"Под игото" поти зрелостниците на матурата

В 10 часа започва външното оценяване по български език за 7 клас
Обновена: 21 май 2012 09:30 | 21 май 2012 09:30,
91
"Под игото" поти зрелостниците на матурата
Снимка: архив, Булфото

"Под игото" на Иван Вазов е произведението, по което пишат зрелостниците на матурата по български език и литература, обяви пред БНР Милена Иванова – експерт в министерство на образоваието.

Продължителността на държавния зрелостен изпит е 4 астрономически часа. Резултатите от матурата пък ще бъдат обявени до 11 юни.

Още по темата

65 000 дванайсетокласници са записани за днешния зрелостен изпит по български език и литература.

За първи път изпитът се провежда в един и също ден с националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 000 седмокласници.

Изпитът им започва в 10.00 часа. Той е разделен на два модула. Този за националното външно оценяване съдържа 25 задачи. Носи максимално 65 точки и е с продължителност един час.

Вторият модул е преразказ върху изучаван текст. Носи най-много 35 точки и продължава час и половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Не съжЕлявай, а учи правописа.. а Кочо ЧестИменски кой е ? Имаше един, ама той беше ЧестемЕнски. Всичко което доказваш е че си неграмотен.
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имало си е точно турско робство.Стига с тези измислени термини.
39
2
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Истината е, че нямаме силна литературна традиция.Имаме двама наистина големи романисти - Талев и Димов.Другите ни разказвачи са силни единствено в сбития изказ - разказите и фейлетоните.Включително и Вазов. "Под игото" е приятен роман, описателен, но липсва най-важното - развитието, еволюцията/деградацията на персонажите. Защото животът е една постоянна промяна и от умението на един писател да представя убедително вътрешната динамика на образите, зависи и до каква степен е уловил живота в романа
38
1
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Съжелявам за грешката - Кочо Честименски, не революционера Бачо Киро. Но грешката не променя тезата, а я доказва.
37
3
 
18
 
! Отговори
продължение преди 11 години
Вчера заделихме целия следобяд - да открием двете училища, в които сме разпределени, защото и за сряда сме по диагонал - само че в друга посока. Взех отпуска, за да развозвам детето, за да е спокойно. От там, където го закарах, само не може да се върне. По пътя от медиите нагнетяваха обстановката - тази година зрелостният изпит ще е по-труден от миналогодишния. Сменен е и форматът. Вече се явявахме с нови формати в 7 клас, сега сме опитни зайчета в 12-ти. Малоумието стига до там, че в 9 ч в същото училище ще трополят настаняващите се седмокласници. Вчера детето попита -наистина ли очакват от нас да напишем тези неща, дето ги пише в помагалата, наводнили пазара в тоя сезон - кормилка за голяма група хора, паралелно с курсове и частни уроци. Авторите, включени в програмата, са 14-15, а произведенията - над 120, част от тях никога не са изучавани в училище. Друга част имат подозрителна стойност и знаеш от сега, че никога, ама никога няма повече да ги четеш, освен като дойде ред на твоето дете - след 20-на години. Нали нищо не се вади от програмата, само се прибавя. Това са произведения, които "не се четат, а се изучават". Е, има и стойностни между тях, ама вече така ти е станало противно, че нали знаеш "какво е искал да каже авторът" - за какво ти е да се връщаш към него. Вече си си казал- никога повече! Да не забравяме, че резултатите от зрелостните изпити се явяват 3 дни след последния срок за окончателен избор на университети по системата UCAS. Тия дни трябва да направиш и окончателен избор съобразно условните оферти за успех от университетите, които си получил, ама успеха си няма да го знаеш. Той ще се появи после. Рискът си е твой, личен. Как да се измъкнеш от малоумието на българската образователнва система? Как? Ами как - никак. Стискаш си сам палци - ето, и преди мен са успели, тия, които успяват въпреки нея, може и аз да съм от тях. Може би ще успея да изчезна от тук, по-бързо, няакъде другаде.... Тия матури може да са и последния контакт с това безумие... няма да уча в български университет, само губене на време е. И без това дипломите ги печатат, а студентите ги събират с молби едва ли не по улиците. Успех, абитуриенти, успех! Вие пишете сега отговори на въпроси, съдържащи недосмислени изключения в българската граматика, никога не учени в училище, и разсъждения - какво е искал да каже някой, който дори не е разбрал колко дъвкане ще падне върху неговото творение! Ще мине и това, ще мине. Само нервите няма да ви върне никой. УСПЕХ!
36
0
 
