"Занимавките" и кафетета на плажа само срещу касов бон

Данъчните в морска акция с кодово име "Касова бележка"
22 юли 2012 09:35,
122
"Занимавките" и кафетета на плажа само срещу касов бон
Акция "Касова бележка" по морето. Снимка: архив Булфото

Данъчни служители от цялата страна от няколко дни обикалят Черноморието в нова акция срещу прикриване на оборотите, наречена кодово "Касова бележка".

Целта им е не само да се провери дали търговците издават касов бон на своите клиенти, но и дали след това тези данни не се трият от отчетната система на кръчмарите.

Служители на Националната агенция по приходите обикалят кръчми и магазинчета по морските курорти като клиенти и правят т.нар. контролни покупки. Обикалят и плажовете за нерегламентирана продажба на сладолед, диня и царевица.

Независимо дали ще изпият две кафета в заведение край плажа или ще си купят хавлия от магазин в курорт, те запазват касовия бон. След няколко седмици данъчните се връщат на същото място и извършват проверка дали покупката им е отбелязана.

Много често обаче се случва тя да липсва, защото търговците вечер трият част от оборота си като сгрешени данни.

Бизнесмените наемат и фирми, които чрез специализиран софтуер да променят записаното в счетоводните системи на търговците, обясниха още от НАП.

Друга новост при традиционните проверки на бирниците по летните курорти е и използването на единната система, която данъчните въведоха в началото на годината. В нея бяха включени касовите апарати и системи за дистанционно отчитане на търговците от цялата страна.

Данните, които постъпват в нея, се следят денонощно от данъчните. Системата позволява търсене на обекти по зададени критерии. Така например данъчен служител може да зададе за проверка колко търговци са наели над 10 души персонал, а декларират оборот за деня под 50 лева.

След като системата извади списъка на търговеца, служителите на НАП преценяват на кой обект да отидат на директна проверка. В избраното заведение данъчните оглеждат броя на посетителите и след това искат документите за проверка. По този начин се спестява време, което е нужно при проверките на случаен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
kkk преди 11 години
Елате от НАП.то балгарите щте станат камикадзета за ВАС,а може и Хизбула да Ви удари
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По селата ходят императорски войници, ядат кокошките и насилват жените. Добре, че от време на време идват разбойници да им дадат отпор." Ши Най-ан, "Речни заливи", 17 век.
105
0
 
10
 
! Отговори
Неграмотния преди 11 години
Кви са тия "КАФЕТЕТА" ве днес.бг ?
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
съсипаха дребният бизнес в БГ вкараха големи вериги,хората работят в тях за по 500 лв не плащат данъци в Бг..искат да унищожат дребните търговци и да ги направят роби..и успяват...в големите вериги има развалени продукти,некачествени,вмирисано позеленяло месо.там глоби няма там Нап не ходисамо така това е правилната политика
103
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Нап:) само така,отиваш в някой курорт:) взимаш барачка 4х2 на тротоара за скромната сума 8-15000 на сезон барачката е скована с талашитени плоскости:)отиваш зареждаш стока за 10-15 хил лв търсиш място за спана на теб и евентуално работник,плащаш осигоровки на продавач консултант на 430 лв 200 лв са горе долу осигоровките:)купуваш касов апарат за около 300 лева,,и в един момент се оказва че то по черноморието не върви толкова много и почват проверки браво:))
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имам магазинче на морето от сутринта съм продал една постна пица , дюнер. и три гербера
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
когато ти дойде такъв човек в заведението покажи му повече $$$$$$$$$ и всичко ще се оправи
100
1
 
18
 
! Отговори
fftt преди 11 години
Аз бях няколко години служител в НАП Пловдив . Тези проверки са пълна измишльотина. Предварително ти се казва кой, къде и как да го обработиш.... Този отдел оперативни проверки трябва да се закрие, никаква полза от него.
99
4
 
19
 
! Отговори
ДО КОГА преди 11 години
Търговците по морето никога не са плащали данъци,свикнали да да слагат само в собствения си джоб,как някой доброволно ще ги накара да бъдат честни с клиентите и държавата си.Всяка година ни се казва с колко се е увеличил ръста на туризма в БГ,ние доволни,че има отрасъл който дърпа икономиката в тази криза,а накрая се оказва,че заведение на плажа на Слънчев Бряг с 15 човка персонал има оборот от 20лв.Не трябва да се глобяват подобни бизнесмени,а направо да се затварят кръчмите им,за назидание.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ НА СЕДЯНКОВ БЮДЖЕТНАТА ПИЦА НАПРАВО СЕЕ СТОПИЛА. СЛЕД ОЩЕ НЯКОЙ МЕСЕЦ И ТАКА НАРЕЧЕНАТА ТЕРИТОРИЯ МУТРЕСТАНИЯ ЩЕ Е НА ПЪЛЕН ФАЛИТ. ЩЕ ФАЛИРА ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ДРУГАРЧЕТАТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНКА КОИТО СИ ИМАТ ДЪРЖАВКА. НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДА СИ ИЗБЕРЕТЕ. ЧЕРВЕНО РОЗОВИТЕ. СИНЬО БЕМБЕНИТЕ. И НАЙ ВАЖНИТЕ ГЕРБЕРИТЕ. В ПРЕВОД ГРАБНИ И БЕГАЙ. И СЛЕД КАТО ГИ ИЗБЕРЕТЕ ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ПОСЛЕ ДА ГИ ПСУВАТЕ. НО НЕ ГИ ПСУВАЙТЕ МНОГО ЧЕ ЩЕ ХВАНАТ ДА СЕ РАЗМНОЖАТ.
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
109 отвори си и ти заведение има лесно
96
3
 
8
 
! Отговори
,,,,,,, преди 11 години
Преди доста време бях писал радостен коментар за това че се въвежда свързването на касовите апарати с нап,но имах доста минуси не знам какво така след като ви бях писал че съм работил на доста заведения и то хубави и във всичките трият паметта на апаратите или компютрите,никой не си плаща данъците а ти като седнеш да хапнеш не стига че ти слага 200-300% надценки а й ДДС си плащаш и накрая какво-идва счетоводителят на фирмата му и трие всичкоооо,ето затова хората имащи станаха още по заможни,,,,,
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
103 сага туристите си носят дините от къщи не купуват
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до103 купи си и сега
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и в нап има корупция
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛУЖИТЕЛИТЕ НА НАП предценяват при кого да отидат - е много ясно при кого при кокошкаря няма да подгонят богатите да не са луди ще и изтинат местенцата
91
7
 
9
 
! Отговори
Старата школа преди 11 години
През 2001г.аз и брат ми продавахме плодови салати на плажа на Константин и Елена.Дядо ми беше насадил 5дка.бостан с дини и пъпеши.Няма касови апарати,няма бележки,няма данъци,ХЕИ и елементарни хигиенни условия.За едно лято родителите ни изкараха пари и ни купиха на двамата с брат ми по един 3-стаен апартамент във Варна.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за безработицата нищо ли няма да кажат
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а кога ще построят заводи хората да работят да си плащат данъци
88
0
 
12
 
! Отговори
98 преди 11 години
Дюнерите са без касова бележка, защото са антитерористично средство:)))) Ей тоя 97 например и той споделя тази идея:)))