"Под игото" поти зрелостниците на матурата

В 10 часа започва външното оценяване по български език за 7 клас
Обновена: 21 май 2012 09:30 | 21 май 2012 09:30,
91
"Под игото" поти зрелостниците на матурата
Снимка: архив, Булфото

"Под игото" на Иван Вазов е произведението, по което пишат зрелостниците на матурата по български език и литература, обяви пред БНР Милена Иванова – експерт в министерство на образоваието.

Продължителността на държавния зрелостен изпит е 4 астрономически часа. Резултатите от матурата пък ще бъдат обявени до 11 юни.

Още по темата

65 000 дванайсетокласници са записани за днешния зрелостен изпит по български език и литература.

За първи път изпитът се провежда в един и също ден с националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 000 седмокласници.

Изпитът им започва в 10.00 часа. Той е разделен на два модула. Този за националното външно оценяване съдържа 25 задачи. Носи максимално 65 точки и е с продължителност един час.

Вторият модул е преразказ върху изучаван текст. Носи най-много 35 точки и продължава час и половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирате ли, че 19-ти се шегува?
20
16
 
7
 
! Отговори
45 преди 11 години
Тоя роман ако не е в учебниците ще да се забравиЗащото е некадъренНо по това време сигурно е нямало нещо по свястно
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че романът описва какво е било по онова време, не ме кара да се мисля за роб сега. И аз съм чела романа, но не се смятам за по-долу от никого. Който си няма самочувствие, със или без него, пак ще се смята за роб. А романът описва едни истински минали събития, които макар и трагични за нас, не трябва да се забравят. Иначе пак разни дрисльовци ще ни спрягат теориите за "присъствие". Априлското възстание е най-доброто нещо, което ни се е случвало, защото то провокира Руско-Турската война.
18
3
 
17
 
! Отговори
Крис преди 11 години
@Нова България, скрий се. Този роман показва какво е било миналото ни, и че въпреки всичко борбата не е спирала. Ти го виждаш като робски, аз го виждам като творчество, в което са показани всички положителни и отрицателни страни на българската народност. А, за свободните европейци..... Тя, Европа е толкова свободна, че в скоро време от свобода ще се разпадне ;) Гледайте да израснете като свободни личности, останалото е философия.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влезте си в някой турски сайт и си коментирайте бе пичове.Там си спорете за Орхан Памук и пр.Тук е български сайт.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците нагазиха в темета.Явно че не им е приятно да им се напомня какво са вършили 500 г.Нищо градивно.Само колене и бесене.
15
18
 
8
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 11 години
Решително протестирам!!! Това произведение трябва или да излезе от програмата или да се прекръсти на "ПОД ПРИСЪСТВИЕТО"! Или в програмата да влезнат произведения на Орхан Памук или някой друг турски автор! Най малкото поне да влезе ПЪЛЕН АНАЛИЗ НА ТУРСКИ СЕРИАЛ,ВЪРВЯЩ ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ! Все пак децата на нашите гласоподаватели от Джебел,Момчилград,Ардино,Кърджали НЕ могат да си напишат името на бугарски камо ли да знаят кой е Вазов и да пишат ПРОТИВ предците си!....
14
26
 
10
 
! Отговори
Нова България преди 11 години
Този роман не трябва да се изучава в училище, защото насажда робска психика у децата. 90% от българите и сега се чувстват роби. Дори "Бай ***" на Алеко е много по-положителен роман, защото въпреки негативните черти, *** Балкански е предприемчив, свободен, обикаля Европа, има самочувствие, не се кланя на чуждениците, има чувство са собствено достойнство, пълен е с енергия. Заровете го този "робски" роман на Вазов в библиотеките и българите да израстват като свободни европейци.
13
25
 
9
 
! Отговори
435 преди 11 години
Че тоя извехтял роман него ли махнаха от учебниците
12
24
 
7
 
! Отговори
мама на зрелостник преди 11 години
Сериозно, този роман трябва да излезе от учебната програма. Какво наистина носи на човек като информация, провокация или преживяване.... Иначе синът ми ще се справи, Под игото се учи всяка година от пети клас насетне.Успех на всички деца, вярвам в тях!
11
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
То и в университетите е така. Оригиналността, мисълта, идеите, да бъдеш различен, все още сме толкова "задръстени"... че чак ми се драйфа. Като по комунизЪма - всички да сме максимално еднакви, трагедия е, че толкова бавно еволюираме...
10
9
 
9
 
! Отговори
Дей свободата? преди 11 години
"Под игото". Какво точно означава иго? Иго, ярем е дървено приспособление, в което се впрягат едри домашни животни, използвани за работа крави, биволи и др. Вазов с основание е смятал, че хората тогава са били безмълвни, безправни добитъци, използвани от господаря им за работа. Как е сега положението? Пак кофти - кресливи добитъци, работещи за господарите си. Честито българи! Кланяйте се на господарите си, ако не искате да мизерствате. Малцина са свободни. Парите и истината дават свобода!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък аз, когато бях ученичка и имахме класно по литература върху "Под игото" и трябваше да си изберем образ за характеризиране, един от каласа си избра образа на *** и му писаха 2. И тогава имаше залупени учители, без капка въображение. Не беше честно да му пишат двойка, защото *** също си е образ от романа както всеки друг. Момчето прояви чувство за хумор оригиналност, това, както и сега не се приема. Не разбирам защо трябва да се обръща внимание само на основните герои.
8
23
 
3
 
! Отговори
gomor преди 11 години
До 2 Прав си за името на романа.Интересно, как ще развият темата младежите от дели ормана и къджалийско. Главните герои за тях са сигурно Емексиз Пехливан и Топал Хасан! Трябва да се извади Вазов от темите, защото чрез неговите разкази и романи се проповядва верска нетърпимост, етническо разделение, геноцид към турците, възродителни процеси, нарушаване на права и свободи, смяна на имена, изселване, унищожаване на вяра и религия и тн. и тн.Успех на всички зрелостници!
7
1
 
26
 
! Отговори
Българче преди 11 години
Коментар номер 5 е казал всичко,което бих казал и аз.... :) Само със едно допълнение.... Не мисля за съжеление че на повечето ще им върви по вода... :) Има деца,който си учат и едва ли ще имат проблем но едва ли са повече от 20-25 процента ;) Останалите ако питате мен като нищо да объркат Бойчо Огнянов със *** Марианчо Огнянов от Левски и да се чудят.... сега Рада ли беше.... Ивана ли беше.... Преслава ли беше главната героиня! :) ;) :)... Не е смешно но сме го докарали доттам! .....
6
2
 
28
 
! Отговори
Lo$7 преди 11 години
Голям късмет, това е прекрасна тема, успех на всички!
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успех на децата!
4
2
 
92
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Да ви върви по вода и да знаете че,Бойчо Огнянов не е футболист на Левски ,нито пък Рада фолкпевица.
3
3
 
41
 
! Отговори
NAT преди 11 години
Да пишат и да изкарат само високи оценки маскарите :)
2
4
 
44
 
! Отговори
Руми преди 11 години
до 1ще бъдем изненадани колко много *** има в училище. Само гледай на 11 юни новините. Иначе по-лесна и добра тема не може да се падне, наистина имат късмет