Оксфорд потвърди автентичността на мощите на Йоан Кръстител

„Нешънъл Джеографик“ пуска филм в неделя
15 юни 2012 15:25,
68
Оксфорд потвърди автентичността на мощите на Йоан Кръстител
Реликварият с мощите на Йоан Кръстител. Снимка: Unesco-bg

Автентичността на мощите на Св. Йоан Кръстител, открити преди две години на остров Св. Иван край Созопол, беше потвърдено от възможно най-авторитетното място - Оксфорд.

Учени и престижния университет и датските им колеги в Копенхаген направиха съвместно изследване на останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, принадлежала на мъж, живял около I век след Христа.

Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия „Нешънъл Джеографик“ в неделя, гръмнаха британските всекидневници „Дейли Мейл“ и „Дейли Телеграф“.

Откритията на учените нито подкрепят, нито опровергават теорията, че откритите останки са именно на Йоан Кръстител.

Българските археолози обаче са категорични, че мощите са на светеца.

Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато се твърди, че е живял Йоан преди Ирод да нареди да го обезглавят.

Капацитети от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток.

Там би трябвало да е живял и Йоан.

„Резултатът от изследванията на метакарпалните кости на ръката потвърждават, че става въпрос за някого, живял в ранния първи век след Христа”, заяви проф. Том Хигам от университета в Оксфорд.

„Дали този човек е Йоан Кръстител е въпрос, на който сигурно никога няма да можем да дадем окончателен отговор”, допълни професорът.

Световните агенции не пропуснаха да отбележат, че различни места по света претендират да имат части от мощите на Св. Йоан Кръстител, но въпреки това не отрича огромния интерес, който предизвика находката.

Голямата джамия в Дамаск се счита, че е съхранявана главата на светеца  В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител.

Претенции, че притежават дясната ръка, с която се твърди, че светецът е покръстил Исус в р. Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
0
 
! Отговори
Vittorio преди 11 години
Какъв е тоя рев за някакви си кокали не знам, но просто е смешно?!. Може да са на всеки човек въпросните, така че по-спокойно го давайте!
54
1
 
1
 
! Отговори
do kosta преди 11 години
ela da mi po svirish na gaidata 4e viii garzite ste mnogo dobri v frenskata lubov.ela da vidish balkanskiq k..rez kvi 4udesa prai.Da va e.a izmislenite elini.znaesh edna kalimera i krai golemite romei ste.
53
0
 
0
 
! Отговори
акропола преди 11 години
Тя простотията ходила по хората от векове,прочети каква глупост си написал.Е Акропола в Атина на кого е какви хора хивеят там.пО ТВОИТА ЛОГИКА ЗНАЧИ и ние българите нямаме нишо общо с траките с хановете с царете с земята си.Върви и се крии 4е думи нямам какво малумие е това..
52
0
 
1
 
! Отговори
До КОСТАС ЛИНКЕ преди 11 години
Абе ей, ти кого си мислиш, че ще излъжеш, че си грък (византиец, ромей)...?!?! Те гърците говорят само един език и рядко могат И да пишат на него! Твърде си начетен да си грък ;)
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Византиец и грък са съвсем различни народи. Елин- Византиец-грък също нямат много общо.Древна Елада пък въобще няма допирни точки с Днешна Гърция, може би само географски.Колкото може Турция да претендира за историческото наследство в Троя, Ефес,Пергам, то толково може и днешните гърци да претендират ,че Акропола е част от историята на народа им.
50
6
 
0
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 11 години
ДО 51..ЕИ ***..ВИЗАНТИЯ Е ГРЪЦКА ТЕРИТОРИАЛНО ,КУЛТУРНО И ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНЕ-НИЕ.....ВИЕ СТЕ НА ВИЗАНТИИСКА ЗЕМЯ--ДОД УНАВА Е ЗЕМЯ НА НАС ГЪРЦИТЕ-ВИЗАНТИНИ-РОМЕИ..
49
0
 
