Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни

Никой не поддържа 1/3 от бомбоубежищата в София
4 яну 2012 07:37,
62
Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни
Изоставен бункер. Снимка: Булфото

Една трета от бункерите в София не се поддържат. Причините за това са няколко. Едната е, че няма достатъчно средства за тях, а другата, че няма реална опасност за населението, заявява пред в. "Новинар" Величка Тодорова от Столично управление "Пожарна безопасност".

В столицата има 9 галерийни скривалища, разположени в естествените хълмове в различните райони на града.

Тодорова обяснява, че голяма част от входовете им са затворени с решетки или дори са затрупани с инертни материали, тъй като много често в тях влизат клошари и наркомани.

Основната причина за неподдържането на скривалищата е липса на пари от страна на държавата. Те запустяват най-вече след 1989 г. Въпреки това при спешна нужда запустелите бункери могат да се приведат в готовност и да приемат граждани, поясниха от Столично управление "Пожарна безопасност".

За последно такава възможност е имало по време на войната в Ирак, а малко преди това сериозна подготовка е имало и при военния конфликт в съседна Югославия.

По-голямата част от бомбените укрития са строени преди Втората световна война или по време на Студената война, в която населението е обучавано как да действа в случай на ядрена атака.

Ако възникне опасност за хората, има звено, което трябва да информира къде са местата за убежище. То има отговорността да ги обслужи и настани. Накрая командващият затваря бункера, след като се убеди, че капацитетът е достигнат. Той трябва да затвори последователно три тежки стоманени врати, които са уплътнени. Това предпазва хората от взривна вълна, както и от разнасянето на мръсен въздух.

С предимство да влязат в бункера са децата, жените и болните. Командирът на скривалището има задължението и да следи положението навън и когато получи заповед, да изкара населението навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
33
 
! Отговори
ufffff! преди 12 години
Balgarskata darjava e dupo-davska. Tia pazi Irak, Avganistan,Bosna, dava na *** pari da i rajdat deca Tia eksploatira i podlaga na reket sobstvenia si narod.
61
0
 
32
 
! Отговори
do-*57 ot Izrael. преди 12 години
Предимство се дава на групите хора, които трудно могат да се погрижат сами за себе си--------------------------------------Kato zavie sirenata niama vreme za predimstva. Vseki ticha, spasiava sebe si, i tezi okolo sebe si deca vazrastni.vsiako bomboubejishte triabva da ima gotovnost. Jiveeshtite ili rabotishtite okolo nego triabva da imat lichna otgovornost i da se interesuvat ot sastoianieto mu a ne da chakat poslednata minuta. Togava niama vrame. Poviarvai !!
60
1
 
41
 
! Отговори
horus преди 12 години
Друго нещо което ума ми не може да схване - Значи държавата дава по 300 евро /ден на военни които "пазят" Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина но пък НЯМА пари за да поддържа бомбоубежища на собствената си територия ?!?! Миналата година пратихме Дръзки на мисия в Либия ?! Защо - да могат военните *** да цоцат парички от мисийки на гърба на гърба на обикновения човек ! И на всичкото отгоре военните изкарват същите тези данъкоплатци виновни че бомбоубежщата били в окаяно състояние !!!
59
0
 
33
 
! Отговори
клаустрон преди 12 години
ami v takyv slu4ai pravitelstvoto da testva nqkoe orujie za masovo uni6tojenie v tezi bomboubeji6ta.za6toto ako ne pone az 6te ima kude da si izprobvam boxa i buhalkata
58
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какви хубави гъбарници ще станат от тези бомбоубежища, даже и пари за поддръжка ще има.
57
1
 
33
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Предимство се дава на групите хора, които трудно могат да се погрижат сами за себе си. Болните също са такива и трябва да им се помага. Останалите могат да го направят сами, стига да имат за 5 пари акъл в главите си. Що си мислиш, че бункерите са единственото място, където можеш да се скриеш?
56
0
 
34
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Докато има бомби, трябва да се строят бомбоубежища. P.S. Правиш грешки като второкласник.
55
5
 
