Никакво местене на агенции, чиновниците да си цъкат от вкъщи

Така ще е по-евтино, твърдят от Центъра за икономическо развитие
Обновена: 3 май 2012 14:45 | 3 май 2012 14:28,
70
Никакво местене на агенции, чиновниците да си цъкат от вкъщи
Вместо зад гише - вкъщи. Снимка: архив, Булфото

Вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние.

Това коментира пред журналисти председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Той посочи, че е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага.

"Обслужването от изнесени работи места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни", коментира и Бленика Джелепова, експерт в центъра.

Още по темата

Тя обаче защити тезата на Прохаски и посочи, че в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

Темата с преместването на държавни агенции от столицата в провинцията набира все по-голяма популярност сред министрите от кабинета, но и среща все по-силен отпор сред работещите в тях.

Така например стана ясно, че земеделският министър подкрепя прехвърлянето на две свои агенции с общо 150 служители в страната - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да е със седалище във Варна, а Изпълнителната агенция по лозата и виното да се ситуира в Плевен.

Финансовият министър Симеон Дянков преброи, че агенциите, които ще напуснат столицата, са около 20. Първата от тях ще е тази по туризма, тя отива скоро в Пловдив. Останалите ще се местят до лятото на 2013 г.

Идеята е служителите на агенциите, които трябва да се местят в провинцията да бъдат стимулирани парично, но само веднъж, за да предпочетат да отидат да работят и живеят в провинцията.

На тези, които откажат да сменят местожителството си, пък ще се полага компенсация по подобие на обезщетението за съкращение.

Все още няма разчети колко ще струва местенето на агенциите, призна финансист №1 .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 11 години
Дянков спешно да се прегледа от специалист лекар УНГ ,защото нито чува, нито вижда какво става в страната.Надявам се да е това, ако пък не съм прав ще трябва ПСИХИАТЪР .Не искаме вече да ни налагат техният болен мозък.Това са много болни хора.
49
0
 
1
 
! Отговори
Krum преди 11 години
kakto patnite stroitelni rabotnitzi na magistralite jiveyat v mobilni domove, kakto voennite pri opredeleni zadachi jiveyat v mobilni domove pri izpalnenie na zadachite si, taka politzaite i drugite vidove darjavni slujiteli pri izpalnenie na zadachite si s tzel dobra efektivnost, barzina da jiveyat v mobilni domove i da badat izprastani tam, kadeto e nujno da svarshat rabota si za dobroto razvitie i prosperiteta na Republika BG - tyahnata firma, deto im plasta! neloyalnite slujiteli aut!
48
0
 
0
 
! Отговори
hggtdgfik преди 11 години
pratete si horizata pak kato neim se mesti da si stoit u doma trebva i drugite gradove da se osvejat malko trebva kontrol na rabotnite mesta te bez tova ne pravat niho a nai vajnoto da ni ti se nalaga da imah po slojni problemi zahoto POLOVINATA ne znait dosta neha za koito te vzemat dostata4no pari
47
0
 
0
 
! Отговори
bvb преди 12 години
Кой и какво ще контролира чиновниците да не се корумпират? То и сега не може да се пресече корупцията какво остава когато се преместят в провинцията където ще са като отвързани. Подобен ход ще доведе само до по голяма корупция. Всичко агенции и министерства трябва да са като скачени съдове и да се контролират едно друго, а васални имения всяко за себе си и никой да не знае какво прави ( краде ) другия.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
филма Селянинът с колелото е един страхотен филм обаче зарежете филма ами вижте че държавата се разпада...
45
3
 
