"Занимавките" и кафетета на плажа само срещу касов бон

Данъчните в морска акция с кодово име "Касова бележка"
22 юли 2012 09:35,
122
"Занимавките" и кафетета на плажа само срещу касов бон
Акция "Касова бележка" по морето. Снимка: архив Булфото

Данъчни служители от цялата страна от няколко дни обикалят Черноморието в нова акция срещу прикриване на оборотите, наречена кодово "Касова бележка".

Целта им е не само да се провери дали търговците издават касов бон на своите клиенти, но и дали след това тези данни не се трият от отчетната система на кръчмарите.

Служители на Националната агенция по приходите обикалят кръчми и магазинчета по морските курорти като клиенти и правят т.нар. контролни покупки. Обикалят и плажовете за нерегламентирана продажба на сладолед, диня и царевица.

Независимо дали ще изпият две кафета в заведение край плажа или ще си купят хавлия от магазин в курорт, те запазват касовия бон. След няколко седмици данъчните се връщат на същото място и извършват проверка дали покупката им е отбелязана.

Много често обаче се случва тя да липсва, защото търговците вечер трият част от оборота си като сгрешени данни.

Бизнесмените наемат и фирми, които чрез специализиран софтуер да променят записаното в счетоводните системи на търговците, обясниха още от НАП.

Друга новост при традиционните проверки на бирниците по летните курорти е и използването на единната система, която данъчните въведоха в началото на годината. В нея бяха включени касовите апарати и системи за дистанционно отчитане на търговците от цялата страна.

Данните, които постъпват в нея, се следят денонощно от данъчните. Системата позволява търсене на обекти по зададени критерии. Така например данъчен служител може да зададе за проверка колко търговци са наели над 10 души персонал, а декларират оборот за деня под 50 лева.

След като системата извади списъка на търговеца, служителите на НАП преценяват на кой обект да отидат на директна проверка. В избраното заведение данъчните оглеждат броя на посетителите и след това искат документите за проверка. По този начин се спестява време, което е нужно при проверките на случаен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
заведенията по морето са в ръцете на мафията,а тя се ръководи и контролира от.......ха познайте от кой.....не..можете.....
6
1
 
10
 
! Отговори
1111 преди 11 години
VSE U GIZA NA BEDNIYA COVEK *** DIRJAVATA,DAY MALKO ITEZI GOLEMI RIBI ZALAVYATE DE,AMAN OT TEZI DANICNI I ZA KIKVO....
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лай,лай *** да става.
4
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези герберчета като купуват гласове издават ли им касови бележки ?
3
2
 
17
 
! Отговори
Дражко преди 11 години
Язе пък продаам царевица и шъ ги почерпя с по един голеем кочан./Без зърната обаче/.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко от тия мошеници са в затвора?Николко!Е,тогава къде е проблема?
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сиреч данъчните съчетават полезното с приятното - хем на море, хем за сметка на данъкоплатеца. Сигурен съм, че като глобят 10 семкаджии държавата ще върже бюджета.А защо не им стиска да проверят хората, отмъкнали милиарди? Не им стиска!