Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
655
2
 
7
 
! Отговори
до 676 преди 12 години
Е в по голям град дините бяха 5 ст....билетчето в гр.транспорт 6 ст......ха ха носталгия....но минималната заплата беше 86 лв....
654
2
 
7
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Е този *** на снимката е убиецът на интелигенцията,за да останат те овчарите и говедарите и такива подобни тук във форумът,тези червени сурикати не са харесвани по земното кълбо само те сами се харесват,такова нещо се получава само при животните.Да ги изритаме вкупом не ме интересува колко минуси ще ми сложат,но едно е ясно само гласовете на нас в чужбина ще стигнат за големият шут,те го знаят и сега се опитват да са задружни с минусите,но жалки сте бе пребройте се сега само с минусите по мен.
653
3
 
1
 
! Отговори
Тревожен съм ! преди 12 години
Прави впечатление, че Странджата не е във форума. Той или не се е завърнал от Правец или е при Дим Дуков.П.П. Родата на Странджата присъстваше на откриването на паметника на Т. Живков.
652
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
До 333 "Възродителен процес"Изобщо имаш ли бегла представа и идея за събитията ПРЕДШЕСТВАЛИ смяната на имената? И имаш ли представа как стои въпросът с българите в Турция? Най ме вбесява, че такива безрoдници като тебе често са "българи"...
651
8
 
4
 
! Отговори
до 666 и 667 преди 12 години
Вие сте отявлени лъжци. 666 наверно е мързеливец, а тогава всички тлябваше да бачкат. А цените на 667 въобще не отговарят на истинските. Аз съм от малко градче и всичко имаше. Луканката беше 6 лв, захарта 60 ст, олиото 1.60 лв."за плодове и заленчици не ми се приказва" Ами да. Какво да приказваш като дините бяха по две стотинки килограма. ДВЕ, не двайсет и стотинки, не лева. Имам чувството, че тук се събрали "бизнесмени", дето данъци крият и не асигуряват работниците си. Ееееее, тогава добре
650
5
 
5
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Ей червен сурикат 656 говори само истини ,а ти 662 лъжеш по най-бзсрамният начин комун долен,кажи през 70-те кога имаше маслини по магазините бе,кога продаваха банани,какви опашки имаше за елементарните портокали,колко видове пасти имаше и кой можеше да си купи за детето освен вие лешперите и дерибеите на Б-я,кога имаше агнешко освен на Гергьов ден по месарниците,какви бяха опашките за телевизори от Запада колко бройки се падаха на магазин и как спяха хората пред магазина има още *** но симво
649
5
 
10
 
! Отговори
UK до horus преди 12 години
Да не говорим за партийният секретар който беше на по-високо ниво и от началникът. Ако не се явиш на манифистация и развяваш знаменце в подкрепа на милата партия ще ти @бат майката. Ако твоето дете не е отишло на манифистация и прославило великите БКП и КПСС ще го изключат от училище. За Велик Ден и Коледа да не говорим-вонящи милиционери дебнат в храстите и ще те сложат в черният списък ако си позволиш да отидеш на църква.Ето това им липсва на старите изкуфели,мързеливи, пръдливи комунисти.
648
7
 
8
 
! Отговори
До 666 преди 12 години
Не беше така ! Работа имаше за всички навършили 18 г. Работа имаше дори за тези които са служили като трудоваци ( вероятно ти си един от тях), и за тези които са завършили помощните училища ( може и от тези да си). Тогава в БКП са членували 980 000 човека а заетите бяха повече от 5 млн.души., така, че не може само комунистите да са работили. Едно и също е да кажеш, че сега има работа само за фашистите. Личи си , че си въшкав ***, защо не се махнеш от форума, я *** и нагледай овцете.
647
6
 
