Случаят с ромите - проблем на образователната система

Проблемът не се корени в малцинствения произход на учениците
Обновена: 23 окт 2012 11:38 | 23 окт 2012 10:55,
164
Случаят с ромите - проблем на образователната система
Скандалната снимка, която взриви интернет. Снимка: Facebook

Случаят с тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не е етнически проблем, за какъвто се опитаха да го определят. 

Това заявиха Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО-БНД, и Цветелин Кънчев - лидер на "Евророма", в сутрешния блок на ТВ 7. 

Лидерът на ВМРО Каракачанов е убеден, че проблемът с неуважението към българската история се корени в самата образователната система. В нея не е залегнало възпитание на уважение към българската национална култура, към националните ни герои и историята ни.

„Имаше един министър по времето на НДСВ, министър на образованието, който помните, беше решил да изхвърли стихотворението „Аз съм българче” от учебника по литература, защото „Аз съм българче” не се отнасяло за турчета, циганета и други и нямало смисъл да ги притесняваме. Когато подобно нещо се върти в главите на хората, които ни управляват, и това е част от образователната система, за съжаление ще го кажа, не само циганите са дезинтегрирани от съпричастността им към българската история, традиция, земята, на която живеят.“, подкрепи твърдението си лидерът на ВМРО.

Според него и при етнически малцинства, и при българите липсват базови познания и изградена ценностна система.

Кънчев пък нарече учениците, изгаврили се с портретите на българските герои, „лумпени“, но категорично призова да не бъдат наричани „роми“, тъй като не принадлежат към тази етническа група.

По неговите думи те отричат да са роми и се смятат за турци.

Още по темата
 

Относно въпроса възможна ли е интеграцията на ромското общество у нас и къде се крият причините за високата битова престъпност сред малцинствените групи в България, Каракачанов беше категоричен, че истинската причини се крие в специалното отношение към малцинствата в страната ни.

"Докато българсктата система им прощава дребни битови престъпления, разминаването с плащане на ток, вода и данъци, те нямат да се интегрират успешно в обществото", отсече лидерът на ВМРО. 

Вчера тримата ученици от Добрич бяха наказани да преминат в самостоятелна форма на обучение заради непристойната снимка, взривила интернет. Наказанието е наложено според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. То е възможно най-тежкото в случая. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
21
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Пълна демагогия.Не се коренял проблема в малцинственият произход на тея.Кога българи ще направят подобно нещо?Никога.
93
4
 
2
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
за пръв път Каракачанов да каже нещо смислено
92
1
 
28
 
! Отговори
въпрос на време преди 11 години
Въпрос на 2-3 десетилетия е! Всички училища, гимназии и др. ще бъдат с преобладаващо присъствие (защото процесите които ще протичат няма да са Обучаващи) на такива ***. Трагично е , но след време децата, внуците ще учат предимно с роми. Кой кого адаптира, кой-кого претопи? Кризата е демогравска и етническа.Държавата е в опасност, държавността е в опасност.
91
0
 
3
 
! Отговори
ABV преди 11 години
Problem na obrazovatelnata sistema? Drun, drun-problema e mnogo po-obstoen i zadulbochen i tova vseki go znae, no haide trqbva da obvinim uchitelite, direktorite i tn.. razbira se i te imat vina- ne sa mogli da obuchat uchenicite si v 11 klas da govorqt pravilen bulgarski ezik, no dori i da imahme nai-dobrata obrazovatelna sistema, mantaliteta na tezi uchenici nikoga ne bi se promenil i vinagi biha si pravili kakvoto poiskat ako ne se gleda s otgovornost kum tova malcinstvo i ne sa ravni s vseki
90
1
 
3
 
! Отговори
ДЖИН С КОНЯК преди 11 години
Проблемът на ромите е образователната система!!!!!!!!!!!1
89
0
 
