Гонят уличните артисти от Созопол

От хората на изкуството искали непосилни такси
4 авг 2012 16:20,
96
Гонят уличните артисти от Созопол
Заро вече няма да идва в Созопол. Снимка: Dnes.bg

Градът на всички изкуства, както е известен Созопол, се превърна в „мащеха” за уличните артисти, сигнализираха самите те.

От няколко седмици общински служители правят ежедневни проверки и гонят танцьорите, актьорите и акробатите, забавляващи от години туристите пред Амфитеатъра в Стария град.
Причината е, че от хората на изкуството се изискват непосилни такси, които някои от тях не могат да платят.

Сред потърпевшите е известният млад актьор Светозар Кнезовски-Заро, който години наред, ако не е на турне в страната или в чужбина, избира Созопол през лятото. Харесва му артистичната атмосфера, която има градчето. Там той се е превърнал в любимец на минувачите заради атрактивното шоу, което прави с марионетките си.

Тази година обаче той бил неприятно изненадан.  „За първа година ми искат такива суми. В началото на сезона платих 50 лв. за разрешително. Сега се оказа, че трябва да давам още по 70 лв. на месец за извършване на търговска дейност. Но аз не съм търговец. Нямам сергия, която да разпъвам всеки ден, нямам стока, на която да съм сложил цена и да печеля от това. Излизам по няколко часа вечер, за да правя изкуство”, коментира Заро.

След като му издали протокол за административно нарушение, заплашили го с глоба и му предложили да напусне града, артистът все пак платил сумата от 210 лв. за трите месеца на сезона. Той обаче е категоричен, че за последна година идва в Созопол.

Подобна е съдбата и на още няколко негови колеги. Тези, които не успели да си платят таксата, събрали куфарите и си тръгнали. Някои се преместили в Приморско.

Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: улични артистисозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя кмет не е ли оня,дето уби сърна? ***.
20
3
 
4
 
! Отговори
до19 преди 11 години
До 19,разбира се ,че ще взема пари ,как да живее,вие ли ще му дадете работа на артиста.Изкуството е вид предмет за търговия,футбора също.Всеки иска да има някакъв статут в този живот,кризата ежестока и скоро нява да се оправим може би след 10 години.
19
3
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Под никоя имаш впредвид някъде из чукотка ли ?Ако беше обиколил/а поне големите европейски градове щеше да знаеш, че навсякаде има такси за уличнит занаятчии, не ги наричам артисти защото те са си занаятчии и си вадят с това хляба. Наден в един курортен град могат де се изкарат от 500 до 1000 евро само за няколко часа когато туристите излизат на разходка.Не ми се спори отвори интернет и ще видиш, че посвета стачкуват за да им намалят таксите, но такси си има и те са големи.Попатувай и ще спорим
18
0
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Когато съм имал време и възможност съм давал по нещо,на истински талантливите художествени самодейци и не от състрадание,а от уважение към дарбата им.Предполагам,че и повечето хора правят същото като мен.Но извинявай,ако 70лв.такса на месец им е много,на мен повече ми намирисва на....айде да изкараме цяло лято на морето,джумбарета,аху, иху,привечер малко дрън дрън да съберем някой лев за купона вечерта.
17
1
 
25
 
! Отговори
ДО 16 преди 11 години
Какви плажове, какви по4ивки :))) Кмета е дивак който уж като ходи за гъби, слу4айно трепе сърни и ги крие после в багажника...да не стане беля ;) Човека развива нова туристи4еска стратегия - ще привли4а туристи с родни кИбап4ита, 4алга, люта скара, ледена бира....а пък това 4е имало фекални води....е, па слу4ва се - от кьор софрите ще да е :)))
16
2
 
13
 
! Отговори
местен преди 11 години
прави изкуство ама взима пари за него!да работи без парса и тогава да реве че плаща!
15
1
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Ами не означава, оставаш си *** скараджия ... Ако искаш да си изградиш име като на Мастор Миро, ходи изкарай скарата на панаира в Лесковац, Сърбия и спечели 4 години подред и тогава може и да си като него ... дотогава си обикновен скараджия
14
6
 
