Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук изненадващата новина е , че до днес, до преди катастрофата, все пак сме имали 1 ненарязан самолет. Сега тази неправда ще бъде отстранена
59
5
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
ако четете внимателно статията драги ми сънародници ще установите , че сме имали само един годен да лети МиГ-29 , а сега вече и него нямаме...... ужааасссТ...... Да идва ЛУФТВАФЕ да ни пази - като в Латвия
58
12
 
4
 
! Отговори
Също важна новина преди 12 години
... а другия пилот има газове :)
57
4
 
12
 
! Отговори
Бабичка преди 12 години
Ей, взирвихти са с тез газови уредби
56
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде уйде и самолета на армиятаподводницата отдавна потънаняма страшно имам танкда живей!
55
5
 
12
 
! Отговори
Камен С. преди 12 години
абе какво разбира Аню Ангелов от авиация и военновъздушни сили - той не беше ли танкист... къде е командващия ВВС???
54
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за какво ни са на нас самолети?от кого се пазим?изобщо възможно ли е да се опазим от когото и да било?
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bravo ima me 2 samoleta na krast , sega ostana 1 .
52
4
 
7
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
И сега останахме един изтребител...
51
4
 
17
 
! Отговори
Пилот преди 12 години
авиацията е нещо доста скъпо , особено бойната, а при това състояние на държавата - няма пари за нови самолети , за поддръжка за осигуряване на минимум нальот на човек няма начин да не случват подобни инциденти, радвам се за колегите че са живи - дано да се оправят и отново да летятллл ако се разходите из страната да видите какво е останало от бази като Равнец където се летеше здраво , ами на училището в Долна Митрополия - хм - там сега правят състезания с мотори ...трагедия сме
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов."Как ме дразнят тия... Били там? И кво? Много дейни ли изглеждат?
49
3
 
22
 
! Отговори
ИК преди 12 години
И сега какво намалихме на 50% боината си авиация.
48
4
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Като служих преди 25 години бяха наказали летец от Балчик,че прелетял над плажа на Албена доста ниско,за да шашне мацката...
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви полети са спрени, като преди 15 минутки два преминаха над стадото ми и козите се изплашиха.Наближава Гергьовденския парад.Май само Аню ще дефилира по плаца по терлици.
46
2
 
32
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Браво на пилотите. Да са живи и здрави, държавата ще купи нови.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един наш военен летец го бяха наказали, защото минал със самолета под мост над Янтра, да впечатли гаджето :)))))
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За разлика от някои наши партньори,дето ги разбиват в жилищни квартали...
43
7
 
25
 
! Отговори
НРБ пилота преди 12 години
29 ката съм я вкарал на воражение 96-97 г.в ВВС . досега не е имало никакъв инцидент с тази добре конструирана машина.Канадските,американскити и френските аероплани се *** от страх като го видят в сражение. Инцидента,е съботаж от страна на добре известни фирми пробутващи ни технологии от началото на 20 ти век с цел бързо забогатяване със скрапа който ни го пробутват!!!
42
4
 
15
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Гурбетчийо, стига си ни бутал турците за пример, знаем се...Едно време всичко съветско беше най-доброто, сега всичко турско?! Айде, холан, посмали ***!
41
8
 
5
 
! Отговори
до 45 гурбетчия преди 12 години
Не е само от тренировките. Турските самолети са американско производство.