Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
675
1
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
690. :))Един беден инженер нямал пари и почнал да пасе трева пред Партийния Дом. Минал Петър Младенов и го изгонил. На другия ден той пак почнал да пасе трева. Минал Станко Тодоров и му казал, че ще си изцапа панталоните в калната трева. На третия ден минал Тодор Живков. Гледал го дълго, въздъхнал, извадил два лева и му ги дал с думите:"Отиди в Бояна, там тревата е по-сочна".
674
4
 
6
 
! Отговори
до 699 преди 12 години
Престъпник казваи на американските президенти дето водат воини срещу половината свят.
673
6
 
8
 
! Отговори
UK до 695 преди 12 години
Не си напълно прав. Бягат тези които са умни и находчиви. Мързеливите и прости *** си стоят на мястото и се радват на насъшният подхврлен от определеният диктатор. Затова толкова много търтеи още сънуват за кръвожадният живков.
672
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спортът при Тошо За близо четвърт век българските гимнастички носят на България 294 медала - 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови. Българските момичета извоюват седем абсолютни световни и седем европейски титли в индивидуалната надпревара и шест в ансамбловата, три световни купи, два сребърни олимпийски медала. И не броим всичките, а само тия, докато треньор е Нешка Робева.От Хелзинки 1952 г., когато България печели първият си медал, до днес е участвала в 14 Летни Олимпийски Игри. Спечелени са 50 златни, 84 сребърни, 71 бронзови или общо 205 медала. Това прави средно по около 15 медала на олимпиада, което е значително повече от постиженията на огромната част от страните по света.
671
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заради тебе и такива като тебе сме на тоя хал. не знам как хората могат да изпитват уважение към тоя престъпник.
670
5
 
4
 
! Отговори
до 696 преди 12 години
От къде знаеш,че Европа нама да "гръмне' утре с нова икономическа криза или бедствие- големи пророци се извъдихте,душмани...
669
5
 
6
 
! Отговори
за 694 преди 12 години
На коя култура? На тази дето пееше химни за Партията им , най -вече и тотално преследване на другатаПромишленост която тровеше земята ни и водите Спорт - анабони мутанти на държавна издръжкаНаука - пак комуназите начело, което определя и слабите и резултати и признание навън
668
8
 
10
 
! Отговори
Резултати преди 12 години
Почакайте до утре когато Европа гръмне с новини. Българският робски народ празнува 100 годишнина на бивш диктатор. Вие се смеете на гърците че били мързеливи, но по-мързелив народ от българският няма. Тук в истинската Европа се работи здраво и се получава много. А вие си блянувате за онези времена през комунизмът. Тогава когато ходихте да се преструвате че работите, или по точо за един обяд в работническият стол-тройка с гарнитура и грис халва за десерт. В краят на месеца мизерни трохи,колкото да не умрете до другата заплата. А в същото време живков,неговата рода и всичките му верни придворни си развяваха гащите в Монте Карло, Париж и Лондон.
667
10
 
12
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Тодор Живков си беше продукт на своето време, но беше природно умен и хитър човек, който най-добре от всички умело лавираше между изтока и запада в полза на страната си. А пък в Япония беше най-уважавания българин, нека да каже Жельо как през 90-те техният премиер за малко не го е изгонил, защото се опитал да каже нещо против него. Наричал е бай Тошо моят приятел Живков.Златна и недостижима епоха на българската култура, спорт, наука и промишленост. Сега всичко е съсипано, най-вече природата !
666
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събирайте пари да издигнете паметници на Филип Димитров и Иван Костов, бай Тошо вече има, не се притеснявайте за неговото място в историята.
665
3
 
5
 
! Отговори
до UK преди 12 години
Опааааа. То сега без връзки си цъфнал. Двама сина и двамата магистрати. Единият барман в Гърция, другият строител в Германия. До ти еб...м демокрацията.
664
1
 
