Спасителната акция след потопа продължава

Бедствено положение в Хасково, Кърджали и Гълъбово
7 фев 2012 09:50,
25
Спасителната акция след потопа продължава
Снимка: Impact Press Group

Продължава да бъде усложнена обстановката на територията на страната след наводненията в Южна България, съобщиха от МВР.

Остава обявеното бедствено положение в области Хасково и Кърджали, и община Гълъбово.

Евакуираните граждани от засегнатите населени места са настанени в съседни населени места или при роднини, осигурени са храна, одеяла, питейна вода.

Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на с. Бисер, община Харманли. Вчера след бедствието в региона загинаха осем души, а двама се издирват.

Още по темата

Около 70 военни и служители на МВР с 12 специализирани автомобила продължиха с отводняването и претърсването на къщите през нощта.

В националния щаб постъпват предложения от граждани за настаняване на евакуирани от засегнатите населени места.

Предстои от поделение на МО в област Стара Загора да се изпрати тежка инженерна техника за осигуряване проходимостта в района на сeло Бисер.

В Свиленград най-тежко е пострадал квартал Герана. Той е наводнен, а служители на Министерството на отбраната са евакуирали 75 души. Половината от тях са настанени при роднини, а другите са приютени в общинска сграда. 

Язовир Иваново е със залята площ 503 дка и след аварията са изпуснати през язовира 3,145 млн. куб. метра водна маса, което е причина за нанесените големи щети в с. Бисер и покачването на нивото на река Бисерска.

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива с 269 куб. м. в секунда от преливника и 270 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Продължава контролираното изпускане на вода от язовир “Студен кладенец”. Отворена е едната клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 234 куб.м. в сек. и 143 куб. м в секунда от ВЕЦ.

На територията на страната преливат още 4 от комплексните и значими язовири - яз. Боровица – с 0,060 куб.м/ сек, яз. Камчия – с 14 куб.м/ сек., яз. Ясна поляна – с 1,3 куб.м/ сек., яз. Йовковци – с 8,7 м3/сек.

Язовир "Панчарево" е замръзнал, има 30 см лед и свободен обем 1,9 милиона кубически метра.

По данни на басейновите дирекции в засегнатите области броят на малките язовири е: Хасковска област – 230 броя, Област Кърджали – 78, Област Стара Загора – 197.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: наводнения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам кой за какви роми говори, но аз вчера по новините гледах българи, бели и с български имена. Виждах баби и старци, които не пожелават този ад и на "най-големия си душманин" Аз това видях! Не мога да отида и да помогна от другия край на БГ, но пращам смс-и, направете го и вие!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не пише министри на ГЕРБ да ръководят спасителни дейности, значи има шанс хората да се справят.
2
4
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Ако *** махала във Вашия град бъде наводнена и от Гражданска Защита ви докарат циканска фамилия да я приютите , как ще реагирате?
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Де е нашто еврокомисарче по бедствията да ни помогне? За Хаити бързо реагира.