7
 
! Отговори
до 667 преди 12 години
Сега има само кучешка радост и няма кашкавал и сирене но нищо свикнахме ....ех а на морето беше много готино можеш да си ''миткаш'' дори на стоп без проблеми......
646
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фабриките ,които построиха комуназите бяха менте. Бълваха *** ,които само в СССр можеше да се продадат. Затова ,като изчезна СССР и те изчезнаха. Оцеляха само тези,които бяха конкурентно -способни..Това е положението - ако искате стандарт трябва да се произзвежда качествено и да се продава навън, така идват парите. Хората има компании на по 100 години - оцелявали през войни и всякакви правителства- затова са богати
645
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През комунизма, бачкатора за 10 години изплащаше апартамент и отглеждаше две деца.
644
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мене Т. Живков ми даде едно левче. На 24 май, на манифестацията, му подарих букет и той ми даде един лев. Това бяха десет сладоледа във вафлена чашка. Бях в първи клас и сумата беше сериозна, а букета ми го даде учителката /не ми е струвал пари/.
643
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спомням си ,че имаше кучешка радост и сирене и кашкавал в магазина редовно. Ако пуснеха маслини ставаше опашка, за риба също, понякога караха пилета.......Месо се купуваше "с връзки".Това беше по малките градове, в окръжните имаха Хали където беше по заредено, но цените бяха яки - филе по 16 лева, луканк апо 12, говоря за 80-те...за плодове и заленчици не ми се приказва
642
6
 
8
 
! Отговори
horus преди 12 години
Тъй като чета непрекъснато глупости за това как при комунизма имало работа, нека обясня на по-младите какво означаваше това и т.нар "назначение". Представете си пазар за роби които сте гледали по филмите - сравнението е 1:1. За мен беше най-унизителния ден в живота ми! Такова нещо да избереш къде да работиш, с кого да работиш и не дай си боже да напуснеш за да отидеш по свое желание на друга работа-ФАНТАЗИИ. Да имаше работа, но ако не си от партията, тя беше АД !!!
641
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като изкарваш пари да не стана по- добър човек. Останал си същото злобно човече, каквото си заминал.
640
6
 
4
 
! Отговори
ivan преди 12 години
За мен си беше хубав живота при бай Тошо и сега немога дасе оплача .Оплакватсе само такива дето гледат турски сапунки и не търсят работа било в Бг ели в чужбина
639
7
 
8
 
! Отговори
И аз си спомням нещо преди 12 години
До 656.Спомням си,че плащах 1,30 студентско общежитие,0.50 лв. за обяд в "мензата",с 30 лв. изкарвах месеца, даже пушех "Слънце".Започнах работа със 105 лв. половината от които внасях.Тогава не бях чувал, да има колбаси от дупета (и от това което пред дупетата), нямаше ментета, нямаше мутри,наркомани. Мошех да спя в градинката пред старата ж.п.гара без страх, не заключвах, не познавах блендираните врати, лекувах се без пари, учих почти без пари, не мислих дали ще си намеря работа. Символите свъ
638
5
 
6
 
! Отговори
до 656 преди 12 години
Това да не са спомени от пребиваването ти в Бангладеш? :))))))Друже, стар човек съм, помня и лошите и добрите години, но ти послъгваш. Точно 70-те години баха годините на най-голямото изобилие.Ей, да не си 20-годишен ашлак и да се правиш на всезнайко? Да знаеш - 50-те години бяха бедни. Други път като лъжеш, да знаеш какво да пишеш.
637
0
 
5
 
! Отговори
До 650 преди 12 години
Да,той клозетната чиния я лъсна.Разликата е че за два дни ще вземе толкова колкото твоят червендалест селски работодател ще ти плати за месец. Продължавай да плюеш емигрантите и продължавай да работиш за жълти стотинки на мутрите.
636
1
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Да кажа само, че ПОЛУЧИХ БАН само защото пуснах линк на снимка "В Правец у Златеви" където са Мутрата и Учителя му(Т.Ж.) За да видите "Как се каляваше стоманата"Какви ле мръсоти за наказетелна отговорност съм виждал в този форум но върху "Светата Троица" прах не дават да падне модераторчетата.Ако искате да видите снимката отидете в Дневник или Медиапул, ако още не са я изрели и от там:-)