Балчик се вдига на протест зарази входното билетче за ботаническата

Местните искат СУ да им върне правото на безплатен достъп
Обновена: 9 май 2012 14:32 | 9 май 2012 13:05, Миглена Иванова
10
Балчик се вдига на протест зарази входното билетче за ботаническата
Снимка: архив, Булфото

Жителите на Балчик подготвят протести заради отнетото им право на безплатен достъп до ботаническата градина и двореца, съобщи bTV.

Стопанинът на ботаническата градина – Софийският университет „Св. Климент Охридски“, наскоро отмени правото на балчиклии да посещават безплатно парка. Местните власти обаче настояват таксата за вход да отпадне, защото откакто съществува комплексът никога не е имало такава.

Кметът на Балчик Николай Ангелов предупреди, че ако искането за безплатен достъп до парка не бъде изпълнено до утре, ще започнат протести.

Директорът на културен център „Двореца“ Ивелина Радилова обясни пред телевизията, че спънките идват от ботаническата градина, която се стопанисва от Софийския университет. Сградният комплекс се управлява от Министерството на културата, което изпълнява сключеното през 2009 г. споразумение за безплатен достъп на балчиклии до двореца.

Още в края на април общинският съвет в Балчик поиска да се възстанови свободният достъп до комплекса на румънската кралица Мария на жителите на града. Общинарите изпратиха и протестна декларация до резидента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийският университет проф. Иван Илчев.

Още по темата

В отговор проф. Илчев каза, че безплатният достъп на местните до парка е дискриминация спрямо гостите на града.

Ректорът на университета беше подкрепен от Студентския съвет. В разпространена декларация до медиите студентите посочиха, че постоянният адрес и местожителство не биха могли да бъдат критерии за преференции при заплащането на входното билетче.

Това е вторият скандал около ботаническата градина и двореца в Балчик за последната година. През 2011 г. правителството реши да даде ботаническата градина на Министерството на културата, което предизвика брожение сред студентите и ръководството на Софийския университет.

В крайна сметка СУ получи градината, а сградите останаха под управлението на културното ведомство.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
anonimno преди 11 години
Прав/а си , че за балчиклиите , които стопанисват този прекрасен парк НЕ ТРЯБВА да има такса, но не всички софиянци са алчни и завистливи като тези!
8
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Ти явно не си наясно с разположението на Двореца в Балчик.Да те светна само,ако някой иска да слезе от горната до долната част трябва да плати 10 лева.Има хора които минават от там,не за да го разгледат,а за да отидат на работа! +Това от къде на къде приходите от двореца се изпращат в София!? Не познаваш балчиклии,но повярвай ми каузата си струва и жителите няма да остават нещатата в ръцете на сребролюбците от Су !
7
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 11 години
Оправете со заглавнието БЕ *** драскачи. Да ,драскачи ...с тези знания и начин на писане , НЕ МОЖЕ ДА СЕ САМОНАРИЧАТЕ ЖУРНАЛИСТИ.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prav si
5
0
 
0
 
! Отговори
Илияна Козарова преди 11 години
Елате в градинският център на КОЗАРОВИ до разклона за с. Равда ще видите по голямо разнообразие от растителни видове от Балчик,без такса.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На завистливите софиянци да кажа- а къде има билетче, което да струва близо 20 лв за вход? Аз съм обикаляла из България, никъде не съм плащала толкова. Не мислите ли, че е прекалено висока цена за разходка, а не за разглеждане на забележителности (тях и на съм ги знаем,както и скъпоценните им растителни видове). Малко ли се печели от чуждите групи, прииждащи непрекъснато, та до билетчетата от балчиклии опряхте? Ненаситници.
3
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
който не е ходил скоро в Балчик да знае,държавата отвръща на ударанаредили са на балчиклии да съборят всички тераси на ресторантите на алеята, които са над водатаи те са съборени сега и сега балчик е едно нищотова дали идва като решение на Винету от Банкяей *** човек тоя, а му стисках палци да може да направи нещонък той сви опашка на леля Хилари - то така и аз мога да управлявам - кой да ми свирне и аз слушамБОКООООООООООО
2
2
 
8
 
! Отговори
loopo преди 11 години
Балчик е прекалено важен за туризма и БГ икономиката, така че трябва да се намери компромисен вариант за балчиклии и гостите на града. Всъщност като правя сравнение с местата и големите градове които посещавам, не виждам какво толково тревожи жителите на този бисер с над 2600 годишна история. Прекалено богати са за да става въпрос само конфликтната такса за Двореца.
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в личната ми карта пише : жителство -софия,адрес -софия. искам си безплатния вход за всички музеи,галерии,изложби,театри,зоологическа градина,ботаническа градина......да плащат тези от балчик! аз като им ходих 2 пъти в двореца,си платих билетче и двата пъти ! да не говорим,че си плащах и на царевец,и в арбанаси,и къде ли не из БГ.