Гонят уличните артисти от Созопол

От хората на изкуството искали непосилни такси
4 авг 2012 16:20,
96
Гонят уличните артисти от Созопол
Заро вече няма да идва в Созопол. Снимка: Dnes.bg

Градът на всички изкуства, както е известен Созопол, се превърна в „мащеха” за уличните артисти, сигнализираха самите те.

От няколко седмици общински служители правят ежедневни проверки и гонят танцьорите, актьорите и акробатите, забавляващи от години туристите пред Амфитеатъра в Стария град.
Причината е, че от хората на изкуството се изискват непосилни такси, които някои от тях не могат да платят.

Сред потърпевшите е известният млад актьор Светозар Кнезовски-Заро, който години наред, ако не е на турне в страната или в чужбина, избира Созопол през лятото. Харесва му артистичната атмосфера, която има градчето. Там той се е превърнал в любимец на минувачите заради атрактивното шоу, което прави с марионетките си.

Тази година обаче той бил неприятно изненадан.  „За първа година ми искат такива суми. В началото на сезона платих 50 лв. за разрешително. Сега се оказа, че трябва да давам още по 70 лв. на месец за извършване на търговска дейност. Но аз не съм търговец. Нямам сергия, която да разпъвам всеки ден, нямам стока, на която да съм сложил цена и да печеля от това. Излизам по няколко часа вечер, за да правя изкуство”, коментира Заро.

След като му издали протокол за административно нарушение, заплашили го с глоба и му предложили да напусне града, артистът все пак платил сумата от 210 лв. за трите месеца на сезона. Той обаче е категоричен, че за последна година идва в Созопол.

Подобна е съдбата и на още няколко негови колеги. Тези, които не успели да си платят таксата, събрали куфарите и си тръгнали. Някои се преместили в Приморско.

Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: улични артистисозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция е решила така нещата,художник ,артист,музикант са членове на Държавни организми,плащаш там осигуровките си за здраве и пенсия,плащаш данъка си на държавата Ако криеш печалбата си ,има агенти които те откриват много лесно итогава ще зажиляваш.Ето защо хората на изкуството не се правят на ***.А,милионерите като Джони Холедей става резиданс на Швейцария и плащат по-друга тарифа.
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данък на хонорарите на артистите и натова ще му дойде времето.Всеки който работи на личнасметка е длъжен за заяви печалбата си.Работа на Финансовото Минестерство,иначе се площот тежки данъци.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за съжаление в България се цени само изкуството как да получиш хонорар без да те хванат
58
0
 
5
 
! Отговори
На Созопол преди 11 години
има едни с огнено шоу :))
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешка за 63
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 84,за да станеш известен трябвада те видят,несамо комунистическите художници трябвада печелят.Те бяха на 5-6 посто на заплата,такива като СВетлин Русев и неговите текадърни ученици.Мафията на художниците по времето на Живков беше ужастна.Сега има още силно влияние тези некадърници.Всекиот младитетворци има право даси вади хляба.
55
5
 
0
 
! Отговори
Niki преди 11 години
Фолк певица с порно видео ***/LoaULa
54
1
 
12
 
! Отговори
Волф преди 11 години
Какъв Созопол,какво изкуство?Този град приютява само т.н.елитарно изкуство-определени творци могат свободно да се изявяват там.Няма го вече свободния дух на 80-те и началото на 90-те години,не виждате ли?Имам картини на известни вече наши художници,тогава никому неизвестни,купувани тогава оттам.Гледал съм изяви на млади,също неизвестни тогава актьори и музиканти-сега стожери на културата ни.А сега....както беше казал вуйчото на Жоро от "Оркестър без име"-да ти пикая на изкуството....
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре улични артисти от Гей-праид и нашите деца да мислят че това са нормални хора.Артистите ни анимират и ние ако искаме им плащаме или си правим портрети,никой не ни насилва.Парада на педетата и лезбийките ни агресира с наглостта си.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ami az se zanimavam sus sashtoto v Palma de mallorca i nikoi ne iska taksi taka che da ostavqt horata na mira da si izkarvat prehranata, ne se naqdoxa tiq pomiqri bg politicite !!!
51
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия ГРЕБЕРИСТИ до кога ще ги търпим?Тая *** трябва с тояги да се ликвидира!Ше ми се разхождат разни инспектори и ше ми се правят на директори?!Я марш в ъгъла-*** останала с ненамерена длъжност от последния партиен митинг!Писна ми от некадърни мижитурки с власт!
50
6
 
2
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Много са смели тези артисти.Не ги ли е страх от созополски вампири.
49
3
 
13
 
! Отговори
Бойкъпсурд преди 11 години
На всяка изпята песен 20% за държавата вече могат да искат ''умниците''.Да монтират на певеца в гърлото касов апарат и да почват да ги дерат.Е нема такава държава!
48
15
 
6
 
! Отговори
Най! преди 11 години
Хайде къш на всичката ***, която дреме по тротоарите. Тротоара да не е някакъв супермаркет. Всеки трябва необезпокоявано да чоже да се придвижва.
47
6
 
17
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Ако си добър артист не е проблем да изкараш и 200 лв на ден. Познавам един китарист, който обикаля по морето лятото и под 100 лв не е падал---Прав е. В Созопол изкарват на ден от 50 лв. и отгоре на човек, някои доста повече. Наблюдавал съм ги. Така че, тази такса не е никакъв проблем за тези, които могат. Тя е и един филтър да не се напълнят улиците с просещи *** и всякакви пишман "артисти".
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време художвниците са рисували на улицата,сред природата по кейовете и са създали велики табла.Сега се наслаждаваме на Моне,Мане,Русо,Митничара,Ван Гог,наслаждаваме се и на барбизонските майстори.Нека да има артисти на улицата ,но не и шарлатани.Нека да им издават документ за работа в даден град /като Созопол/,но да ги проверява полицията и специалните пласиета на тези публични места.
45
0
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
има и такива,но болшинството едва ли вадят кай знае какво.
44
1
 
5
 
! Отговори
julia преди 11 години
А този от Созопол да се ограмоти -една дума -2 грешки:)
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направете си експеримент и пейте песни за ГЕРБ,да видим дали ще смеят да ви откажат разрешително,а може и такса да забравят да ви вземат,особено ако портрет на Бойко сте закачили някъде.Че то и при бай Тошо нямаше такива щуротии!Беше социализъм,после уж капитализъм,ама сега направо е идиотизъм!
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си добър артист не е проблем да изкараш и 200 лв на ден. Познавам един китарист, който обикаля по морето лятото и под 100 лв не е падал, викат и го и по заведения даже и там двойно изкарва, но предпочита да свири по паркове.