До края на 2011 г. глоба за работещи без договор

Обмислят се мерки и срещу 4-часовите споразумения
Обновена: 30 авг 2011 10:16 | 30 авг 2011 10:15,
104
До края на 2011 г. глоба за работещи без договор
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работещите без трудов договор ще влязат в сила с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Все още обаче не е уточнено в какъв размер ще бъдат те. Младенов подхвърли идеята парите от подобни санкции да се събират в осигурителните сметки на глобяваните.

„Трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му. Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права”, аргументира се министърът.

Той подкрепи промените с обобщените данни след проверките на Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите по морето по време на активния сезон.

Около 10% от работещите по Черноморието са без трудови договори, а 30-33% работят по документи на четиричасов договор, като всъщност са заети цял ден.

"И в тази връзка Главната инспекция по труда ни предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда", обяви той.

Когато се установи по безспорен начин, че служителят работи повече от 4 часа, автоматично договорът му ще се счита за 8-часов, поясни Младенов.

Да се установи това, не е невъзможно, нужни са няколко проверки на инспекторите през деня, което ще ги натовари малко повече, допълни той.

"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите", категоричен беше Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
слогана на пратията им е сбъркан, трябва да е "събираме от всякъде каквото можем, щото изпоизхарчихем квото имаше събрано"
24
8
 
14
 
! Отговори
З А К А Н А Т А : преди 12 години
На 23 октомври ние ще глобим ГЕРБ, защото ни омръзна да ни глобяват те по всевъзможни начини и за всевъзможни глупости !
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
продължение на 21Ама не от тия *** майки дето имат по 10 деца и живеят само от помощи а от другите майки с по 1 дете дето работят и плащат данаци!Май вече е време за "гръцкия" вариянт... да не кажа "либииския" че с такава "държавническа" политика сме май е равна на геноцид!
22
3
 
19
 
! Отговори
въпрос към Тотю преди 12 години
бай Тотююю, имам само един въпрос:когато 99% от работодателите те наемат при условия на нарушение на трудовото законодателство /без договор, на 4 часов рабитен ден, осигуряват те на мин. раб. заплата - тожа го правят най-често/ и ти нямаш АБСОЛЮТНО никакъв избор, защото работодателя поръчва мусиката и ако не ти изнася - гладуваш....та Тотююю...ти ли тогава ще ми нахраниш децата??????????????...или е по-добре първо да си стегнете бизнесменчетата и да спрете да изсмуквате само народа?!?!?!? А???
21
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
Напълно съгласен с мнение номер 21!
20
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 12 години
България изпадна в първата си рецесия от 12 години насамПрез 2010 г. средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в страната, е близо 351 хил. души, тоест със 70 хил. безработни повече спрямо 20092011 Ниво на безработицата.7 000 000 Българи2 200 000 пенсионери1 200 000 до 18 години3 600 000 в трудоспособна възраст.1 900 000 здравно неосигорени лица по данни на здравната каса.600 000 без достъп до личен лекар100 000 по други причини не се осигуряват.Реално 1 200 000 безработни в България или една трета от работещите.Да ни е честит Борисов и новия му морал.
19
3
 
1
 
! Отговори
до AcOrP преди 12 години
Не му се връзвай на простотиите.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай да наказваме потърпевшите - те нямат средства да се противят! Не стига , че работят за смешни суми и без осигуровки , ами и ще ги глобяват, че не предпочели децата им да *** от глад.Инспекцията по труда , респективно държавата трябва да контролират да няма хора без договори , а не хората. Когато кажеш на "Честния бизнесмен" , че искаш договор той ти посочва вратата и не ти плаща и изработеното до момента.
17
1
 
