Гонят уличните артисти от Созопол

От хората на изкуството искали непосилни такси
4 авг 2012 16:20,
96
Гонят уличните артисти от Созопол
Заро вече няма да идва в Созопол. Снимка: Dnes.bg

Градът на всички изкуства, както е известен Созопол, се превърна в „мащеха” за уличните артисти, сигнализираха самите те.

От няколко седмици общински служители правят ежедневни проверки и гонят танцьорите, актьорите и акробатите, забавляващи от години туристите пред Амфитеатъра в Стария град.
Причината е, че от хората на изкуството се изискват непосилни такси, които някои от тях не могат да платят.

Сред потърпевшите е известният млад актьор Светозар Кнезовски-Заро, който години наред, ако не е на турне в страната или в чужбина, избира Созопол през лятото. Харесва му артистичната атмосфера, която има градчето. Там той се е превърнал в любимец на минувачите заради атрактивното шоу, което прави с марионетките си.

Тази година обаче той бил неприятно изненадан.  „За първа година ми искат такива суми. В началото на сезона платих 50 лв. за разрешително. Сега се оказа, че трябва да давам още по 70 лв. на месец за извършване на търговска дейност. Но аз не съм търговец. Нямам сергия, която да разпъвам всеки ден, нямам стока, на която да съм сложил цена и да печеля от това. Излизам по няколко часа вечер, за да правя изкуство”, коментира Заро.

След като му издали протокол за административно нарушение, заплашили го с глоба и му предложили да напусне града, артистът все пак платил сумата от 210 лв. за трите месеца на сезона. Той обаче е категоричен, че за последна година идва в Созопол.

Подобна е съдбата и на още няколко негови колеги. Тези, които не успели да си платят таксата, събрали куфарите и си тръгнали. Някои се преместили в Приморско.

Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: улични артистисозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
те пък едни пачки вадят мани,мани.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 40,в много западни страни просията е забранена със закон.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още по-известния поп-джаз павац Майкъл Бубле е канадски рибар,пее на кораба и работи с колегити си.Един американец го чува от своя йот и веднага се свързва с него.Сега е световно известен певец,но има талант.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом си опънал шапката и взимаш пари от хората за представлението си, нормално е и да плащаш данък, защото това е търговска дейност. Ако уличните артисти не взимаха пари от хората, тогава и общината не трябва да иска от тях и да им осигури даже и къде да спят. Ама не може хем да взимаш, хем да не даваш. Друг е въпроса, че таксите са ***.
37
1
 
7
 
! Отговори
glarus преди 11 години
какво може да се очаква от кмет бракониер и лъжец.за такива хора са важни парите и само парите.какво значат някакви си бедни артисти.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София таксата е 45лв. на 1 кв. метър за 1 месец,но се дават най-малко 2 и най-много 8.Не може да се застава без да е разрешил Диков!Същото се отнася и за сладолед,ядки,хот-дог и др.
35
1
 
15
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
хайде да се обзаложим, че точно *** с акурдеони ще си останат, щото иначе БХК ще осъди България в Страсбург, че им е нарушено свещеното право на просия (организирана)
34
5
 
4
 
! Отговори
Николай преди 11 години
До всички, които са на мнението "Това може да го има само в БГ". Спокойно хора, такси се искат за уличните пърформъри (извинявам се за чуждицата) и по света, проучвал съм искат се. А тези 'непосилни' такси от 70 лв. на месец дето сриват цялата култура и бизнес...няма да коментирам просто :)
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.''Tова е стара информация.В София таксата е 90 лв.Проблема е друг в София обаче.Искаш да им ги даваш но те не искат да ги взимат и да издават разрешителни.Освен това гладния архитект и всички районни са направили схеми и чертежи къде какво да се слага,но предварително се знае и кой ще застава там.Нарича се монопол!Само с връзки или ако е фирма на ГЕРБ може
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има един голям певец френски казва се Кристоф Мае,той е пял в Кан,в Метротов Париж /това е просия/ Чува го един известен издател на плочи,кани го и му прави блестяща кариера Сега е водещ поп певец и любимец на млади и стари.
31
0
 
10
 
! Отговори
2 преди 11 години
На запад за музикантите е малко по-трудно, защото вдигат шум ,има определени места за тях.Преди две години в Антиб бяха им предоставили едно место на кея,имаше невероятен оркестър от млади музиканти англичани.След конкурсната програма на Авиньн ,тръгнали да свирят по крайбрежието на Франция.Изпълненията им бяха невероятно хубави,но свирят до 22часа.Вкяка вече свиреха и продаваха плочите си и имаше шапка в която пускахме. .пари,кой,колкото желае.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То да не е частен отбот тиквата да им подпомага с държавни пари...
29
0
 
3
 
! Отговори
да преди 11 години
Известната група Джипси Кинг са улични музиканти от Сан-Тропе,чува ги Вриджид Вардо кони ги на празник в нийната вила,присъстват много богати хора на това парти и така им тръгва на музикантите.Сега групата е световно известна.Няма нищо лошо да си артист на улицата,не да си министър и даси пробутваш изкуството на този и на онзи,не на България.
28
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
преди ден се върнах от Созопол и много ми хареса тази част от града с артистите, все едно не си в България, наистина много жалко. Няма да е лошо някой репортер да отиде и да пита общината защо на плажовете няма 50% свободна зона, и трябва да си разпъваш чадъра на другия край на плажа който никак не е малък или по скалите. Много е жалко положението в България с прилагането на каквито и да било закони
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в БГ!Отделно, че голяма част от тези артисти са много по-талантливи от разни гологлави *** с по 10-11 албума и чалгарки. Но за тях музиката е изкуство, и не се стремят да го изнасилят.В метрото на Лондон колко "улични" артисти има...
26
0
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
В Рим,на един известен площад има артисти италиански и чужденци,на всички им дават разрешителни ,само че чужденците са отделени от италианските артисти.В Рим има на няколко известни места.На пазарите също вечер има художници -аматьори.В Испания има също много артисти по морските курорти и най-много в Барцелона,но за тях нямам представа какви са изискванията.
25
2
 
5
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Интересно защо не е спрял да прави изкуство, а е платил за три месеца. Хитър си ти Андрешко. Тия артисти преди десети са били много прости, щом не са правили такова изкуство.
24
4
 
9
 
! Отговори
Къде е Киро на кирия преди 11 години
Като е София е 25лв. таксата на година,защо уличните артисти не отидат там,ами всички са се юрнали на тази скъпотия в Созопол и по цялото черноморие.София няма ли нужда от изкуство?
23
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
До 22,господине,във Франция на Монтмартър има художници,портретисти и други.Мерито на 11 квартал им дава месо срещу предоставяне на дипломаза изкуство и Мезон дез артист,има комисия която на която артистите представят това което правят ,да рисуват на место и да има прилика при портрета.Плащат годишна такса 50 еро,там рабатят на две смени до 4-ри часа сутринта.Няма защо да пътувам,аз живея в чужбина и посещавам много Европейски страни.Гонят артисти които нямат докумет -разрешително за работа.
22
7
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
оооо работа ли :), като огладнеят занаеш ли как бързо се научават да метат, да сгъват, да носят мръсното бельо и да мият тоалетни като всички останали. Аз съм родом от Созопол и имаме хотелче. Като ги навали тези ми ти артисти дъжд два пъти на плажа и им разклати нежната удохотворена душичка и почнат да си търсят работ като нормални хора. Всеки иска да си живее бизгрижно и да искарва големи пари за час два и после аре на по бира да гледами залеза. Ама това е до време и после държавата им виновна