Новите шофьори да са с 3 г. изпитателен срок

При нарушение книжката ще се отнема. Ще държат нов изпит
Обновена: 4 авг 2011 12:23 | 4 авг 2011 07:03,
108
Новите шофьори да са с 3 г. изпитателен срок
Снимка: Архив Булфото

Ограничения за новите шофьори са подготвили след консултации експерти и КАТ. Мерките са записани в проекта за Национална стратегия за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г.

Новоиздаваните шофьорски книжки да бъдат “под условие” предлагат от Българската транспортна камара, които участват в проекта, пише в. „Труд“.

Идеята е свидетелството за правоуправление да е временно с тригодишен срок. Ако в този период шофьорът направи нарушение, книжката ще бъде отнемана и ще трябва да се мине нов курс на обучение, както и да се държи повторен изпит.

Сред предложенията са и новите шофьори да имат само 32 контролни точки в талона си, да нямат право на позволените 0,5 промила алкохол в кръвта и да не могат да карат без пълнолетен придружител между 23,00 и 5,00 ч.

На колата пък задължително ще трябва да има стикер “Внимание! Млад шофьор”.

В същия документ е предвидено и допълнително обучение за шофьори над 65 г. заради промените в зрението и организма им с напредването на възрастта.

Предлаганите промени засягат и мотоциклетистите. При тях се обръща внимание на това, къде са поставени номерата на моторите.

Още по темата

За да се контролира скоростта чрез радарите и с камери и да могат да се глобяват нарушителите, промените ще регламентират къде да се слагат табелите така, че да бъдат снимани от устройствата на пътя.

Вчера стана ясно, че част от проекта за Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата е и идеята младежите, навършили 16 г. и изкарали шофьорски курс, да могат да карат с придружител най-малко 5000 км, преди да навършат пълнолетие.

Транспортният министър Ивайло Московски и автоинструкторите обаче се обявиха против подобна възможност.

Промените в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон.

Подобни поправки в ЗДП бяха разсисквани през ноември 2008 г. от предишното Народно събрание. Депутатите ги отхвърлиха, защото решиха, че се нарушава принципа за равнопоставеност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
В.Иванова преди 11 години
Каква е гаранцията, че давже и да са на "изпитателен срок" ще се научат да карат. Пример: взимам книжка, след 3 години си копувам кола като през това време не см карала въобще, и вече имам право да си карам даже и през ноща. Това са пълни глупости, има и по-добри варианти, ама какво ли разбирам аз простата гражданка!
106
1
 
2
 
! Отговори
ranik56 преди 12 години
Това са глупости .....някои хора май стоят по работните си места ...за да измислят някакаква ... поредна глупост ?!По добре е да направят нещо по въпроса с купените книжки . Хора ,които не са карали никога курс за шофьори и нямат дори основно образование ...джиткат спокойно по пътищата .Някой - виждал ли е *** да кара курсове ааааа.....?!
105
0
 
2
 
! Отговори
Дребен,ситен - фъфли преди 12 години
И как точно си мислите че ще спре това малкия Ахмед който неможе да чете а има книжка ? А малкия хАсен който кара каруцата по пътя ?
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната простотия ако ще и 10 г изпитателен срок да има пак ще се кара просташки и в пияно и дрогирано състояние война не ни трябва само от катастрофите изгинаха толкова колкото 3 войни в Босна Ирак и Афганистан взети заедно
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредните глупости които чета из интернет пространството!Ако ще 10 нови закона да вкарат все тая.Лошото е, че тези закони ще са за мен и за другите обикновенни граждани, а не за богатите млади шофьори на които мама или тати са "някой" .Нямаме закони в които да пише-караш с превишена скорост-500лв глоба и 2-3 месеца без книжка.Хората по европейските държави не са по различни от нас, просто има огромни глоби и 100% събираемост.Като знаят, че ще им бръкнат в джоба и то дълбоко са дисциплинирани!
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" и да не могат да карат без пълнолетен придружител между 23,00 и 5,00 ч."Придружителят може ли да е пиян и никога да не е притежавал свидетелство за правоуправление на МПС? А ако съм на 45 и съм млад шофьор , може ли да ме придружава синът ми, който е пълнолетен? Другари законотворци. Колкото по-сложни правите законите,толкова те са по-неприложими. То сега ченгетата не са наясно със законите за движение по пътищата, ами след като приемете предложените простотии с всеки патрил трябва и юрист
101
0
 
