Пресъхва вторият по големина язовир у нас "Огоста"

От водата стърчат стълбове от някогашен далекопровод
12 дек 2011 10:46,
69

Продължителното засушаване доведе до небивало спадане на нивото на втория по големина язовир у нас "Огоста" край Монтана. Снимка: БТА

 

"Огоста" е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Под водите му остават две села, чиито жители са изселени в Монтана и Берковица — село Живовци, където са родени писателят и художник Иван Давидков и поетът и писател Анастас Стоянов, както и Калиманица, родното село на Йордан Радичков.

Водата от язовира почти не се използва за напояване, а за производство на електричество в двете водноелектрически централи — "Кошарник" и "Огоста", разположени на язовирната стена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Монтанаязовир Огоста
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
26
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 12 години
Мръсни комунисти-строили язовири,ВЕЦове......
6
1
 
9
 
! Отговори
H. преди 12 години
Шматко, от къде вадиш това инфо? дай един мигач насам
5
4
 
29
 
! Отговори
Шматко преди 12 години
А дали алкохоличката Караджова ще разпореди да се чисти дъното защото сега е шансът или трябва само да цапа и да прибира рошвети ? Караджова е готова да сасипе и най-старият спа център в БГ Велинград с даването на концесия за добив на злато и сребро .107 тона злато и 100 тона сребро лежат край Ракитово и Трън. Географско откритие за нови находища на злато и сребро са регистрирали две дъщерни компании на канадската "Юромакс Рисорсиз" - "Трейс Рисорсиз" и "Евромакс Сървисиз", каза в Банско Ивайло Илиев, експерт в Министерството на икономиката, на семинар "Управлението на подземните богатства". 7 тона злато и 100 тона сребро е прогнозната стойност на залежите край с. Ракитово, Западни Родопи, където е проучвала "Трейс Рисорсиз". 100 тона злато е прогнозната стойност на залежите край Трън, открити от "Евромакс Сървисиз". До започване на добив на ценните метали има още около година процедури.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са снимали като любители фотографи!
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И къде са тия стълбове,които стърчат със страшна сила?
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подозирам,че жиците скоро няма да стърчат.
1
6
 
7
 
! Отговори
cc преди 12 години
wheater modification