Обвиниха шофьора за убитата от жици пешеходка

Той е пуснат под парична гаранция от 1000 лева
17 авг 2012 18:20,
26
Обвиниха шофьора за убитата от жици пешеходка
Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения срещу шофьора на ТИР, който скъса тролейбусни жици и уби пешеходка.

Като причина за скъсването на жиците се изтъква натоварения багер върху камиона, който е закачил  контактната мрежа и тя е паднала върху 42-годишната Галя Халачева. 

56-годишният Стефан Цвятков е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата, които указват на водачите да не създават опасности за движението, да контролират през цялото време пътните превозни средства, които управляват, да намалят скоростта или да спрат винаги, когато възникне опасност за движението и така по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката.

Още по темата
„За престъпление с посочената правна квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до шест години, както и лишаване от право на управление”, съобщи пред Dnes.bg говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Спрямо шофьора на тира е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1000 лв.
Разследващите са установили, че връзка на контактната мрежа е ударила пешеходката по главата и е счупила гръбнака й. Шофьорът на камиона е влачил жиците повече от 30 метра, тъй като не е разбрал какво се е случило.

Прокуратурата разпореди проверка на цялата контактна мрежа в Пловдив, която на места е увиснала, и възложи на КАТ и ДАИ да контролират извънгабаритните превозни средства.

Загиналата Галя Халачева е работила в Първа градска болница и е майка на двама студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че общината е виновна, Същата работа на Дондуков като паднаха от покрива на ъгъла разни неща върху сладкарницата. Тогава даскалката по руски се изцепи "ще се глобяваме", и после се разбра, че е от трамвайните линии, тресат НЕЧОВЕШКИ, аз съм на втория етаж и ги чуствам по цял ден. Та тогава през нощта, да не разбере никой сменяха част от гумените уплътнения :)))))))))), Цялата държава е пълен фарс, *** на земята !!!!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какви хора пишете тук и защо си мислите ,че защитавайки безхаберник ще му помогнете. В статията пише 30 метра е влачил жиците без да разбере и това ли е вина на Общината , КАТ и кой ли не още??! Не може да кара толкова висок товар и да не е внимателен на макс! Сага дано му дадат максимална присъда ,защото за мен си е убиец ,макар и по невнимание! Никой от пишещите по долу не изказва съболезнования на починалата нелепо жена ,а жалите шофьора ,това е смахната работа!Сега може да цъкате -
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Найстина жалко за семейството!Двамата студенти, които е оставила майката, да си плюят на петите...Колкото по далеч, толкова по добре! И след време, но в законния срок, да сразят държавата, застрахователите и сие...Жалко!
19
1
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Не си прав, ама си много ***!
18
1
 
7
 
! Отговори
От оня преди 11 години
Не ви ли е срам!? Шофьорът е най невинен в случая! Не може да е минал през повече от половината град безпроблемно и тутакси, да се е случило нещастието. По долу има описание на... как се движат извън-габаритни или габаритни или каквито и да е било товари.
17
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 11 години
Някой , може ли да ми обясни , как този камион е преминал през целия град /местото не е на входа на града/ без да скъса контактната мрежа а се е случило точно на това место?
16
2
 
8
 
! Отговори
pero преди 11 години
По дяволите! Ако височината на товара е била в норматив значи подръжката по окабеляването не е била на ниво, т.е., кметство, община, фирми по подръжка и ремонт. Всички те са информирани от КАТ какви са изискванията за височина. Това са държавни нормативи задължителни за всички. Не е работа на КАТ да обикаля и да мери височината на всяка жица. Ако КАТ са одобрили този маршрут, или товара е нарушил изискванията за безопасност, или подръжката не са си свършили работата.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ILI SHOFIORA ILI OBSHTINATA SA VINOVNI. MNOGO IASNO CHE SHTE OBVINIAT SHOFORA, A NE OBSHTINATA
14
2
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Това са простотии! Защо тормозят човека? При превоз на изювънгабаритни товари през населени места ВИНАГИ се съставя предварително маршрут на превоза, който маршрут СЕ ЗАВЕРЯВА В КАТ!!! Друг е въпросът дали е имало знак за позволена височина и дали жиците не са висяли по-ниско, отколкото е показвал знака. Шофьорът е последният, който би имал вина за злополуката. Той не може да знае параметрите на трасето и не може да планира сам маршрута с оглед на препятствията.
13
1
 
12
 
! Отговори
и преди 11 години
жиците са провиснали иначе нямаше как да стигне дотам стига за всичко да са виновни шофьо рите
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Щатите и Канада, ако няма знак, който да предупреждава, няма да накажат шофьора. Ако е имало знак да бъде наказан, но ако не, тогава не е редно.
11
2
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Ако караш кран , няма да минаваш по улица над която има тролейбусни жици. Защото ако сами не се пазим , няма кой. Предполагам , че и ти имаш семейство , приятели и хора , които обичаш , и се надяваш , че когато някой кара в близост до тях си събира акъла и ги пази. Никой не е застрахован , всеки един можеше да се окаже на мястото на жената. Като виждаш къде са жиците можеш да прецениш дали ще ги скъсаш с крана , нали ?!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи, ако аз карам кран и събера жиците на железниците, са виновни управниците! Така ли? Да бе той човекът какво е виновен, че товатър му е висок. Що толко ниско са направени стълбовете и тролейбусната мрежа. Кметът е виновен. Ако в наредбата е пишело, че трее са с още 2 метра нагоре, немало е да ги нацепи. Ако тротоарите и пешеходните пътеки ги направят като надлези, няма да има един загинал пешеходец. Прав ли съм!
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нетрябва да се търси отговоргост от човека, а че общината си пита оня работа
8
1
 
9
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Има максимално допустима височина на габаритите на товарните средства, ако шьофора не е знаел колко е висок товара му и че не трябва да го превозва без да има разрешение от съответните власти за това, то това не го освобождава от отговорност за убийството на жената. Така че да си научи урока и да си отлежи полагащите му се години в затвора. Практиката показва че професионалните шьофьори се оси*ат "професионално".
7
6
 
5
 
! Отговори
до 7, 8 преди 11 години
Това , че някой не познава закона не го освобождава от отговорност . Не може да се разлепи целият наказателен кодекс из всеки град . Жената е починала , семейството й е почернено. Ако шофьорът беше помислил малко с главата си можеше и да не се стига дотам. Кара в голям град . Какво трябва да му напишат на табели , че не е в пустинята сам - самичък ли ?! Или , че има и други хора около него , тролеи , улични лампи , електрозахранване ?! Или , че хората не са безсмъртни и убийството е престъпление
6
11
 
2
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Шофьора е виновен!!!Управлявал е МПС с несъобразена с пътните условия скорост. Ако караше с 1км/ч щеше да види навреме и да спре с което да предотврати инцидента.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с мнение номер 7. Ако има табела указваща макс. допустима височина, то шофера е виновен,защото я е пренебрегнал. Но няма ли такава не виждам човека с какво е виновен.
4
4
 
24
 
! Отговори
бойко курво преди 11 години
А що скапаната община не е махнала мрежата?Точно тея безполезни нещастници са виновниците,но не и в умрялата ни държавица.
3
10
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
аве многознайковци, като е целия град в жици, къде трябва да сложат табелата за габарити, на входа на града? всичко ли трябва да ви се каже с табели и надписи, ******** на микровълновите пише да не се ползват за сушене на котки