16
 
! Отговори
Есе на тема матура преди 11 години
В един друг форум публикувах тази сутрин есето си, но тъкмо в контекста на падналия се автор реших да му променя темата и сега тя звучи ето така: "Под игото на българската образователна система"Станахме в 5.30, за да достигнем до другия край на града, където никога не бяхме ходили, в едно забравено от бога училище, в някаква дребна махалица, където малките улички бяха буквално задръстени от коли с тревожни деца, също като нас тръгнали към безкрайно отдалечени цели в ранното понеделнишко утро.
35
1
 
1
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Матурата е само за БГ!!!
34
2
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Бачо Киро? Искаш да кажеш "простия чизмар" Кочо. Четох коментарите - работата е трагична... Смеете се на зрелостниците, че били неграмотни, ама вие сте далеч по-зле от тях. Единия пожелава "кАсмет", майката заявява, че "Под игото" се учело от пети до дванайсети клас всяка година, трети твърди, че втория модул на матурата било "преразказ". Толкова сте интелигентни и грамотни, че чак една статия не можете да прочетете и да я осмислите...
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е каква тема се е паднала в Турция на матурата там,ако я има де?И ако е за същото време, как техните зрелостници отразяват събитията?Да не говорим за Македония,Сърбия,Гърция.
32
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Под игото"на ГЕРБ поти зрелостниците на матурата
31
0
 
21
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Само "Епопея на забравените" да беше написал Вазов, пак щяхме да го зачетем за патриарх на българската литература. Опълченците на Шипка хвърляли дори труповете на избитите, но отстояли прохода, убилия шестте си деца, жена си и себе си Бачо Киро за да не попаднат живи в турските ръце, "От Батак съм чичо..." Който не помни уроците на историята, ги повтаря....
30
0
 
9
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Темата била - От здравия разум до поетическото безумие - ?????????
29
1
 
5
 
! Отговори
Крис преди 11 години
@Нова България, Ок, но българската история е доста манипулирана и вярвам повече на Вазов от колкото на определени историци. Самият аз съм кандидатствал с история, но до колко е вярна... :) Да, имаме нужда точно от такъв тип българи, за който казваш ти. Но, не мога да се съглася с това, че сме слабохарактерни и необразовани. Ако ще ми даваш пример с хора, които цял ден висят по кръчмите, да. Но, ако ще говорим за хора, които имат по няколко образования - :)
28
1
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Не по врат, ами по шия...
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен българската литература след Освобождението е доста слаба.Защо не изучават произведения от типа на "Шестоднев" на Йоан Екзарх.Там има доста повече литературни достойнства от цялата след-освобожденска литература.И това наричане на Вазов "патриарх" на българската литература ми е смешно.Българска литература е имало много преди Вазов.И на много по-високо ниво.
26
7
 
11
 
! Отговори
окупация преди 11 години
Имало е османска окупация - не присъствие, нито робство. Окупацията също може да бъде много жестока. Пример - окупираните части на СССР от Германия. Окупирана Франция, Полша... през 2 Свет. война.
25
5
 
9
 
! Отговори
UACEG преди 11 години
Матурата е станала пълна пародия!"Вторият модул е преразказ върху изучаван текст"-ПРЕРАЗКАЗ се учи в 4 клас и е меко казано СМЕШНО да се дава на матура!Резюмето беше къде,къде по-добър вариант...
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успех на всички зрелостници, най - много на внучето ми.
23
1
 
6
 
! Отговори
Генерал Луков преди 11 години
Хм.... чета интересни коментари! Според мен този който се е писал със името на турският терорист-водач на НЕЗАКОННА ТУРСКА ПАРТИЯ в БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ всичко това го е написал в едни големи КАВИЧКИ ако се сещате какво искам да кажа...! Както и тази "МАМА НА ЗРЕЛОСТНИК" също...! Изобщо НЕ ВЯРВАМ че турчин от ДПС толкова интелигентно може да напише и да се "избъзика" със положението! Ще има поне стотина правописни грешки поне хе хе хе...:) Иначе едно ГОЛЯМО БРАВО от мен за коментар 22 на Крис..
22
9
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
@Нова България, скрий се. Този роман показва какво е било миналото ни, и че въпреки всичко борбата не е спирала. --Миналото се изучава от историята, не от романите, защото рискувате са останете интелектуални инвалиди. Българският народ е необразован, слабохарактерен и подобни романи го досмачват и допревръщат в роб. България има нужда от енергия, образовани хора, предприемчиви, свободни... Това ровене в торта на миналото не помага.