Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
51
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ЗЕЛЕН ГЕНОЦИД ,ЧЕСТИТ ВИ ЕС БАЛЪЦИ, А СЕГА ПЛАЩАЙТЕ НА ФИРМИТЕ НА АЛГОР ДА СИ КУПИ ЧОВЕКА ОЩЕ ЕДНО ИМЕНИЕ НА НА БРЕГА НА МОРЕТО!
1
2
 
56
 
! Отговори
аз преди 12 години
Честито на мат`ряла дето избра куклата на Рапоня.