Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

"Светкавично" го пращаме в ЕК, за да го регистрираме като наше
Обновена: 10 окт 2011 14:47 | 10 окт 2011 14:27,
112
Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас
Празник на сливата в Троян, 29.09.2011 г. Снимка: Булфото

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

Още по темата

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ракийцата е най-важното нещо за Бай ***, друго нема.Ако ще да се претрепе по стълбите надолу, ама да спаси 10-те литра, които е скатал!А междувременно, целиот свето, се скъсал да гмуца ракийца, ха ха ха...
87
30
 
9
 
! Отговори
!! преди 12 години
Аз пих на празника ракиня. Този *** или е бил много пиян или неграмотен.Бягайте да я регистрирате като национален продукт.Е""х ви *** натция !
86
10
 
9
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
И виното и бирата и ракията са измислени в Египет.В Брюксел много добре знаят,че за да имаш родилни напъни ,първо трябва да си много бременна и да ти огромен коремът.
85
2
 
11
 
! Отговори
коментар78 преди 12 години
"Съдебното решение обявява патента за ENIAC за невалиден и установява, че Мокли и Екърт са заимствали основните принципи на изобретението от Джон Атанасов."
84
4
 
9
 
! Отговори
коментар78 преди 12 години
"Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загиват неговите родители. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка.Майката на Джон Атанасов, Айва Луцена Парди ,е учителка по математика. В нейните жили тече ирландска и френска кръв. "
83
2
 
6
 
! Отговори
коментар78 преди 12 години
"Манията да намери решение на проблема го подлудява през зимата на 1937 г. Една нощ, разочарован от множеството обезкуражаващи мисли, се качва на колата си и кара без конкретна посока. След двеста километра спира в крайпътно заведение в Илинойс. Там пие бърбън и продължава да мисли по създаването на машината. След малкото време без нерви и напрежение открива, че мислите му се подреждат. Той започва да ражда идеи как да направи компютър. След като му отпускат 650 долара от Щатския университет на Айова през март 1939 г., Атанасов се впуска в това вълнуващо приключение. Като помощник той наема добрия студент по електоринженерство Клифърд Бери (Clifford E. Berry). През периода 1939 1941 г. те работят по създаването и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berryputer), както е наречен по-късно техният компютър. Когато започва Втората световна война, на 7 декември 1941 г. работата по компютъра е прекъсната. Въпреки че Щатският колеж в Айова започва процедура по патентоване, компютърът им никога не е патентован.
82
2
 
4
 
! Отговори
коментар78 преди 12 години
"През 1936 г. започва последния си опит за конструиране на малък аналогов калкулатор, използван за анализ на геометрията на повърхности. Атанасов вижда, че тази машина има същите проблеми като всички други аналогови устройства, където точността е зависима от работата на други части на машината.$Копие от 1997 г. на компютъра Атанасов-Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова."
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dago tura ha maikati Makedonska nasrana.
80
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надписа не е писан от българин Това българин да пие ракия и после да е в състояние и да пише ,не го вярвам
79
15
 
4
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
Od koga toa bolgari znaat da pravat rakija?!? So bolgarskata rakija vo Makedonija briseme prasina!
78
4
 
7
 
! Отговори
? преди 12 години
СЕНЗАЦИЯ!!!МЕСТЯ ГО...
77
10
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
"Джон Атанасов" - Българин е изобретил първия компютър, това го знаят дори и децата.--Наистина, знаят го само децата! Обазованите хора знаем, че Дж. Атанасов не е открил компютъра, а по поръчка на военното министерство е сглобил електро-механичен калкулатор, който не е имал памет и не е можел да се програмира. Тъй като работел калпаво го разглобили и захвърлили в мазето на университета, където преподавал. Джон Винсънт Атанасов, американец от българо-ирл.-фрн. не е знаел български език.
76
8
 
4
 
! Отговори
ценител преди 12 години
Това не е повод за гордост.Изумявам се на реакциите на мнозинството.
75
3
 
12
 
! Отговори
маке преди 12 години
ракиньо ракиньо и за тебе ке се тепаме и за тебе кръв ке лееме
74
5
 
4
 
! Отговори
Наздраве! преди 12 години
Дестилацията е позната от 1 в.н.е. в Александрия. Възможно е и доста по-рано да е била използвана - основно в химията и бита - за парфюми. На територията на днешна южна Италия и южна Испания започнали да правят дестилиран алкохол за пиене през 12 век. Оттам идва и на Балканите. Името ракия вероятно произхожда от арак - анасонлийка, която се прави чрез дестилация. Много страни искат да докажат, че те са изобретили ракията - истината е, че е колективен продукт. Наздраве!
73
3
 
6
 
! Отговори
Миал преди 12 години
ай да одим, да мушнем по една!
72
1
 
5
 
! Отговори
До коко преди 12 години
с 300 кила джибри, бачо ти Колю ще свари един голям казан и ще изкара много дамаджени ракия.
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека изпием една ракиня, че като гледам ракиняно време станало! Наздраве пак за хубавата новина :)
70
3
 
7
 
! Отговори
ZLA преди 12 години
Аре,бързо,да не ни преварят сърбите!
69
2
 
6
 
! Отговори
казанджия преди 12 години
Ръкя му е майката.....