До края на 2011 г. глоба за работещи без договор

Обмислят се мерки и срещу 4-часовите споразумения
Обновена: 30 авг 2011 10:16 | 30 авг 2011 10:15,
104
До края на 2011 г. глоба за работещи без договор
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работещите без трудов договор ще влязат в сила с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Все още обаче не е уточнено в какъв размер ще бъдат те. Младенов подхвърли идеята парите от подобни санкции да се събират в осигурителните сметки на глобяваните.

„Трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му. Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права”, аргументира се министърът.

Той подкрепи промените с обобщените данни след проверките на Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите по морето по време на активния сезон.

Около 10% от работещите по Черноморието са без трудови договори, а 30-33% работят по документи на четиричасов договор, като всъщност са заети цял ден.

"И в тази връзка Главната инспекция по труда ни предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда", обяви той.

Когато се установи по безспорен начин, че служителят работи повече от 4 часа, автоматично договорът му ще се счита за 8-часов, поясни Младенов.

Да се установи това, не е невъзможно, нужни са няколко проверки на инспекторите през деня, което ще ги натовари малко повече, допълни той.

"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите", категоричен беше Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
А ти си абсолютен ***! Имаш ли идея колко се ощетява държавата с тези галимации? Сигурен съм, че си нямаш и минимлни представи за щетите причинени от глупостите на работодателите, както и от работниците! В нормалната част от света глобите са наистина доста голями! Възможно е да е 50 000 евро максималната но не и затвор, няма да затворят този който глобяват! Все пак трябва да плаща глобата. 48 малко прекали с изказването, но общо взето глобите не са никак приятни, за да мисли за глупости!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Митренска от Митре ли проиълиъа бе царвулчо
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе 49. Само можеш да да го дух......... *** тъпанара.
41
3
 
8
 
! Отговори
Бг логика смотана! преди 12 години
БОЙ,БОЙ и пак БОЙ! БОЙ по българина докато изчезне! Работник работил без договор- БОЙ- той е виновен!!! Шефа вина НЯМА- той е БИЗНЕСМЕН (мафиот). Обикновенните хора са виновни!!! Гърч за бедния човек и нежно погалване на БАРОВЕЦА!!! Ей това е БЪЛГАРИЯ!
40
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
tva go nqma v nito edna darjava da globqvat potarpev6ite a ne istinskite nary6iteli li4no az sam xodil v inspekciq po truda da saob6ta 4e sam bez trudov dogovor,i mi se prismqxa
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пореден път, се удря не по който трябва. По най-беззащитния, най-онеправдания, човекът останал без никакви опции за живот. До кога? Не ви е срам мръсни ***!!! Събирайте си сумите от крадците и перачите на пари, а не от този, който няма хляб да си купи и е съгласен на всичко, само и само да има с какво да си гледа семейството.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живея в Шотландия. Глобата за нает работник без документи е 50 000 паунда и затвор. Така че тези смешни глоби в България трябва да се променят.
37
2
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Че управляващите са я ударили на рекет и изнудване, както на бизнеса, така и на обикновените хора, то си е ясно още от самото начало. Но Днесбг, защо не пишете, че минималните осигурителни прагове от догодина ще се вдигат?За две години и половина грам работа няма свършена за привличане на инвестиции, за нови работни места, напротив-срива се бизнеса,увеличава се безработицата! Управляващите разчитат на глоби,увеличени цени и тем подобни! Абе вие или до затвора ще ни докарате, или до кофите засмет
36
1
 
19
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
за работещите с договор има глоби - казват се данъци и хич не са малки :)
35
1
 
12
 
! Отговори
Турчев преди 12 години
Измислете иглоби за работещите с договор за да са равнопоставени и Дянков да се усмихва.
34
2
 
13
 
! Отговори
gft преди 12 години
@31чакай сега, не е толкова просто, има още много фурни хляб да изядем докато стигнем, който и да е било от западна европа и/или америка.като взимаш 500 лева , имаш кредит, ток и вода, две деца ще те видим дали толкова овторен и дали женати или ти ще работите с договор, при положение че 2-3 са ти казали или без договор или излиташ. и аз искам нещата да станат като в номалните държави, но уви не сме такава държава, за сега.
33
2
 
4
 
! Отговори
akud преди 12 години
do 33 ти явно си от бившите. като те слушам не си свикнал да си плащат необходимите данъци, мисля дори , че не знаеш и какво е това, данък. но си мисля също така ,че скоро И ще се научиш да си плащаш данъците
32
5
 
14
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Смешници са гербавите комунисти... на работник нож ще вадят... по -лесно е нали.. ето ви елентарна рецепта... като хванете работодател, който прави таквиа неща - 100хиляди глоба и последно предупреждение, 2рипът пулна конфискация и проджаб на фирмата и бизнеса му на търг.. ама не ви стиска нали - няма да има спонсори...
31
1
 
10
 
! Отговори
? преди 12 години
Последицата ще е една - вместо работниците да подават сигнали за некоректни работодатели (не че има сега много, които имат такава смелост) .. вместо това ще ги е страх на равно с работодателя .. Да не мислят,че хората ще изберат да не работят заради страх от глоба ??
30
3
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
умнико...ти кат си толкова "начетен" и "умен"...навсякъде из Европа първо са се оправили с работодателя и после с работника....или по цял сжят е като тук - нямаш избор и хората гладуват, НО НЕ погазват закона.....спри се, че ми става смешно
29
2
 
19
 
! Отговори
gft преди 12 години
мда тотално безсилие по казва държавата. все едно падат от марс. не е въпроса в законите дами и господа, закони имаме, въпроса е в прилаганетпо. видяха че са тотално импотентни срещу бизнеса и сега айде да натоварим работниците, че по - лесно. как нямаме един свестен профсъюз, ще ви се стори тясен парламента. ситуацията е следната, мъж и жена в провицията, жената си търси работа да върже двтаа края, шефа и казва или без договор или излиташ.какво правим?закона на джунглата, отнася го най - слаби
28
2
 
17
 
! Отговори
31 преди 12 години
Другарче, бегай да си пиеш млякото и не се изказвай неподготвен. Първо ние в БГ не сме цивилизована държава, второ не е нормално под заплаха от глоба много хора да не могат да започнат работа, да са длъжници на ВиК, енерго, банки и т.н. Не те е блъскал теб живота явно и не знаеш какво става в истинският свят. Вместо да измислят начин как да намалят безработицата, те измислят предпоставки за увеличаването й. И ти явно по-далеч от кварталния магазин не си ходил.
27
3
 
6
 
! Отговори
Рокфелер преди 12 години
младенов ще идеш при приятелите си в затвора в сащ.
26
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
Честно казано не бих се учудил, ако Тотю Младенов измисли закон, който забранява на марсианците, изобщо на всички жители на марс които имат марсианско гражданство да работят на четири часов работен ден, и който марсианец бъде хванат, да бъде глобен в натура - пет кила злато.Но започвам да се чудя - аз ли нещо не съм добре, или тия от ГЕРБ съвсем изкукуригаха???