15
 
! Отговори
някой преди 12 години
Докато в Германия налагат повече данъци на проститутките, които са регистрирани официално, у нас се мъчат да вземат обувките на босия и гащите на голия, като същевременно проститутката е престъпник и враг номер 1 на обществото - с нея се борят от отдела за борба с тероризма и организираната престъпност!Каква "държава" само!!!
16
1
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Че трябва да се спазват законите ОТ ВСИЧКИ - ТРЯБВА!Дали това се прави . . . ?!Че трябва да има промени в трудовото законодателство - ТРЯБВА!Дали тези предложения (да се глобяват работниците) са адекватни мерки.....?!Нека от Социалното Министерство първо да започнат да осигуряват достатъчно работа за хората, след това да започнат с глобите. Към днешна дата не са добре обмислени промените, поне според мен. Нека хората имат избор къде да работят, а не дали да работят, а след това да глобяват!
15
2
 
11
 
! Отговори
10 преди 12 години
И защо да не можеш да имаш 20 работника, които да работят на смени?Според теб е по-добре да си изхвърлиш половината работници в тази криза на улицата, отколкото да даваш по малко на всички хора с които си свикнал да работиш и си доволен от работата им!? Вместо да правят "лов на вещици" да се замислят как да подобрят услугите, които предлагат срещу нашите осигуровки и данъци, то много е лесно да искаш постоянно нещо, но трябва и да даваш.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То хубаво ама представете си следната ситуация:Жена на средна възраст търси работа в шивашки цех и работодателя и предлага или 250 лева на ръка или и посочва изхода. И какво ще направи жената - да не мислите че ще предпочете семейството й да гладува? На края идва инспектора и й праска една глоба дето е работила без договор и семейството й пак гладува...Та те накараха майките да връщат по 1000 лева "майчинство" дето уж били неправиомерно взети ама не от тия майки с по 10 деца дето живеят само..
13
1
 
19
 
! Отговори
Зоро преди 12 години
Тотьо, Тотьо, от къде ти дойде тази гениална мисъл да преследваш с глоби жертвите, а не работодателите-***. Май е време да си скъсаш последния трудов договор и да си намериш някаква по-механична работа, защото това с логиката явно не е в твота квалификация.
12
4
 
1
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
Жмуди ти имаш ли идея колко е социалната пенсия ? И колко е пенсията на човек със стаж които се е осигурявал на 1000 лева ?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да добавя. Не става със забрани, не става и с глоби. Има си съответните форми на заплащане. Гъвкави, ефективни, работещи. Но къде да е чувал тоя набеден спец Тотю за тях. В синдикалните ферми ли. Ами там си знаят само едно. 8 часов работен ден и повишаване на МРЗ. Това си пеят от 20 г. Все едно някой работи в България за МРЗ. Некадърна пасмина, която съсипа държавата.
10
4
 
18
 
! Отговори
инед преди 12 години
Дянков изпразни хазната - сега се чудят какви още глоби да въведат че да я понапълнят малко.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понеже виждам, че пак прости неириентиирани хорица коментират без да са почели преди това, нека им го сервирам наготовоГлоби за работодателите,които не предлагаха трудов договор ИМАШЕ и ИМА и сега.Глоба за работниците, от които не зависи дали работодателя ще спазва трудовото законодателство, НЯМАШЕ и НЯМА никъде в нормалните държави от ЕС.Безобразна глупост измислена от наистина НЕВЕРОЯТНО прости и нагли хора, на които лице в случая е Тотю - т.е.- и лицето тъповато.
8
1
 
11
 
! Отговори
Хелзо преди 12 години
"Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му праваГ-н Министър отново си противоречите..... Проверете си текста, който ви е даден да кажете.
7
0
 
19
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Забранете 4 часовия работен ден.Сега,като се заесени и работодателите ше захвърлят хиляди на борсата на половин осигуровки.Не може да имаш 20-30 работника и да ги водиш на половин заплата.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотю пак счупи глупомера. Сега ще глобява и работниците. Преведено на мутромафиотски това означава - или си траете или глоба и за вас. На тоя кубински глад никой няма да гъкне. Страха ще стане още по-силен. Това е целта на мутропартийните олигарси.