Новите шофьори да са с 3 г. изпитателен срок

При нарушение книжката ще се отнема. Ще държат нов изпит
Обновена: 4 авг 2011 12:23 | 4 авг 2011 07:03,
108
Новите шофьори да са с 3 г. изпитателен срок
Снимка: Архив Булфото

Ограничения за новите шофьори са подготвили след консултации експерти и КАТ. Мерките са записани в проекта за Национална стратегия за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г.

Новоиздаваните шофьорски книжки да бъдат “под условие” предлагат от Българската транспортна камара, които участват в проекта, пише в. „Труд“.

Идеята е свидетелството за правоуправление да е временно с тригодишен срок. Ако в този период шофьорът направи нарушение, книжката ще бъде отнемана и ще трябва да се мине нов курс на обучение, както и да се държи повторен изпит.

Сред предложенията са и новите шофьори да имат само 32 контролни точки в талона си, да нямат право на позволените 0,5 промила алкохол в кръвта и да не могат да карат без пълнолетен придружител между 23,00 и 5,00 ч.

На колата пък задължително ще трябва да има стикер “Внимание! Млад шофьор”.

В същия документ е предвидено и допълнително обучение за шофьори над 65 г. заради промените в зрението и организма им с напредването на възрастта.

Предлаганите промени засягат и мотоциклетистите. При тях се обръща внимание на това, къде са поставени номерата на моторите.

Още по темата

За да се контролира скоростта чрез радарите и с камери и да могат да се глобяват нарушителите, промените ще регламентират къде да се слагат табелите така, че да бъдат снимани от устройствата на пътя.

Вчера стана ясно, че част от проекта за Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата е и идеята младежите, навършили 16 г. и изкарали шофьорски курс, да могат да карат с придружител най-малко 5000 км, преди да навършат пълнолетие.

Транспортният министър Ивайло Московски и автоинструкторите обаче се обявиха против подобна възможност.

Промените в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон.

Подобни поправки в ЗДП бяха разсисквани през ноември 2008 г. от предишното Народно събрание. Депутатите ги отхвърлиха, защото решиха, че се нарушава принципа за равнопоставеност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Второто предложение с по-малкото точки и стикера ми се струва смислено.
26
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Пак катаджийски простотии! Няма ли кой да закрие КАТ като изключително вредна структура, влошаваща безопасността на движението?
25
0
 
5
 
! Отговори
ostavime преди 12 години
Айде бе, изтрепахме се по пътищата докато се измисли нещо. Само приказки. Няма ли да има поне едно действие? Няма ли поне един осъден? Няма ли нещо да се случи, преди всички да измрем от безразсъдни шофьори? Никой няма страх от КАТ - НИКОЙ.
24
0
 
10
 
! Отговори
Ристо Мотористо до20 преди 12 години
Така е прав си че с мощтна кола по-лесно се изпреварва, ама трябва и да можеш да я караш, а това е проблем на голяма част от младите шофьори. И се съгласи че с BMW M5 по-лесно ще се пребиеш отколкото с ФИАТ Пунто 55. Та като си млад шофьор с Жигулата леко леко па когато стигнеш
23
1
 
8
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Жалко. Сега ще пусна обява да си продам колата и ще се движа само на места където има дървета и стълбове по тротоарите. Белким те ме предпазят от безразсъдството на 16год. шоферчета с 18 год придружители.
22
0
 
5
 
! Отговори
Морф преди 12 години
Аз смятам, че промени в тази посока трябва да има! Но дали предложените са най-добрите е спорен въпрос. Аз лично не познавам водач на МПС който в рамките на 3 години да не извърши нито едно нарушение, най-малкото от невнимание. Случва се на всеки водач, да не говорим за новите такива.. Този критерий ми се вижда преувеличен. Лостовете за контрол на този проблем отдавна са измислени и не е нужно да откриваме топлата вода. Просто да вземем опит от други държави.
21
3
 
10
 
! Отговори
до Червената помия преди 12 години
Това с полигоните и всичко казано от теб съм съгласен, с изключение на едно, УСТРОЙСТВО НА АВТОМОБИЛА...за чиии х*и ми е да знам какво прави автомобила. Достатъчно ми е да знам 3те *** в краката волана и скоростите. А това КАК точно се задвижват е БЕЗУМИЕ...Ти знаеш ли как точно ти работи хладилника или компютъра (какво става когато цъкнеш копчето и светен) съмнява ме повечето да знаят
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по мое наблюдение по опасни са шофоьри с по голям опит ,защото вземат да мислят че са много добри и спазването на закона е само за новобранци .Скоро имахми спор мои приятел които има над 20г стаж и се устанави че не знае елементарни неща да не говорим за новите знаци
19
10
 