6
 
! Отговори
за Спонги преди 12 години
По времето на соца един разправял ,че иска да бяга на Запад . Естествено , ДС го надушили и го "посъветвали" яко. Следователят решил да провери как са се отразили "съветите" и попитал:-Ако се отворят границите какво би направил?Онзи много го боляло от съветите и казал :- Бих се качил на едно дърво.Следователят казал:- Защо ?!Онзи казал:-Да не ме отнесе тълпата...
663
0
 
5
 
! Отговори
за Спонги преди 12 години
По времето на соца един разправял ,че иска да бяга на Запад . Естествено , ДС го надушили и го "посъветвали" яко. Следователят решил да провери как са се отразили "съветите" и попитал:-Ако се отворят границите какво би направил?Онзи много го боляло от съветите и попитал :- Бих се качил на едно дърво.Следователят казал:- Защо ?!Онзи казал:-Да не ме отнесе тълпата....
662
3
 
7
 
! Отговори
до 683 от 676 преди 12 години
Живеехме на квартира в едно село. Там баща ми намери работа, всъщност там го изпратиха като пощенски н-к. Пращал ме е в зел. магазин за дини и те наистина бяха по 2 ст. килограма. То е защото магазинът е на селкоопа и цените се определят на място. Не централно. Но малко като нас купуваха, защото всички имаха бостани и си имаха много. Хранеха животните с малките дини. Две ст. им се виждаха много. Кой откъде е печелил не знам, но три деца се изучихме с 1 чиновническа заплата. Беше евтино.
661
4
 
6
 
! Отговори
UK преди 12 години
Ако нямаш връзки по онава време си загинал. Всичко под щанда само за познати. Аз ще ти дам,ако ти ми дадеш-това беше девизът по живковото славно време.Пред показният магазин-2 километра опашка-за ягоди. Които е късметлия ще замине с 3-4 щайгички, а който не е ще чака до следващата година.Нова година(Тогава Коледа беше *** дума) отново 2 километра опашка-този път за портокали.Ленчето ми е запазила Паралели-(тогава това беше единственото популярно списание с любопитни новини от запад), аз съм и запазила малко овче сирене в замяна.Ето това бяха годините на "велик" тошо.
660
0
 
2
 
! Отговори
за 679 преди 12 години
Щом ти прави впечатление си по редовен от него........ :)
659
0
 
6
 
! Отговори
Стар виц преди 12 години
По времето на соца един разправял ,че иска да гръмне Тодор. Естествено ,вездесъщата ДС го надушили и го "посъветвали" яко. Следователят решил да провери как са се отразили "съветите" и попитал:-Ако имаш един пистолет и пред тебе са Рейгън и Другаря Живков кой би застрелял?Онзи много го боляло от съветите и попитал :- А ти кой би гръмнал?Следователят казал:-Естествено,че Рейгън!Онзи казал:-Видя ли, за мен пак Тодор остана.....
658
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука някои само за ядене мислят. Не се ли наядохте за 20 години? Егати *** - най - важно за тях е да има банани.
657
2
 
8
 
! Отговори
за 676 преди 12 години
И като е 2 стотинки динята, как са получавали заплата .........мислте де. Парите с аидвали от някъде другаде, субсидии дето му викат сега. А пълната заетост 100% има цена също. Плащаш на хора да правят нещо си от което няма нужда............и влизаш в дългове накрая
656
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
езмисленият спор продължава. На част от индивидите, членове на БКП (980 000) им е било добре. Всички бяхме равни, но имаше и по-равни за които се шегувахме:"За да получиш Мазда, трябва да върнеш стара Тойота". Всичко имаше за шепа избрани.Чакам отговор от сутринта. Ако границите не бяха затворени, колко хора щяха да останат в България? Като беше толкова хубаво, защо не ни позволяваха да ходим в чужбина? Защо не ни даваха да учим "Външна търговия"? Защо Парт.Секретар получаваше заплата без работа