До края на 2011 г. глоба за работещи без договор

Обмислят се мерки и срещу 4-часовите споразумения
Обновена: 30 авг 2011 10:16 | 30 авг 2011 10:15,
104
До края на 2011 г. глоба за работещи без договор
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работещите без трудов договор ще влязат в сила с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Все още обаче не е уточнено в какъв размер ще бъдат те. Младенов подхвърли идеята парите от подобни санкции да се събират в осигурителните сметки на глобяваните.

„Трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му. Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права”, аргументира се министърът.

Той подкрепи промените с обобщените данни след проверките на Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите по морето по време на активния сезон.

Около 10% от работещите по Черноморието са без трудови договори, а 30-33% работят по документи на четиричасов договор, като всъщност са заети цял ден.

"И в тази връзка Главната инспекция по труда ни предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда", обяви той.

Когато се установи по безспорен начин, че служителят работи повече от 4 часа, автоматично договорът му ще се счита за 8-часов, поясни Младенов.

Да се установи това, не е невъзможно, нужни са няколко проверки на инспекторите през деня, което ще ги натовари малко повече, допълни той.

"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите", категоричен беше Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
19
 
! Отговори
алоооо преди 12 години
За какво да плащам пенсионни осигуровки, като не знам къде отиват парите ми, пенсията ми няма да бъде наследена от децата ми/съпругата ми, а и отделно няма да има кой да внася осигуровки след 20-30 години, защото ще останат тук само ***, пенсионери, милиционери и политици.За какво да плащам здравни осигуровки, като навсякъде като ида на преглед ми искат пари и трябва да чакам по 48 часа да вляза на преглед.
64
0
 
25
 
! Отговори
алоооо преди 12 години
Тотюююю, Тотююю, *** си като гъдулка! Значи работодателя плаща глоба, работника плаща глоба, тогава, кой ще подава сигналите, като всички страни ще бъдат наказани? Няма толкова *** министър в кабинета на Борисов.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотьо, докато те чакам да вкараш таксиметровия бранш в пьтя, пет пьте ще фалирам,може ли аз да сьм ЕТ и да си плащам ,не сьм ангел, ама що годе си плащам и от другата страна да стоят поне 70% от такситата и нищо да не плащат ,а пьк да не пиша за тези дето дават коли под наем и за шофьорите им по 17 часа стоят в колите правят калабальк, ама за дьржавата нищо , ще напьлните хазната ама на куково лято ,всеки един такьв фалира един, които си плаща ,аз имам чувството ,че нарочно го правите.....
62
1
 
16
 
! Отговори
Мутьо, Мутьо... преди 12 години
При тези осигуровки нито работника нито работодателя има интерес от трудов договор. Работника ако поиска договор, или изобщо няма да му бъде предложен или ако е на работа ще бъде съкратен.Работодателя не може да плаща осигуровки и др. преки разходи поради високата им цена.Предлагам масови съкращения и всички в бюрата по труда, при Мутьо Младенов.Този *** хабер няма от стопанство, той е един обикновен пияндурник, който пикаеше на едно дърво до кметството във Враца (когато беше кмет).
61
0
 
5
 
! Отговори
pffff преди 12 години
abe da globqvat rabotodatelite ne rabotnicite, i bez drugo mizerni zaplati davat navsqkude i usloviqta na trud sa ujasni...
60
1
 
15
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
и как ще докажете, че лицето, което няма договор РАБОТИ точно там? Никак, ще се пишат кухи актове и после наказателните ще падат!А за работодателя, каква е санкцията???????????Остава да се налагат глоби и на болните, за това, че са болни и държавата влиза в харчове...Ционерщина, ционерщина (щото "мили" не искам да кажа) ;)
59
3
 
22
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
добре бе ,умници, за какво ще глобявате работниците,като по закон,един работодател е ДЛЪЖЕН да назначава на трудов договор човека ,и да плаща осигуровки за него-здравни,пенсионни,социални и т.н. и да му плаща заплата. а че много хора работят без договор или на непълен ден-това е защото са били принудени-шефа им е казал-или така ще работиш,или си тръгвай,ще си намеря друг,и те го правят от страх...
58
1
 