4
 
! Отговори
2 преди 11 години
Важно е,защото хората правят изкуство и си плащат фактурите,хранят се и т.н.В никоя страна в света не се иска такава такса на артисти които играят на улицата и анимират почиващите.Тук Министъра на Културата да се намеси и да даде хляб на артистите.На артистите и художниците на запад им писна да пълнят гушата на галеристи и куратори и работят самина улицата.В Париж има от години пазарна изкуството до Лафает,там художниците си правят сами щандове и се продават от петъкдо неделя до полунощ.
13
0
 
19
 
! Отговори
Потърпевш преди 11 години
Много съм симпатизирал на Созопол,но управлението му е катестрофално: паяци вдигат без поставени знаци забранено паркирането, кмета наредил да се поставят маркировки ,който ако не знаеш ,4е са поставени няма как да ги забележиш. Фекални води на плажа в Созопол сменихме го с плаж 'Златна рибка 'в началото на Созопол и там същата работа .Разбира се сменихме мястото на почивка. С такива неприятни изненади Созопол- мащеха за туистите не го чака нищо хубаво.Повече там няма да стъпа.
12
1
 
7
 
! Отговори
проба преди 11 години
Ако изкарам скарата и започна да пека кебапчета за да ги продавам на кой мине,това означава ли че съм майстор Миро от сръбска скара!?
11
5
 
2
 
! Отговори
Улав преди 11 години
Много важно.
10
3
 
14
 
! Отговори
До Мистър Холивуд преди 11 години
Ако някога сте бил в Созопол, а не сте се разхождал само из лондохското метро ще знаете, че тук идват наистина известни и доказани артисти (не само художествени самодейци, добре е вие да направите разликата между артист и актьор). Та, наред с куцото, кьоравото и сакатото има и истински таланти, които забавляват туристите. Аман от хейтъри, които само се чудят къде да се изявят.
9
4
 
12
 
! Отговори
ще ги гонят ми, преди 11 години
на тая държава култура не й трябва.гарантирано от ГРОБ :(
8
2
 
13
 
! Отговори
КОФТИ преди 11 години
Не са слу4или на занаята - веднага да превключат на дюнерджииници, скара-бира с люта 4алга и маанета или пък да отворят сергии за пе4ена тиква.....а и да не забравят да вклю4ат фаровете щото ЛОШО!
7
11
 
13
 
! Отговори
Мистър Холивуд преди 11 години
Не са артисти,а художествени самодейци...и разликата е от земята до небето.В големите метростанции на лондонското метро всяка вечер има различен артист,който забавлява минувачите,но всеки един от тях е преминал през комисия,тя е оценила качествата му и му е разрешила в кой ден от колко до колко може да показва таланта си.А тук кьораво куцо и сакато били артисти.Ай сиктир бе.
6
3
 
13
 
! Отговори
Аха преди 11 години
На кого му трябва артистичен Созопол. Да се губиш с часове по уличките и да гледаш, да слушаш ... да не ти се прибира. Разбирам ги местните - за тези 2-3 часа колко ракии и бира мога да изпия в кръчмата?!
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама кмета на Созопол Рейзи, затвори панорамния път между Каваците, Дюни и Ропотамо с насипи и мантинели и туристите не могат да пътуват край морето.Но Плевнелиев му подари тази крайбрежна ивица и местния феодал прави каквото си иска, освен да ходи за гъби, когато в джипа му се намери убита сърна ...
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕДНАГА НА МОМЕНТА ТЕЗИ БОГАТАШИ АРТИСТИ ДА СЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ЗА ПРЕДАДТЕЛСТВО НА РОДИНАТА. КАК МОЖЕ ДА СИ СВИРЯТ И ПЕЯТ БЕЗ ДА СИ ПЛАЩАТ ТАМ НА КОЙТО ТРЯБВА? АМА ХА. НЕМОЖЕ ТАКА. ИМА ЗАКОНИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ ТЕ ЗА ТЯХ СА ИЗМИСЛЕНИ НЕ ЗА НАС БОГОПОМАЗАНИТЕ. АРЕ ПЛАЩАЙТЕ И БЕГАЙТЕ.
3
6
 
7
 
! Отговори
Вежди и мигли преди 11 години
Какво изкуство бе, какво...? Нема такова нещо у България!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От културата останаха само уличните артисти и понеже не плащат достатъчно рекет на държавата и тях ги изгониха това на нищо не прилича!!