4
 
! Отговори
преди 12 години
айде напишете като го приемат - стига с тоя предложения дето ги пльоскате като новини....
100
0
 
4
 
! Отговори
шофера преди 12 години
Лично аз смятам, че е добре в началото да нямат право да карат коли над 90 (даже и те са им много защото нямат никакви рефлекси)конски сили и първата година с по-възрастен придружител със стаж.Всичко останало е дискриминация.
99
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 12 години
не ни трябват още самообиици на 16 г,може преди да наварши поне 3м, да кара с предружител а след 18 сам но точките да си бьдат 39 иначе е дискриминация а и бьрзо ще им бьдат отнети като нормално е бсз опит да бьркат повече,
98
1
 
1
 
! Отговори
Партизанин преди 12 години
ПЕНСИОНИРАН СЕЛЯНИН ОТ ЯМБОЛСКО.
97
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 12 години
Как успяха да ен направят нито едно разумно предложение?Да не би авторите на предложенията да са само от КАТ?
96
2
 
5
 
! Отговори
/!\ преди 12 години
Вярно къде изчезнаха стикерите Внимание млад шофьор /!\. По този начин пазиш неопитните участници и знаеш, че можеш да очакваш някаква глупост от тях на платното и внимаваш, като по опитен с цел да няма инциденти. Още по добра е идеята да се кара с придружител, човек който е спокоен и добре познава автомобила. Колкото до възрастта аз познавам момочета които са карали не само коли а и камиони на по 12 години с бащите си и днес живота им е свързан с автомобилите.
95
2
 
6
 
! Отговори
crus преди 12 години
емо предложих коне под 70 а не кубатура...точно защото от 1.4 се вадят доста коне ... а под 70 коня са напълно достатъчни за новобранец първата година да не прави излишни джигитски простотии... ама .
94
0
 
2
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Това за 500-те хиляди км е безумна идея, дали ще е до, над, около и т.н. няма как да се докаже и провери.
93
1
 
1
 
! Отговори
Емо преди 12 години
3. Пълнолетният придружител е пълна простотия. Между 23 и 5 градовете са празни и ненатоварени. За един шофьор, който свиква с колата не е лош период за каране. Комбинирано с 0% алкохол и най-вече строг контрол, това е напълно излишно.4. Накой предлата ограничение в кубатурата за млад шофьор - това означава още 3 години да не се кара, просто след тях шофьора няма да е млад.. ДА не говорим, че кубатурата не е показателна и в момента от двигател 1.4 се вадят 150 к.с.
92
1
 
2
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Промите са 50% прилични.1. Идеята за по-малко точки и задължителен изпит я приемам (т.е. без опция за възстановяване на точките през въпросните 3 години), струва ми се добра.. Пълна простотия е да си на изпит при "нарушение", да не говорим, че в този случай е интересно какво става, докато се обжалват актове и т.н. 2. Ограничение - 0% алкохол - твърдо ЗА през първите три години!
91
1
 
4
 
! Отговори
Rider преди 12 години
Идете в Гърция и карайте с превишена скорост. След това ми кажете колко евро е глобата. Аз опитах веднж и не бих повторил. Добре че имах пари и успях да я платя.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Prav si ama az mislq che problema ne e vuv vuvejdaneto a v sledeneto za spazvaneto mu
89
3
 
4
 
! Отговори
crus преди 12 години
защо не приемат едно съвсем просто ограничение а именно нов шофьор да може да кара автомобил под 70 коня ?за една година ...мисля че доста джигити ще отпаднат ... при нас основен проблем и причина за катастрофи е превишена скорост ...другото е пянството и дрогата ...доста по сериозен проблем си е поведени,манталитет и възпитание ..но това си е генерален проблем на нацията
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tova spored men e pravilno no neka da vuvedat i ot 17 no s vuzrasten - germancite go napraviha a v Amerika karat daje ot 16...