танов ти каза това преди седмица. А как става врътката е друг въпрос, но ако си дружка на мутрата-премиер не е проблем. Той в тия неща има богат опит от времето на югоембаргото
300
1
 
8
 
! Отговори
до 300 преди 12 години
Няма как да влезе при тези които си изброил защото се изнася за Гърция и Италия с танкери! А танкер не се крие лесно, не може да се върне в изходно пристанище, без да е бил в друго, освен ако не обяви авария - ама това се отбелязва от гранична полиция и морска администрация. Ако липсват милиарди от акциз, трябва да липсват и милиарди литри бензин. само че капацитета на нефтохим е милиони годишно, тоест за да липсват милиарди, трябва да не е плащал хиляда години!
299
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 12 години
А и говорехте, че Боко бил ***. ***, *** ама пак ви врътна поредното си мутренско номерче и пак ще прилапа бая парици, а вие ще го карате на леща и киселец.
298
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Останаха още 8 дена от баса на В.Златев,че ако Герб спрат Лукойл,правителствотопада за 10 дена.
297
1
 
17
 
! Отговори
да преди 12 години
Кризата поприключи, та за туй гербавите трябва да предизвикат друга, щото иначе матряла току-виж живнал :))). Както казваше дядо ми за да сътвориш глупост много акъл не се иска, става и с малко. А Тиквуна в това отношение наистина е надарен от природата много скромно :))). Когато един *** разсмива народа е комедия, но когато същия *** го управлява вече е трагедия. Който още не е осъзнал това ще го осъзнае принудително. Ако е гербав ще стане по-бавно, но и при тях ще стане :)