2
 
! Отговори
прочел Евангелието преди 11 години
Ам,как така са намерили едновременно и кост от ръка и кости от черепа....на едно място!Според Евангелието,Йоан е бил обезглавен от цар Ирод и главата е била дадена на Иродиада,братовата му жена,а учениците на Йоан дошли и дигнали тялото.Тоест ,се предполага,че тялото и главата не са били погребани заедно.Може би учените първо трябва да докажат ,че тялото и главата по някое време са се събрали в един гроб...
48
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Tova sa moshtite na Joan Krustitel,no anglo-amerikanskite globalistki nacistki svine go smetat za politi4eski nekorektno i mul4at kato ribi.Ako tezi moshti beha otkriti v Turcia,Izrael,Italia,Gurcia,anglo-amerikanskite globalistki nacistki svine shteha da proglushat sveta i gluhite shteha da 4ujat.
47
2
 
9
 
! Отговори
r преди 11 години
Изобщо нищо не са потвърдили в Оксфорд и заглавието е измама.На много места показват кокали уж от тоя и други светци. Който има нужда от такиа "доказателства" за вярата си - да вярва.
46
0
 
5
 
! Отговори
? преди 11 години
Как така наистина пипат с голи ръце, това е в разрез с.........с всичко дори болестотворни организми може да има, а нали са мощи и на светец
45
2
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Няма такова нещо като византийска аристокрация, а римска аристокрация. Константин и майка му са римляни /италианци/, а градът е Нов Рим, след това прекръстен на Константинопол.
44
1
 
17
 
! Отговори
Zdr преди 11 години
Очаквам скоро и македонците да се включат, като извадят целия му скелет а след ДНК анализ да докажат, че... Вие знаете какво имам предвид...
43
1
 
18
 
! Отговори
а преди 11 години
Заглавието на статията не е коректно. Учените не казват, че мощите са на Йоан Кръстител, а това, че става въпрос за останки от мъж, живял през първи век след н.е.
42
1
 
10
 
! Отговори
outsider преди 11 години
И така, да считаме за доказано че мощите са на човек, живял по времето, когато са живели Йоан Кръстител и Исус. Останалото е въпрос на вяра. Ако вярваме, че са на Йоан Кръстител, никой не може да ни опровергае. Монасите, които са положили тези мощи в основата на църквата очевидно също са го вярвали. А вярата по принцип не се създава с научни доказателства.
41
3
 
7
 
! Отговори
коко преди 11 години
Напълно е възможно намерените мощи наистина да са от Йоан Кръстител.Градовете по южното българско черноморие са били предпочитано място от византийските аристократи и висши духовници.А майката на Константин Велики е събрала много реликви от гроба Господен и Светите места.
40
1
 
11
 
! Отговори
асд преди 11 години
От къде на къде Оксфорд ще признава автентичността на мощите намерени в България? Оксфорд е едно име и нищо повече, като цялата им *** държава. Преди 100 години може и да е била сила, сега само точат от бившите си колонни и се *** с роднините си, за това и не им приемат кръвта в червения кръст на уродливите англичани. Пасъл съм ги.
39
0
 
12
 
! Отговори
не точно по темата преди 11 години
Споделям какво четох преди време за вампирите в Румъния. В Трансилвания върлувала тежка болест /не помня дали има аналог със сегашните/. Едно от последствията било падането на зъбите, но кучешките /най-здравите/ оставали. Лекували се с пиене на кръв от животни /не помня от кои/Примерът беше как се раждат митове и легенди, връзката е ясна веднага - кучешки дълги зъби /визуално, защото предните ги няма/ и устни, оплескани с кръв. Киното е готово.
38
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ако местните имат грам акъл, нещо в което силно се съмнявам, може да направят страхотна туристическа атракция. Най-добре е държавата да се намеси и да създаде експозициите, музея, да огранизира създаването на изгрални и документални филми, написването на книги и т.н. - ще печели пари от наплива на туристи.В един град погребение на вампири и костите на Йоан Кръстите е невероятна възможност за туризъм. На всичко отгоре има и море.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nito edno neshto v tova niama viarno.samo zablyjdavate xorata .pone posochete neshto da e stanalo chydo izlekyvane spasenie .samo raznaciate kokalite i trabite kato na ymrialo.tva se naricha kragli ***.za 23 god izkykyrigaxte nacialo sledvashtite 23 shte ima samo otkachalki.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
39в днешно време по добре луд отколкото нормален