Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

"Светкавично" го пращаме в ЕК, за да го регистрираме като наше
Обновена: 10 окт 2011 14:47 | 10 окт 2011 14:27,
112
Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас
Празник на сливата в Троян, 29.09.2011 г. Снимка: Булфото

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

Още по темата

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
9
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Някой, това че има турско производство на ракия доказва колко много са взели турците от нас. А това, че има *** като теб, доказва как се "твори" фалшива турска история - че българите дължат културата и фолклора си на 500 години турска власт, включително и народните си песни и танци! Които всъщност ги има от хилядолетия и само това доказва, че нямат нищо общо с турци, тюркски народи, монголи, татари и други племена.
67
1
 
9
 
! Отговори
От казана преди 12 години
"...според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина." Действайте със скоростта на бързината, че казана с ракия се вари ! А наздраве !
66
3
 
18
 
! Отговори
999 преди 12 години
Не знам дали ракията е българско изобретение, но че народа ни столетия оцелява с нейна помощ е факт!!!
65
17
 
9
 
! Отговори
някой преди 12 години
Майтапа си е майтап, но тази новина ми напомня за романа "Мисия Лондон", където при разкопки в България "откриват" най-древната тоалетна в Европа.Както и да е, моите уважения към Божидар Димитров, но думичката "ракия" е с турско-арабски произход. И в момента в Кауфланд може да си купиш турска ракия, Yeni Raki примерно.Ако преди да дойдат турците се е пиело ракия, това само доказва тюркския произход на прабългарите. Това, че събитието е било през 14 век поставя произхода на думата под съмнение.
64
2
 
19
 
! Отговори
Летописец Веселий преди 12 години
До 42Не знам дали знаеш но султан Баязид наистина се пропива. Не е известно да се е напивал с ракия но с вино се е напивал юнашки. И това заради една мома, не била българка ами сръбкиня, както казват няма голяма разлика. След битката при Косово поле, Баязид пленява синът и дъщерята на сръбският княз Лазар. Е, те тази дъщеря е Оливера известна още като Деспина. Тя станала любимата жена на Баязид и го научила да пие вино. Баязид колкото повече се увличал по виното толкова повече се самозабравял, а и се опиянявал освен от виното и от военните си победи. Тогава обаче от Изток се задала една монголска орда водена от някой си Хан Тимур, който европейците наричали Тамерлан. Бил той някакъв внук на един друг велик хан, известен като Чингиз. Та този Хан Тимур на 20 юли 1402 година до град Ангора(днешен Анкара), като подхванал османската войска и я изклал до крак. Заловил Баязид и го оковал в клетка. Разкарвал го в тази клетка навсякъде по време на походите на Златната орда. Баязид умрял по време на походите на Тимур в тая клетка на 8 март 1403 година.Да пием по едно вино или една ракиНя за него.
63
4
 
38
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
НАМЕРИЛИ са съда дето е била ракинята, сега търсят бадерола -- за да не се окаже, че е контрабанда от Византия.
62
2
 
9
 
! Отговори
gogo преди 12 години
А дано!!!
61
1
 
8
 
! Отговори
koko преди 12 години
Че какво ще правиш само с 300 кила джибри?
60
10
 
9
 
! Отговори
Откъде почвал света преди 12 години
Аз пих на празника ракиня. Ако такъв надпис съществува, той може са означава само едно - този средновековен поет, който с основание трябва да се смята и за основоположник на японското хайку, е опитал нещо, което дотогава му е било непознато. Интерсно само защо ракията се появява в Азия след арабските завоевания, а в Европа - след идването османците.Но това са подробности. Те не са важни за Bojo & CO.
59
2
 
12
 
! Отговори
барото преди 12 години
Чудесно!Сега остава да се докаже, че съдинката е българска. Ама трябва бързо да стане, а то току вижбратята македонци намерили част от същия съд с надпис 'made in macedonia'А сега да видим кои археолози са по-бързи
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами защо пък да не са те? гърците знаят ли със сигурност пък дали те притежават истинските мощи ? не, и не ги интересува. важното е че си се гордеят, правят си реклама и си привличат туристите. тъй или иначе всички доказателства са косвени и никой не може да докаже на 100 процента
57
1
 
7
 
! Отговори
ТВ преди 12 години
Весела и интригуваща новина. Умрях си от смях, но с положителни чувства. Обаче колегата, който иначе си е фен на ракийката, седи и се мръщи и не се кефи - простотия било. Какво да се прави, някои ги гази трамваят още рано, рано сутринта и до края на деня изобщо не могат да се съвземат.
56
7
 
6
 
! Отговори
Живи мощи преди 12 години
Хахаха, голем майтап с тези мощи! Дали някой повярва на този цирк миналата година?
55
3
 
13
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
да , прав си - само че България е съществувала много преди народите живяли на Изток ...така че - арак произхожда от ракиня а не обратното
54
2
 
13
 
! Отговори
Колю Пияндето преди 12 години
Ами Радко, нали съм си от село, бре! Дали съм ***, не знам критерия ти къв е- да подскачам, че ракията е българско изобретение ли? Хич не ми е до това, като знам,че пак след 3-4 месеца ще ядем мамуля с поредната 2-3 годишна рецесия!
53
4
 
10
 
! Отговори
НАЗДРАВЕ! преди 12 години
НАЗДРАВЕ! Наистина добра новина!
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви шарлатании с мощите ?! точно на свети Йоан Кръстител са си! ей такива като тебе които вечно се съмняват подкопават националната гордост
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ракията - идва и нейното време - че този студ се не трае...
50
14
 
6
 
! Отговори
Аменхотеп преди 12 години
Силната алкохолна напитка "арак" съществува в Изтока от преди Христа. Именно от "арак" идва названието "ракъ" и "ракия" в границите на тогавашната Османска империя.А на Божидар Димитров - музикален привет от Веско Мазния. /Веско Мазния е от Полски Тръмбеш, което вероятно дава основание на Божидар Димитров да го счита за потомък на полския крал Владислав Ягело/
49
7
 
21
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Не се ли срамите бре. Най-позитивната новина българска от толкоз време насам и пак неверници, подигравчии и зложелатели се появяват. И то за единственото свято нещо дето ни прави равни и щастливи.