34
 
! Отговори
:) преди 12 години
какви яки клубове може да се отворят на такива места, но ще има проблеми с вентилацията, ехото се оправя иначе.
54
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво общо има това с военните бе *** 52???
53
2
 
39
 
! Отговори
от 35 до 39(мене) преди 12 години
и в америка е най-голямата демокрация ама си имат бомбоубежища и си ги подържат. прават си ракети и кораби и се въоражават. една държава която се себеуважава тряба да стои стаблно па макар и в континента Европа и 2012г
52
5
 
54
 
! Отговори
horus преди 12 години
Едно не мога да разбера в мисленето и логиката на военните *** - не поддържали бомбоубежищата щото няма ли пари ?! Ами тая армия за какво им плащаме заплати, а ?!?! По цял ден да висят по кафенетата, да играят карти, да четат весници и да спят докато са на караул ?! На колко народ плащаме тлъсти заплати - ами да вземат по една лопата и една кирка и да отидат да ги поддържат ?! Значи веднъж дайте пари да заплати на армията и втори път - дайте пари за частни фирми да ремонтират убежищатата ?!!
51
1
 
44
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
ако искаш мир, готви се за война...е казано и ненапразно
50
1
 
33
 
! Отговори
exxx преди 12 години
да разбирам ли,че за комунистите тикви понеже са здрави и са мъже няма място в убежищата ако стане нещо? :) или те първи ще са там наред с децата и жените
49
2
 
37
 
! Отговори
от 44 преди 12 години
Толкова ли е сложно да разберете, че различните хора имат различно мислене и мнение? Ти, прости човече, защо трябва веднага да се заяждаш? Кое е глупост? Реално не е ли по-логично? Значи да загинат всички силни и здрави хора, а да остане народ от болнави и беззащитни? Никъде не казах, че болните са излишни. Казах, че в подобна ситуация по-логично и нормално е да оцелеят здравите, защото с болни - трудно ще се 'изправи' на крака една нация.
48
0
 
43
 
! Отговори
Колко убежища??? преди 12 години
Ако предположим, че имаме 100 убежища с капацитет 200 човека, в случай на нужда там може да се приютят 20 хил души, А В СОФИЯ КОЛКО ЖИВЕЯТ???
47
3
 
37
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Не пиши глупости, защото има провидение. Да не се случи точно на тебе или скъпи за тебе хора да попаднете в числото на болните и "излишни" според тебе хора.
46
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви убежища, какви 5 лева? Те едни сирени не могат да пуснат като хората и нищо не се разбира какво мрънкат, че в убежища ще настаняват хората. Да не дава Господ да ни се налага, че нито сме обучени какво да правим, нито пък има някой, който да ни обясни и не ми се мисли какъв хаос и паника ще настанат. И съответно колко много жертви ще им. Последните, които помнят къде са убежищата и какво да се прави са бабите и дядовците преживели войната, ама всичките са над 80, та дали и те помнят...
45
0
 
47
 
! Отговори
sabr преди 12 години
и те кво чакат да дойде опасността и тогава ще почнат да се грижат за убежищата?!?!?Тва е като аварийните изходи, които са залостени, заварени, заключени, зазидани - щото сега пожар няма!!! Като има пожар - ключа от аварийния изход е в стая 501 на 8ми етаж, третия коридор в ляво, ако леля Цецка не е там, най-вероятно е долу при охраната или е до магазина след 10 минути се връща! За къде си се разбързал, да няма пожар?
44
4
 
55
 
! Отговори
ха преди 12 години
Защо точно болните? Не е ли нормално по-скоро да се спаси здравата и силната част от населението, а не болните и умиращите хора да са с предимство? Може и да не мисля правилно, ама май по-логично ми се струва? Все пак от тези оцелели след това ще се изисква да продължат и защитават рода (така да се каже)
43
0
 
45
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Ще се мре, ей! Рано или късно! Ако го докараме до бомбоубежища .... жална ни майка!