4-часовият работен ден на прицел от инспектори на НАП

25 хил. българи се осигуряват изцяло от работодателите след проверките
Обновена: 18 мар 2012 12:23 | 18 мар 2012 12:22,
40
4-часовият работен ден на прицел от инспектори на НАП
Снимка: Impact Press Group

Повече от 25 000 души, осигурявани на четиричасов работен ден, вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход, след съвместни проверки на НАП и Инспекцията по труда.

164 000 българи се водят на четиричасов работен ден, сочат регистрите.

Извършените близо 10 000 проверки от двете институции обаче са показали, че над 70 на сто от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часа дневно.

След наложените санкции, работодателите на тези 25 000 души вече ги осигуряват на пълен работен ден.

Работата на половин работен ден ощетява бюджета с данъци и осигуровки, а и засяга осигурителните права на хората, напомнят от НАП.

Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия, ще бъде изработен за двойно по-дълго време.

Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден, може никога да не се пенсионира, предупреждават от НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
41
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Всяка година НОИ изплаща над 3 МИЛИАРДА помощи на мръсните *** - факт !!!Ето къде отиват вноските ви за т.нар. "обществено осигуряване" !!! Ето и защо толкова са се "загрижили" за осигурителните ви вноски !!! Да не мислите, че ако тия пари наистина бяха за вас, на управляващите щеше да им пука?
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ КАТО ПРЕВИТЕЛСТВОТО ГИ КРАДЕ?
9
4
 
39
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не лъжете, ***, че ви пука за пенсията на хорицата !!! И какви "осигурителни права", бе ?!? "Спешна" помощ, закъсняваща часове, мизерни болници, пенсионна възраст, надвишаваща естествената продължителност на живота, никакви детски за работещите? Пука ви само за вашите бонуси и за пожизнената издръжка на циганорите !!!Хора, правете всичко възможно да избягвате осигуровките - само ви крадат - тия пари, дето ги давате, няма да ги видите никога !!!
8
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в предишната фирма в която работих беше същата история - работодателят се опитваше да ме мине да бъда назначен на 4 часов работен ден (а иначе да работя 9) но аз не го допуснах. Иначе всичките 6-7 останали колеги бяха назначени така, а работеха даже и в събота (отново - без мен) - просто защото бяха слабохарактерни и не смееха да се обадят... Максимата "Со кротце, со благо" НЕ ВАЖИ. Ако си мълчиш като мишка - всеки те тъпче. И не се извинявайте с "ама аз нямам друг избор"! Избор винаги ИМА.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KRAINO VREME E A I NE SAMO TOVA A IZPLASHTANETO NA ZAPLATITE
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО НЕ СЕ СЪЗДАДЕ СИСТЕМА КЪМ НАП ,С КОЯТО ДА СЛЕДЯТ НЕИЗПЛАЩАНЕТО НА ЗАПЛАТИ
5
1
 
15
 
! Отговори
1234 преди 12 години
В Япония има две системи за пенсия - 1.Като нашата и 2.Личен влог и всеки може да избира. При първия вариант пенсията е по-малка - държавния фонд си удържа такси за поддържане на личната партида. Масово се практикува 2-рия вариант. За БГ - тук ако внасяш 30 години по 200 лв се получава хубавата сума 72 000 без лихвите. За 500 лв пенсия (двойно по-голяма от средната) може да се взима 12 години.
4
5
 
28
 
! Отговори
Пиянде преди 12 години
О, не не, стига толкова )) Осигуровки, нап-мап, само приказки на търкалета да съберат някой лев да имат за бонуси и екскурзии. Пари вече не давам на държавата, сив съм като судански плъх. Който иска да плаща и има излишна пара да я дава, че Дянков къща има да изплаща в Щатите.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааа,тази новина ме кара да съм много щастлив ,защото работодателят ми плаща осигуровките.Сума хора работят и не ги осигуряват.
2
10
 
59
 
! Отговори
Българин в България преди 12 години
Докато държавата взима половината заплата на хората в данъци ,ще е така! АЗ НЕ искам да се осигурявам на 8ч,защото работя на твърда надница на ден и от това зависи какво ще ядем довечера! За какви пенсии говорите бе,бабите и дядовците ни като са се трепали като кучете и са се осигурявали,сега тънат в мизерия с по 150лв пенсии. Боли ме г*за за след 40-50 години,интересува ме сега детето ми какво ще яде и как да ще го облека.
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТРЯБВА ДА ИМА ЗА БОНУСИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!не е тайна,че сегашната младеж никога няма да се пенсионира...........