18
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Тоя от снимката ли ще ми защити правата бе?Да има как, да ме погребе жив!Никакво връщане в ***!Никога!
57
1
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Безработицата ще нарастне главоломно! Егати и министъра, егати и държавата!
56
1
 
20
 
! Отговори
gft преди 12 години
абе вие сте като грамофонни плочи :D. как било в европата, ами в европата, е така поради една много проста причина.тази мярка е ефективна, тогава и само тогава, когато от укриването на данъци не зависи хляба на семейството ти.тогава когато , след плащане на данъци, заплатата ти осигурява някакъв нормалн минумум. вие знаете ли колко са данъците върху заплатите?около 20%. взимай 250 лева плащай 50-60 остават 200. айде сега кажете, кой от тук пишещите, живее с 200 лева на месец?само с ядене не став
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това прилича на приказката за чергата и магарето!Собственика изтупал чергата на гърба на магарето,защото била прашна.Та и тези гламави министър,соц, работници и синдикати,вместо да еб...т мамата на работодателите,че назначават работници без трудов договор, пак тези,които се борят за парче хляб ще го отнесат!За какво са тогава синдикатите и соц.министерство!?Синдикати-продажници и гъзоблизци на управляващите!
54
22
 
3
 
! Отговори
българина преди 12 години
Крайно време е всички българи да разберат че без осигуровки ощетяват основно себе си а не толкова много бюджета , като работят на черно и се разболеят плачат че държавата не се грижи за тях и искат безплатно здравеопазване, като дойде време за пенсия ... защо ми е толкова малка пенсията се плаче задължително.При злополука на работното място поради липса на предпазни средства който работодателите си спестяват губи работника защото се лекува за своя сметка....
53
2
 
10
 
! Отговори
До 67 преди 12 години
Приятел,*** педерастчета от БСП се вляха в младежката организация на ГЕРБ .А за тях всичко започва и свършва с тяхното управление и с Бог Бойко.
52
1
 
26
 
! Отговори
67 преди 12 години
че кой е казал че сме като останалия свят ? да си чувал някоя държава по света да я управлява пожарникар, а вътрешния й министър да е даскал по физкултура ?
51
0
 
4
 
! Отговори
ок преди 12 години
в една държава промени се правят радикално. другото е олеле и агония. посочваш часа и датата и това е.(стига да имаш воля, и разбира се съгласието на обществото., а ми се струва, че и обществото ни си обича леко неустановените и неуредените неща.) другото са криворазбрани напъни между управляващ и общество. има общества в които съзвучието е добро, и алчността е на поносими нива. дано.
50
0
 
19
 
! Отговори
51 преди 12 години
че какво очакваш от мутри, харчещи с лека ръка парите от хазната ? да мислят за добруването на матриала ли ? неее, тяхната тактика ясна, сопата в ръката и ако не си плащаш - бой, бой, докато ти дойде акъла в главата"елате вие, да не дойдем ние"
49
0
 
7
 
! Отговори
мене преди 12 години
до ЗАКАНАТА, ще глобиш К*р-а си ***. Какво ще ги глобиш? *** ще си гласуват за тях пък ти си глобявай като си нямаш работа.Бунт с трепане на ологарси и оядени дупетати е нужен. Ама с брутално трепане
48
2
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Хич не се е изхвърлил колегата! Лично знам за случай на затворен за 2 години в Англия за наемане на нелегални пакистанци! Имам приятел, който и до днес работи в това предприятие!
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, това е ненормално. Как ще се глобяват потърпевши?!?! Само *** може да измисли такова нещо!
46
1
 
12
 
! Отговори
От личен опит преди 12 години
Ако да речем започнете работа, подпишете си договор и след 1 г. разберете, че този договор не е регистриран, не сте осигурявани или не на толкова на колкото сте подписали тогава с какво права ще ви глобят? Не може работника да носи отговорност за нещо което е изцяло в юресдикцията на работодателя - т.е. работодателя декларира наемането на работника, подава информация към НОИ за него и внася осигуровките му. Все едно да носите материална отговорност за кварталния магазин от който само пазарувате.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe