До две години тръгва градежът на "Горна Арда"?

На каскадата ще има 2 централи с обща мощност 170 мегавата
Обновена: 11 ное 2011 09:38 | 11 ное 2011 09:37,
45
До две години тръгва градежът на "Горна Арда"?
Снимка: архив Булфото

Изграждането на каскадата "Горна Арда" може да започне в близките две години, посочиха представителите на хидроенергийната компания "Горна Арда" Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер на работна среща с ръководството на община Ардино.

Съдружници в нея са българската Национална електрическа компания и австрийската компания EVN.

Готови са четири варианта на работни проекти, от които ще се изготви окончателният.

Още по темата

Предвижда се от "Стоянов мост" до с. Китница да се изградят централи с обща мощност 170 мегавата. От тях годишно ще се произвеждат до 350 гигаватчаса електрическа енергия.

Кметът на община Ардино Ресми Мурад смята, че възобновяването на строителството на хидроенергийната каскада е изключително важно събитие за местните хора, защото "Горна Арда" е не само енергиен проект, който ще даде сериозен тласък на българската икономика, но и чувствително ще помогне за намаляването на безработицата в общината, за подобряването на инфраструктурата и за развитието на туризма.

Хидроенергийните съоръжения, които ще бъдат на територията на община Ардино, трябва да са готови след седем години.

Към днешна дата инвестициите за изграждането и експлоатацията на каскадата се изчисляват за около 500 млн. евро, а в хода на строителство ще бъдат ангажирани около 3000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ардиноНЕКEVNГорна Арда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
алилиии преди 12 години
доган колко че украдне от тоа алъшвериш, а!?
44
2
 
0
 
! Отговори
oooo преди 12 години
с.Лубча об6 Доспатска област Смолянска там се намира най голямата крава на кравите[жена]коиято едно време забременя и се ожени за папуца от лубча дйямбаза които сега гледа бикът на селото,тая госпожя се казва аише салапаатева по бащино,която е ***.а 2.700 гр *** саиго теглили.И след като забременява като мома защото небешесе подлагала само на тоия които не беше и поискал,и така роди Силвия коиято се ожени за Румен от Лубча си русае като рускиня сега живеят в София срам е да стои в Лубча, а второто и дете Стефчо е черно като папуца бащаму, трябва тази стара ***.а даси признае че детето е шумник,цял свят го виждат че нее от Папуца,се се прави на болна все умира но носи във нея само мръсотиите от цял свят,водеше Силвана на даскалите едно време дае чукат та дае даскалица товае най мръсната жена на света и във Лубча.Хора пазете се от нея не говорете с нея.
43
0
 
2
 
! Отговори
Техника има ,хора ня преди 12 години
А от строителния бранш има толкова много стр. техника (багери, кранове , бетонпомпи , самосвали ... за милиони левове) и стои и ръждясва понеже строителството в градовете замря и ***.
42
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
евтин ток за майка турция, разходите и геноцида за българия, същата история като магистралите. по добре да ни вземат в турция направо, и без това повечето от нас измират като кучета от глад, болести, страх, стрес а жените само се оглеждат за някой турския *** за да разтворят нозете си на 2 без 10, като цяло ситуацията няма да се промени много но поне ще има някаква полиция и *** няма да ни *** толкова здраво.
41
1
 
5
 
! Отговори
въпросчета... преди 12 години
Веднъж платихме яко пари на турските фирми за този строеж, защото Костов сключи договор между българската държава и частна турска компания, която фалира и ни завлече. Реална полза в този момент от строежа на язовира има само Турция. Колко работни места ще се открият за местните? Язовир се строй с техника, не с кирки. Колко ще струва получената електроенергия? Кой ще плати за изграждането му?
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 39Да,строили са ги,факт е.Но после са фалирали,и са оср*ли природата около себе си безобразно!Това отричаш ли го?
39
2
 
6
 
! Отговори
bzb преди 12 години
A някога бългати са строили дори по-големи обекти от "Горма Арда". Но вероятно съм "*** комунистическа ***" само защото допускам такива мисли...
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 32Глупости !!!Абе , да неби и ти да си някакъв консултант по хидро-философия ?
37
3
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Като гледам снимката, Костов най много да е *** зад някой храст мислейки си да стори централа.
36
2
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Е добре де, какво лошо има в това една река да не наводнява всяка година едни хора?И за да ти спестя малко "градивна критика" - веднага казам, че съм българин от София.Ако имаш нещо конструктивно - казвай, моля!
35
2
 
3
 
! Отговори
УУУУУУ бе! преди 12 години
Абе то нема пари за ракия, вие Арда ще ми строите!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изсичането на горите също е добре за икономиката - дърводобив, износ, печалби, ала-бала. Това значи ли че трябва да си изсечем горите?
33
2
 
4
 
! Отговори
до аха преди 12 години
Така е, абсолютно си прав.
32
5
 
7
 
! Отговори
аха преди 12 години
Незнам за КПД,но този специално се прави само и единствено за да обслужи интересите на Турция,за да не ги наводняват реките ежегодишно.И разбирасе да се окрадат мнооого милиони от бюджета.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който се е спускал с лодка по горна Арда, само той знае каква красота ще бъде унищожена. Останалите дето си седят в панелките не се интересуват от това.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България, кадето има язовир, няма река, коритата си седят сухи. Не забравяйте че реките са кръвоносната система на земята, един язовир унищожава не само реката, но и подземните течения, които са най-важни.
29
2
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Един ВЕЦ унищожава напълно над двайсет километра река, променя основно цялата екосистема и при всяко изпускане на вода унищожава всякакви подрастващи организми надолу по течението поради температурния шок(водата изпускана от ВЕЦ и зиме и лете е с температура 6 градуса по целзий).
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КПД на ВЕЦ е много ниско поради огромната изпаряемост на водното огледало. ВЕЦ общо взето е напълно безмислена система.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25, един добре направен язовир в повечето случаи добавя, а не отнема от красотата на пририодата. Я виж колко хора си организират почивките точно в околностите на язовирите!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЕЦ и особено ПАВЕЦ са много важни за регулирането на цялата енергийна система и са предпоставка за строежа на нови слънчеви, вятърни мощности и АЕЦ!Енергията от АЕЦ е евтина само при положение, че има гъвкави компенсиращи мощности, които през ноща да ползват тока от АЕЦ и ветрогенератори за изпомпване на вода, а през деня в пиковите часове да помага на системата с производство на енергия!