Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казвам ви само -ОГЛЕДАЙТЕ СЕ -ВСИЧКИ МИЛИАРДИ ТОНОВЕ КОИТО ВИЖДАТЕ ОКОЛО ВАС СА ДОШЛИ ОТДОЛУ-няма как да остане безнаказано.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такова животно като несеизмичен район-тресе 9 и има вълни по половината планета а цели държави се разрушават за секунди.
18
3
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Айде сега да обясним като за ***, може и да загреете. Събраната информация за миналите земетресения е в основата на приемането на адекватни строителни норми. Туй ще рече, че влияят пряко върху сигурността на вашите къщи. Да, не може да бъде предсказано кога ще тресне, но пък може да се види какви щети ще донесе, и какво да бъде избягвано в бъдеще! Няма да навлизам в подробности за статистически изчисления, вероятности и т.н. Нито пък за антисеизмично осигуряване на конструкции.
17
3
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
За какво е прав за земетресенията няма как да се предвиди единственото предвидимо е отиваш и живееш в несеизмичен район следващото голямo земетрсение в БГ ще е 2014 год час и дата никой не знае.
16
4
 
5
 
! Отговори
Прав си! преди 11 години
Много си прав 6. ! Това е само едно записване,регистриране на вече станалите земетресения. Които всеки човек ще усети и без сеизмограф когато са по-силни. Полза никаква от сеизмологията. Само е едно източване на средства от джобовете ни и устройване на някои хора на топли местенца на държавната баница. Сеизмологията е като астрономията. Само наблюдаване и записване на събития без да могат да бъдат променени. Зяпане на звездичките през цялата година и нищо повече.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия пък да не са повярвали, че идва края на света, та ще се запасяват със сеизмолози? Споко бре! Тук вече тресна. Спокойно можете да си земете тукашната станция и да я преместите там, където най-отдавна не е тресло. Не започва апокалипсис. Все още не.
14
0
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Бай полов член, и на теб ти задавам въпроса: като не предсказват земетресенията сеизмолозите, защо прогнозират че в близките 100 години ще има земетресение? Защо бе, ***?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако те затисне и пукнеш ще бъдеш информиран за щетите.
12
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Naprotiv nomer 8 e mnogo prav i ne mu se sardi toi ti kazva istinata
11
4
 
8
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
Знаех си че така някой ще се изцепи малоумно като теб след коментара ми. Бай полов член, какво ме топли информацията, че моя район е земетръсен примерно и в БЛИЗКИТЕ 100 ГОДИНИ може да има силно земетресение в него? Значи докато съм жив да очаквам силно земетресение, а може би няма да го дочакам? Коя година поне да кажат тия сеизмолози че ще има силно земетресение и с жертви. И това не знаят даже. Та на въпроса пак те водя, *** ..За какво са ни сеизмолозите?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Каварна няма ли да се активират от концертите.
9
5
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Ти си *** пълен герберски *** и кота знам че оня ден ни трясна 5.8 и сега какво.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слагат 7 нови станции за земетресенията-Това няма да ни спаси стига с това пране на пари тия станции освен да отчитат друга работа нямат до тук е техниката стигнала тва !!!!!ОТ СЕИЗМОЛОЗИ ФАЙДА НЕМА ТВА Е СТИГА С ТИЯ КЛАТИКУРЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
4
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
6, не те знам на колко години си и доколко си запознат с материята (явно си пълен лаик), но ако сеизмолог намери начин за "предсказване" на земетресенията, моментално ще получи Нобелова награда. Мисли преди да пишеш глупости. Дори в Япония и в Калифорния не са измислили как да отгатнат, а там са светилата в световната сеизмология!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 те хората са си я направили вече като са вдигнали 87 година с цели 2 степини норматива.Освен това ти казват в коя зона какво да чакаш и .., ама ти с просташкото ти битие можеш ли да разбереш какво е това нещо което е повече от чалгата , телевизията и ...Простоландия!!!
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не ми е ясно какво майка си вършат и с какво са полезни тези сеизмолози щом не могат да предвидят земетресенията? С какво майка си са полезни за държавата тези? *** въпрос задавам. К'во ме грее информацията какво е било ВЕЧЕ земетресението след като ми е срутило къщата и затрупало роднините ми? К'во ме грее от коя скала било по Рихтер или на каква дълбочина?
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има едно двукрака ***,което щеше да закрива БАН,сега след като събере фасовете по южното Черноморие да го назначат за сеизмолог!
3
0
 
9
 
! Отговори
ми преди 11 години
На брашното евтини, триците скъпи!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да ги сложат около Варна и Добрич. На софиянци вече не им трябва сеизмологична станция. Вече ги тресе. А в другите райони на страната още не.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има едно ***,което след министър на финансите,понеже иска закриването на БАН, ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ СЕИЗМОЛОГ!