Оксфорд потвърди автентичността на мощите на Йоан Кръстител

„Нешънъл Джеографик“ пуска филм в неделя
15 юни 2012 15:25,
68
Оксфорд потвърди автентичността на мощите на Йоан Кръстител
Реликварият с мощите на Йоан Кръстител. Снимка: Unesco-bg

Автентичността на мощите на Св. Йоан Кръстител, открити преди две години на остров Св. Иван край Созопол, беше потвърдено от възможно най-авторитетното място - Оксфорд.

Учени и престижния университет и датските им колеги в Копенхаген направиха съвместно изследване на останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, принадлежала на мъж, живял около I век след Христа.

Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия „Нешънъл Джеографик“ в неделя, гръмнаха британските всекидневници „Дейли Мейл“ и „Дейли Телеграф“.

Откритията на учените нито подкрепят, нито опровергават теорията, че откритите останки са именно на Йоан Кръстител.

Българските археолози обаче са категорични, че мощите са на светеца.

Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато се твърди, че е живял Йоан преди Ирод да нареди да го обезглавят.

Капацитети от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток.

Там би трябвало да е живял и Йоан.

„Резултатът от изследванията на метакарпалните кости на ръката потвърждават, че става въпрос за някого, живял в ранния първи век след Христа”, заяви проф. Том Хигам от университета в Оксфорд.

„Дали този човек е Йоан Кръстител е въпрос, на който сигурно никога няма да можем да дадем окончателен отговор”, допълни професорът.

Световните агенции не пропуснаха да отбележат, че различни места по света претендират да имат части от мощите на Св. Йоан Кръстител, но въпреки това не отрича огромния интерес, който предизвика находката.

Голямата джамия в Дамаск се счита, че е съхранявана главата на светеца  В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител.

Претенции, че притежават дясната ръка, с която се твърди, че светецът е покръстил Исус в р. Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
14
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Това за паранормалната туристическа дестинация е доста добра идея. И без това не сме нормална, поне да сме паранормална, хаха. Пък може да падне и някоя пара.
34
1
 
17
 
! Отговори
Aaz преди 11 години
Заглавието няма нищо общо със статията. Уж потвърдили...пък никога нямало да се знае. Това са кокаляци на човек, живял 1ви век в Близкия изток...направо си е доказателство, та се къса...то по това време и на това място е живял само Йоан Кръстител!
33
5
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
38Където няма вяра - там има суеверия
32
0
 
26
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Мощите на Йоан Кръстител, вампири, сензации, *** какви неща се случват в последно време тука. Остава само да отворим и дупката в Царичина за посетители и ще станем паранормална туристическа дестинация 1 в региона.
31
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
"от един час един безсъвестен ***,под различни псевдоними се гаври със религията на българите"А ти как го разбра това. Следиш коментарите със СРС-та ли? Може би си от БПЦ и ДС.
30
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 11 години
Бас държа, че в Скотланд ярд имат и отпечатъците на Йоан Кръстител!
29
4
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Поредните идиотщини - номер на костите на Йоан ли има, че ги били потвърдили??? Според мнозина Йоан има над 10 ръце, крака и има в доста повече от другите кокали.
28
1
 
10
 
! Отговори
Arhimed преди 11 години
Поредната гаргара за деня. В България, изглежда, мощите на вампири и светци са единствения стимулант на национално самосъзнание. Хора, къде сте?
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази дивашка религия, да събират кокалите на мъртвите?!Я го оставете човека да си почива в мир!
26
1
 
2
 
! Отговори
2 преди 11 години
от един час един безсъвестен ***,под различни псевдоними се гаври със религията на българите-и защо ли ...ами защото нищо няма да му се случи -ние сме толерантни.Я да напише нещо против Мохамед и да си даде адреса-сигурно няма да осъмне.така му е лесно и безопасно куче поганско.
25
6
 
5
 
! Отговори
Как се познават ? преди 11 години
- "Религията ви е гнусна, манипулативна лъжа !"Отговор на Исус или който и да било ранен християнин: "Не мога да отрека това, което твърдиш, но мен ме движи вярата в доброто, а не религията, и вярвам, че всички хора могат да са добри"Отговор на мишок, който си лъска гузната съвест с претенции, че е християнин: "В БИБЛИЯТА СЕ КАЗВА ВСИЧКО, А ТИ СИ НЕВЕРНИК И ЩЕ ГОРИШ В АДА, КОМУНИСТ МРЪСЕН !!!!!!!!!!" Ето ви я разликата. Всички "християни" в България (и отвъд) са пълни уанабита и позьори.
24
1
 
0
 
! Отговори
от 29 преди 11 години
От 28
23
8
 
5
 
! Отговори
от 8 преди 11 години
... това е една измислена религия, създадена по-скоро като подигравка с вярващите, Ако смятате коментара ми за обиден не ми пишете минуси и не ме критикувайте, защото е казано "Ако те ударят по едната буза - подай и другата", което би значело, че вие не вярвате в тази религия.Или може би сте лицемери и вярвате в нещо, само когато ви е изгодно.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да се твърди, че това са костите на Йоан Кръстител дори и от Оксфорд. Това че са намерили кости от времето на Йоан Кръстител не значи, че са неговите. Нито му имат проба от ДНК-то, нито каквото и да било да доказва твърдението им. Просто на някой хора им е изгодно да се поддържа жива вярата на българския народ в тази исмислена религия. Не искам да обиждам християните, защото уважавам това, че имат морал, но ...
21
0
 
14
 
! Отговори
Димитрова преди 11 години
Абсолютно несъответствие между заглавие и съдържание, но това явно не притеснява автора и редактора...
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво пише в заглавието...какво пише в статията...ейй издавате се, че сте си кифладжии
19
0
 
17
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
До 20:Барем за 2000 години си е починал добре... ;)
18
0
 
14
 
! Отговори
DZF преди 11 години
заглавието директно си противореяи с 4тия абзац.долни жълтурковци псевдо-журналистиза колко *** взимате читателите си?
17
2
 
11
 
! Отговори
ined преди 11 години
Според последната теория на Божо, "вампира" от Созопол може да не е пират ами чист македонец, затова българите са му хакнали железен кол в сърцето.
16
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А на кого е притрябвало притежанието на части от тялото на някого пък бил той и светец?"На религиозните глупци. Да начесват суеверните си красти.