Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
9
 
! Отговори
да преди 12 години
Еми прави са си хората да вдигат цените , щом могат.
61
0
 
6
 
! Отговори
YES преди 12 години
То си е ЕС преведено на български.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** за тоя с дългата поредица
59
0
 
13
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 12 години
КЕФ,КЕФ,КЕФ..... !!!!РАЯ, НЕ РЕВИ, АМИ ДЖОБА СИ ОБЪРНИ.... БУХАХАХХХАХАХАХАХ !!!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудно ми е кой е по голям YES MEN Миглена куне или Герберастите щом е казала ЕС и дали е така важното че някой е казал че ЕС е казала.
57
0
 
19
 
! Отговори
Съдята преди 12 години
Няма спиране.До ГРОБ
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"49, кой ти каза, че тока от Белене ще е евтин? Сметките показват, че цената му ще е колкото на тока от вятърни централи."А колко вятърни централи трябва да направиш за да докараш мощността на АЕЦа?И какви сметки показват, че токът от вятърни централи ще е по-евтин?
55
1
 
14
 
! Отговори
поля преди 12 години
Значи е време за протест. Можем ли? Можем! Мъзри ли ни? ..Отговора:......
54
1
 
31
 
! Отговори
мдааа преди 12 години
Минаха изборите и сега се започва постоянното увеличение на всичко: ток, вода, парно, бензин, газ, данъци, такси, храна и така до безкрайност докато в територията останат само 10% милионери и тълпа озверели *** и кучета!
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горчиво, Горчиво...... ГЕРБ какво обещаваха какво стана... даже не чакат да изсъхне мастилото по протоклите от изборите! ШИБАЙ, Боко, на матряла му харесва! Шибай, те го искат! Така ще те обичат повече! Давай - бензина 5 кинта, тока левче за кВч, водата 5 кинта за кубик, хляба 3 кинта килото, олио 5 лв литъра! Давай Борисов, народа го желае, на тебе разчита!
52
3
 
4
 
! Отговори
Христо преди 12 години
49, кой ти каза, че тока от Белене ще е евтин? Сметките показват, че цената му ще е колкото на тока от вятърни централи.
51
3
 
11
 
! Отговори
поля преди 12 години
Ми Китай и щатите? Кво с техните квоти? Или ние ще плащаме и за пръдните си, щото сме дребни и непотребни? Аман от световния ред, аман!
50
6
 
11
 
! Отговори
до поля преди 12 години
"Си е мамата...А топлофикация не спира, ние в панелките с парно ще загинем."Дръж се поля! Важното е, че куманезите не са на власт, ще ги прегладуваме тия четри мандата на Бойко за да се роди една нова България, чиста от куманези! Бойко и Росен ти благодарят и поздравяват!
49
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се вдигне цената на тока със 100% само в София и Бургас, защото те гласуват за ГЕРБ и са против АЕЦ Белене. Останалите българи искаме нов АЕЦ и евтин ток!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баси, а оня пич от Велико Търново щеше да дава схема за капалдисване на електромерите. Време е.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мой съсед си купи 500 ватов UPS с тъй наречения Cold start. Върза външен акумулатор и генератор с постояннотоков двигател и от две години не е плащал за осветление.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Седи гледай мача.
45
0
 
27
 
! Отговори
Ceko преди 12 години
"По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство." И естествено щом собствениците на централите (тип Ковачки) са решили да спестят някой лев и да не инвестират в инсталации, то ние, крайните потребители, ще трябва да платим цената с повишаването на тока... Мутрите пестят, ние плащаме сметката... Е*ем ти и справедливостта...
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в тая държава освен да поскъпват стоките и услугите ,и да на лъжат политиците,нещо друго случва ли се?!!
43
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ГЕРБ!