5
 
! Отговори
маниту преди 12 години
Голема тъпня измисли Тиквун и придворните шутове се втурнаха да я вършат.А това чудо президента...слез Боже та си прибери вересиите.К'ва децентрализация бе тикви?Не знаете що е това, но плямпате като ТЪпагали.Това не е да закараш десет-двадесет чиновника да работят на друго място и нарежданията и решенията да са пак от София.Децентрализацията е хубаво нещо. Но не и в случая, защото: 1) ще се увеличат разходите; 2)случващото се в момента не е внимателно планирано и подготвено. Но нека да погледнем и от положителната страна на нещата: ще дръпне бизнесът на куриерските фирми, ще се увеличи консумацията на гориво за служебните автомобили, ще живнат кръчмите в Пловдив и заведенията на магистрала Тракия м-у София и Пловдив и т.н. :)
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уреждаме тлъсти дробчета за свой хора по места. Идват избори.
43
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Помните ли Тодор Колев как пееше "София, пристанище на Варна"! В София имало агенция Пристанищна инфраструктура!Агенции, ведомства, министерства, добре измислени за софииските чиновници, вероятно много от тях и с купени дипломи!
42
2
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
Пак нищо няма да направят. Това с местенето, просто няма как да стане.
41
4
 
9
 
! Отговори
НВ преди 12 години
най-добре направо да се закрият тия агенции, защото така или иначе почти нищо не правят, само големи заплати ще вземат. А сега с това местене, какво пари за пътни , квартирни и т. н. ще падат - ум да ти зайде...
40
0
 
17
 
! Отговори
Ели преди 12 години
Приветствам отвсякъде. И аз искам да работя от дома - работодателят ми пести за офис, отопление и др., аз пестя от транспортни разходи и всички са щастливи...дори компютър няма да му искам - ще си ползвам моя, само да ми дадат възможност да не ходя в скапания офис всеки ден и да слушам глупости по 8 часа.
39
2
 
12
 
! Отговори
Dqnkov2 преди 12 години
A ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА ДИВА ПРИВАТИЗАЦИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ НА АПЕТИТНИ СГРАДИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ. ТОВА СА 20 АГЕНЦИИ......ПРЕМАХВАМЕ ЧИНОВНИЦИТЕ, ПРОДАВАМЕ НА БЕЗЦЕНИЦА И ОТ 2013 Г. ВДИГАМЕ ПЕНСИИТЕ С 10 % /22 ЛВ./ ИДАТ ИЗБОРИ БЕ ХОРА !!!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не че има някаква реална полза от всичките тея агенции, просто баласт в държавната бюрократична машина
37
3
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Ела да поспорим на живо ако ти стиска
36
6
 
25
 
! Отговори
По-анонимен преди 12 години
А ти искаш ли на село, или си "гражданя"? Това са хора с образоване, семейства, ипотеки и т.н. Изведнъж някакъв мухал, който е тук за четири години и после и отива "у Американско" идва, и им казва, че трябва да зарежат всичко и да отидат... някъде си. И всичко това за 500-800 лева на месец. Май, преди да говорим (пишем), трябва да помислим...
35
2
 
7
 
! Отговори
не е Дянков преди 12 години
А бе хора вие не прочетохте ли, че тази гениална идея не е на Дянков, а на Георги Прохаски - Председател на Центъра за икономическо развитие. Остава Дянков да го послуша и окончателно да стане за резил.
34
0
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Ами Тиквена работа :))). Явно далаверата с местенето на софийския *** в Силистра е печеливша, та сега ще привнасят далаверата и в местене на чиновници и разкарването им из БГ. Няма да е зле и целия Министерски съвет да преместят и то по възможност извън държавните граници :)))
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя *** Дянков няма ли кой да го озъпти..............престоя му в САЩ се е отразил доста зле на психиката
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Темата с преместването на държавни агенции от столицата в провинцията набира все по-голяма популярност сред министрите от кабинета, но и среща все по-силен отпор сред работещите в тях."Тц тц тц. Не искат на село. Тъкмо са се уредили на държавна хранилка и сега не им се ще да я пускат. Хахаха.
31
4
 
3
 
! Отговори
до taratajka преди 12 години
Все от някъде трябва да се почне.