13
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
По мое време(завърших 2001) хората, които заслужаваха оставаха да повтарят годината.Сега явно не е така.Не може такива индивиди да са 11 клас.
88
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Самият Цветелин Кънчев отдавна разбра, че от *** не стават хора... и започна да защитава само правата на нормалните ***. Затова не се спря да повтаря, че *** трябва да учат и да работят, да си знаят не само правата, но и задълженията.Фактът, че неведнъж е заявявал в прав текст, че самонастанилите се в София *** трябва да бъдат прогонени, докато фъндъкова и районните кметове хленчат, че това било "невъзможно", е показателен.
87
0
 
14
 
! Отговори
учител по история преди 11 години
Намалиха часовете по история на 1,5 седмично . Учи се предимно чужда история , а после се чудят на резултатите . Пълно лицемерие , та нали това беше целта им !
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атака има много добри законопроекти, но мнозинството в парламента ги отхвърля и въобще не ги допуска за разглеждане, напр. за връщане на смъртното наказание, за забраната на новините на турски, за национализацията на златодобива и БТК и мн. други! Всички тези законопроекти са внесени за разглеждане и отхвърляни, а за новините на турски даже три пъти! Следете работата на парламента и ще видите каква е истината!
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без детски след 3 дете!Ако дете не ходи на училище - да се отнемат детските на семейството!Учителите да не вземат подкупи - горните *** са пред завършване а не знаят кой е Левски?*** да бъдат изравнени по задължения с българите - да работят а не да правят *** и да се издържат от детските!
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще започне да наказва директорите, учителите и всички ангажирани да бъдат лице на образователната система в България? Това събитие е повод да се замислим и потърсим причините на тази деградация, които включително РИО и Министерство на образованието се стараят да замаскират много умело с PR по европейски проекти и обяснения колко бедно живее българския учител.Господа и Госпожи, просветата не е разменна монета, това е професия!
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът не е в образователната система, а в политиката на ЕС, че *** го третират като специален гражданин.
82
0
 
18
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
А стига сме ги интегрирали а !!!! Да почват вече да си плащат,тока,водата,данъците......Аман от тези ***,ако Държавата не вземе мерки,ще ги вземем ние !!!
81
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братя Българи, когато чуя ром си представям оная хубава напитка, която много обичам. Моля ви не ми разваляйте повече удоволствието!
80
3
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 11 години
Като искаш да знаеш на кого да дадеш гласче чети за НФСБ
79
0
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Кривите си душите и езиците... дане се чудите когато ви изкривим най-накрая главите... аман от *** в администрацията на тази държава... то бива ама тези лелки и чичиковци вече и за едноклетъчни не могат да минат...
78
1
 
1
 
! Отговори
BG преди 11 години
До 85 Mnogo si umen bre..ti vsichki gi iskara balgari..a ti si bushmen, poznah li?
77
2
 
1
 
! Отговори
Генчо преди 11 години
Ако желаете да живеете спокойно без да се притеснявате от такива престъпници гласуваите за НФСБ само те са истински не са фалшиви като Волен Сидеров който привлича вниманието на медиите след което тушира проблема и осигурява комфорта на поредните криминални типове да ни крадат управляваики страната
76
3
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 11 години
Какви турци с бяла кожа сънуваш бе пич ? Турците са много спорни като нация и антропология Белите са си чисти българи изповядващи ислияма ПОМАЦИ . А турците живеещи в европеиската част на Турция са смесвани с нашенци просто са приели исляма ! Само като си представиш колко кръвен данък е взет от българските семейства по времето на турското робство смятай колко са смесени от тях . Кюрдите са ниски със склопени вежди в много случаи между веждието е окосмено .А за кръвосмешаването не говоря при тях
75
3
 
14
 
! Отговори
1 глас в урната преди 11 години
Турци или *** - все тая. Трябва да бъдат жестоко наказани за назидание. Ако и този пъти ГЕРБ опъне чадъра върху сганта, ще гласувам дори за крадливите ***, само за да се махнат герберите.