Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е да скача, да има прогрес.Ама на село къщи бол.Няма кой да бачка.Всеки иска в града.
41
2
 
17
 
! Отговори
.......... преди 12 години
А така Бойко, мачкай комунистите, само така ще се оправи България - на всеки 3 месеца всички монополисти да вдигат цените, за да останат накрая само ***, които да си гласуват за ГЕРБ и ББ.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"да, вятърните генератори се избиват лесно. Стига да ги сложите на подходящо място."И да са направени с подходящата прецизност, и материалите на конструкцията да са качествени за да не се износят след два дена, и да можеш да я продаваш енергията на ел компаниите, защото в шише няма как да я събираш и т.н.Е, можеш да закупиш голями акумолатори. Видях по една програма как един англичанин си закупи такива от подводница за тая цел. Но ние си бракувахме днес последната подводница така че край.
39
4
 
21
 
! Отговори
gero преди 12 години
И от къде да взема пари да ви плащам и тези 10% .. някой да ми вдига заплатата с 10% ?До сега не се ли плащаха тези емисии .. как така изведнъж .. хоп емисии. Да сте построили АЕЦ до сега! Разочарован съм вече от правителството !
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"....заради квотите парникови газове "ДА ВИ * МАМИЦАТА!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Принцеса преди 12 години
Простаци!!!
36
2
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Брато, изби рибата! :) Ще се пукна от смях от акъла на гербероните! :) :) :)
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, вятърните генератори се избиват лесно. Стига да ги сложите на подходящо място.
34
4
 
31
 
! Отговори
wind of change преди 12 години
честито да ви е поскъпването.....скоро ще си плащате и за въздуха овче стадо такова.......ченгето-пожарникар пак ви изцака, ***
33
5
 
26
 
! Отговори
Драгинов преди 12 години
Поздравявам с новата цена противниците на АЕЦ Белене... Такива сте ми смешници...Ха ха ха...
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Направете си вятърни генератори. Много е лесно - има информация в Интернет. Само постояннотоков двигател ви трябва, акумулатор и инвертор. Около 300 лева. Избиват се за година."То щото е толкова лесно, затова им казват високи технологии. Ще пробвам и аз да си боцна един на балкона на шестият етаж. Да зема да избия неколкостотин лева.
31
0
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
DA NIE 4ESTITO NOVOTO UVELI4ENIE.AKO NIAKOI SE OPLA4E 4E VE4E ZAPO4VA DA OBEDNIAVA AZ LI4NO 6TE SE IZPLUIA VARHU LICETO MU!.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направете си вятърни генератори. Много е лесно - има информация в Интернет. Само постояннотоков двигател ви трябва, акумулатор и инвертор. Около 300 лева. Избиват се за година.
29
0
 
12
 
! Отговори
поля преди 12 години
Си е мамата...А топлофикация не спира, ние в панелките с парно ще загинем. Нещо трябва да се направи. Колкото и да се свиеш като разходи те те връхлитат даже да не дишаш. Трябва да има начин да се оттървем. *** как..нямам идеи мамка му.
28
2
 
16
 
! Отговори
Голем Фен преди 12 години
Опса, уп, уп, хай, хай - давай Бойкооооо, мачкай куманезите! Ихуууу!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР до 7%"Щом ДКЕВР казва 7%, значи вярно е 15-20%.
26
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Е па на свещи ли си/У ваща мандра с дърва ли бачкат? С дърва ако ставаше Атака щеха да са правителство, *** не стааааа, не стаа
25
4
 
9
 
! Отговори
traba преди 12 години
ХАХАХАХА ХОХОХО!Нали ви казах да не гласувате за никой нещастници?! Сам се лишавах от правото си да ви експлоатирам, за да живеете нормално. Рискувах да бъда взет на прицел и тормозен от аристокрацията. На изборите чак скандали вдигахте, за да ми гласувате по-бързо. Повече никаква милост към простия народ. Ще ви изгърбя. Публично се извинявам на г-н Бойко Борисов! Съжалявам, сбърках! Ще дам всичко от себе си, за де се реванширам към вас за нанесените от мен обиди!
24
5
 
13
 
! Отговори
атакист преди 12 години
Все ми е едно колко е тока. Аз живея в къща и съм на дърва. Герберите по панелките да му мислят! :)
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е,да,очакваше се...Изборите минаха...Дупе да ни е яко...