3
 
! Отговори
boomslang do 15 преди 12 години
И с какво ако мога да попитам карането на по-мощна кола трябва да е с дебела застраховка!? Затова, че ако караш жигула и се наредиш след ТИР ще има да чакаш, докато ти се отвори възможност да изпревариш, а с мощната на първата права освобождаваш място и за другите!?
18
2
 
5
 
! Отговори
до христо_bsh преди 12 години
Това мислене ВИНАГИ ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ХВАНЕ...е на човек който ВИНАГИ е в някакво нарушение. Ти когато караш по правилата и турско да стане няма да те глоби НЯМА ЗА КАКВО. А пък това че си карал без колан с телефон, изпреварваш на забранени участъци...ТОВА НЕ Е ВИНАГИ ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ХВАНЕ
17
1
 
11
 
! Отговори
az преди 12 години
С изпитателния срок ОК, но това с придружител е МЕГА ГЛУПОСТ. Все едно придружителя може нещо да направи когато малкия *** скочи на газта. И какво ако аз съм взел току що що книжка и не съм на 18 ами примерно 30 возя мъртво пияния си придружител брои ли се? КАК ще разберат че съм млад шофьор? Ще спират всяка кола след 23 часа ли ***
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-спешният проблем е в тези, които вече са изкарали книжки... за тях нещо ще се прави ли?
15
1
 
14
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
Трябва да има промяна в Закона за застраховането, млад шофьор по-скъпа ГО както е в Германия например, неможе аз с всички категории и 25 години стаж да карам кола 120к.с и един льольо на 18 дето взел книжка оня ден и кара 200к.с кола да плащаме еднакво. Искаш мощтна кола дебела застраховка. А в нормалните страни има случай в които може да ти откажат застраховка.
14
3
 
8
 
! Отговори
христо_bsh преди 12 години
да....ще дам 1000 лв за курс изпити книжки и така на татак....и ще ме спре някой полицай и ще ми каже дай пари защото винаги има за какво да се хванат и да си имислят.....и после пак 1000 лв...демек всяко нарушение ще ми струва 1000 лв !!!!
13
3
 
10
 
! Отговори
Шофер преди 12 години
Шоф.книжка да се изкарва след 21год.възраст,всичко друго е ала-бала и прибиране на пари защото както е тръгнало след няколко години ще започнем и на 14год. да ходим на курсове.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-много ме дразни нежеланието да се реши проблема с не спирането на пешеходна пътека.А е толкова просто.Правят се гърбици на пътеките и готово.На всички пътеки гърбици!Така няма да се бутат пешеходците на пътеките,защото ще си пазят автомобилите.Отделно в листовките въпроса е зададен агресивно и си седи по социалистически.''Кой е с предимство?''Ами на българина му е писнало от активни борци и партийни величия с предимство!На запад в листовките въпроса е зададен без агресия:Кой трябва да спре?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предния пост беше до 7
10
2
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Глупости. За шофьор не се необходими кой знае какви знания или състезателни умения. Проблема идва от безрасъдното каране, а не от възможностите на шофьора. Ако ще и 1 година да станат курсовете все тая.
9
4
 
14
 
! Отговори
nqkoi_si преди 12 години
Проблема не е само в младите шофьори и липсата на опит, знания и рефлекси... Професията ми е такава, че на седмица имам по около 1000 км градско шофиране във Варна и впечатленията ми не са повърхностни. Трябва да има на определен период от време, примерно на 2-3 години, проверовъчни тестове за всеки шофьор. Не може чичо от село, със стаж на хартия от 30 години, а на практика, карал от тях до нивата, да ти взема предимството, да минава на червено и т.н. , а него да не го проверяват за нищо!
8
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Това е поредното доказателство за безумията,гъзомийничеството,наглостта и т.н. на правоимащите и съответно - законодателите! Безмозъчната съпоставка - така е в другите страни, е гавра, защото в другите страни,могат и да крадат, но създават ред и дисциплина с десетилетия.Има и действащи закони,действащи институции и действащ принцип- задължения -отговорност!На прима виста резултатите от предлаганото- по висока корупция,повече убити и осакатени по пътищата и т.н.